Τέσσερα κακουργήματα και ένα πλημμέλημα είναι ο ποινικός απολογισμός της δράσης των συλληφθέντων, οι οποίοι φέρονται ως μέλη ακροδεξιάς οργάνωσης που ευθύνεται για επιθέσεις σε χώρους αντιεξουσιαστών και μεταναστών.

Επτά από τους συνολικά έντεκα συλληφθέντες θεωρούνται από τις Αρχές, όπως προκύπτει από την ασκηθείσα ποινική δίωξη εις βάρος τους, ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης.

Η εισαγγελέας Πρωτοδικών με βάση τα στοιχεία της προανακριτικής δικογραφίας που σχηματίστηκε από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία άσκησε κατά περίπτωση ποινική δίωξη εις βάρος των συλληφθέντων για τα εξής αδικήματα:

διεύθυνση, ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη κακουργημάτων

εμπρησμό

έκρηξη

διακεκριμένη κατοχή εκρηκτικών (σ.σ. όλα τα προαναφερόμενα αδικήματα τιμωρούνται σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα σε βαθμό κακουργήματος)

οπλοκατοχή, σε βαθμό πλημμελήματος.

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό της Αστυνομίας, οι επτά κατηγορούμενοι που βαρύνονται με τα κακουργήματα είχαν ενταχθεί σε δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα που αυτοπροσδιορίζονται είτε ως Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές είτε ως Combat 18 Hellas, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τουλάχιστον 30 ενέργειες. Η οργάνωση φέρεται να δρούσε πριν το 2010 τοποθετώντας εκρηκτικούς μηχανισμούς σε στέκια αντιεξουσιαστών και αυτοδιαχειριζόμενους χώρους στο Ιλιον, στο Αιγάλεω, στον Κορυδαλλό, στα Πετράλωνα (Αντίπνοια), στα Εξάρχεια, στη Θεσσαλονίκη.

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται τον Φεβρουάριο του 2018 όταν άγνωστος άνδρας τηλεφώνησε στην Αντιτρομοκρατική και κατονόμασε ως μέλη της οργάνωσης πέντε συγκεκριμένα πρόσωπα και τρία για τα οποία έδωσε μόνο τα μικρά τους ονόματα, ωστόσο συμπλήρωσε τα τηλεφωνά τους. Οι αρμόδιες Αρχές αμέσως προχώρησαν στην άρση απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των προσώπων που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση. Στο πολυσέλιδο διαβιβαστικό συμπεριλαμβάνονται αναφορές από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες όπου φαίνεται διασύνδεση των ΑΜΕ με τη Χρυσή Αυγή. Μάλιστα αναφέρουν κάποιον Λύκο από την ΧΑ. Υστερα από κάθε δράση, όπως προκύπτει από τις συνομιλίες, στέλνεται βίντεο σε κάποιον που ονομάζουν «άλλο» και φέρεται ως υψηλόβαθμος.

Πλούσιο είναι το υλικό όπως προκύπτει από το διαβιβαστικό και από το Διαδίκτυο: Από κείμενα που έχουν δημοσιεύσει αυτοπαρουσιάζεται η οργάνωση ως ριζοσπάστες εθνικιστές, οι οποίοι έχουν συγκροτήσει ένα χαοτικό μέτωπο ανατροπής και ριζοσπαστικού αγώνα από τα σπάργανα του οποίου γεννήθηκαν οι οργανώσεις Combat 18 Hellas, Εθνικοσοσιαλιστική Ολική Αντίσταση, Inferno NS από τη Ναύπακτο, Αυτόνομοι.

Τα μέλη της οργάνωσης φέρεται ότι δεν γνώριζαν το πραγματικό όνομα του αρχηγού παρά μόνο το ψευδώνυμο «Τσαμπ». Κάθε ενέργεια ανέβαινε στο διαδικτυακό προφίλ.