Βέλη προς πάσα κατεύθυνση, ακόμα και προς τον έλληνα Πρόεδρο, εξαπολύει η τουρκική πλευρά, στον απόηχο ενός ζητήματος που ξεκίνησε ως δικαστική υπόθεση και μέρα με την ημέρα λαμβάνει χαρακτηριστικά διπλωματικής κρίσης. Η Αγκυρα επιχείρησε με «νουθεσίες» και «υποδείξεις» προς τον έλληνα Πρόεδρο να καταστήσει σαφές ότι δεν έχει πρόθεση να κινηθεί προς αποκλιμάκωση της έντασης, αλλά αντίθετα να μην αφήσει τίποτα αναπάντητο.

Σε αυτή την κατεύθυνση, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με μια μακροσκελή ανακοίνωση στόχευσε προσωπικά τον Προκόπη Παυλόπουλο για τις δηλώσεις που έκανε στην Πιερία. «Καλούμε τον Πρόεδρο Παυλόπουλο να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τα σύνορά μας και να απέχει από μια ρητορική που δεν ταιριάζει με τη θέση του και που θα μπορούσε να προκαλέσει περιττή ένταση» υποστήριξε η Αγκυρα, τη στιγμή που ο ένας μετά τον άλλο τούρκοι αξιωματούχοι αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία σε νησιά του Αιγαίου και ανοίγουν κύκλο αναθεωρητισμού σε σχέση με διεθνείς συνθήκες από τις οποίες δεσμεύεται η Τουρκία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν άφησε αναπάντητη την πρόκληση και από τα Δωδεκάνησα όπου βρίσκεται για την 70ή επέτειο ενσωμάτωσής τους στην Ελλάδα έστειλε και πάλι σαφές μήνυμα προς «εκείνους οι οποίοι είτε επινοούν δήθεν «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο, είτε διεκδικούν εδάφη που δεν τους ανήκουν είτε, τέλος, αμφισβητούν την πλήρη κυριαρχία της Ελλάδας επί των Δωδεκανήσων» σημειώνοντας ότι «κάθε αμφισβήτηση των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ελλάδος συνιστούν αμφισβήτηση των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Σε αυτό το επιδεινούμενο κλίμα η Αθήνα επιλέγει για την ώρα να τηρήσει «αναγνωριστική στάση» αναμένοντας να αποσαφηνίσει τη στάση της η τουρκική Δικαιοσύνη, η οποία και θα προσδιορίσει –πιθανότατα –τον χρονικό ορίζοντα της περιπέτειας των δύο, στην Αδριανούπολη. Μέχρι τότε για το θέμα ενεργοποιούνται οι διπλωματικοί και στρατιωτικοί δίαυλοι, χωρίς να υπάρχει απόφαση για αναζήτηση επαφής στο ανώτατο επίπεδο.

Ορόσημο αναμένεται σε κάθε περίπτωση να αποτελέσει η Σύνοδος Κορυφής στα τέλη του μήνα στις Βρυξέλλες και βέβαια η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας (26 Μαρτίου).