Σε εφ’ όλης της ύλης αναμέτρηση με την κυβέρνηση και προσωπικά με τον Πρωθυπουργό αναμένεται να μετατρέψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη συζήτηση που είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί σήμερα στη Βουλή για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, που αφορά τους διατελέσαντες επί ΣΥΡΙΖΑ υπουργούς Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη και την πολιτική που ακολούθησαν ειδικά στον τομέα του φαρμάκου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επικεντρώσει την τοποθέτησή του στην «έλλειψη εμπιστοσύνης» που –όπως θα τονίσει –υπάρχει από την πλευρά των πολιτών σε αυτή την κυβέρνηση ως προς τη διαχείριση και των μεγάλων θεμάτων, αλλά και εκείνων που αφορούν την καθημερινότητα.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αναμένουν ότι η πρότασή τους θα υπερψηφιστεί από τα κυβερνητικά κόμματα, αλλά θεωρούν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα εκθέσει πολιτικά τον Πρωθυπουργό, ο οποίος θα εμφανιστεί να υιοθετεί «δυο μέτρα και δυο σταθμά» στο πεδίο της διαφάνειας.

Στη βάση αυτή, ο πρόεδρος της ΝΔ θα αναφερθεί διεξοδικά και στα εθνικά θέματα –ελληνοτουρκικά και Σκοπιανό –και παρά το γεγονός ότι θα είναι ιδιαίτερα προσεκτικός λόγω και των γεγονότων στον Εβρο, εν τούτοις θα σημειώσει ότι η τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα εντάθηκε μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, ενώ για το Σκοπιανό θα τονίσει ότι ο Αλέξης Τσίπρας χειρίστηκε μόνος του το θέμα, αγνοώντας πλήρως τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναγνωρίσει την κρισιμότητα της περιόδου που διανύει η χώρα και θα καταγγείλει προσωπικά τον Πρωθυπουργό ότι αντί να επιδιώκει –μέσα σε αυτό το κλίμα –την ενότητα των πολιτικών κομμάτων και του λαού, επιλέγει να διχάζει μέσω της σκανδαλολογίας και της απόπειρας σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ό,τι αφορά την ουσία της πρότασης της ΝΔ, θα σημειώσει ότι το όνομα του Παναγιώτη Κουρουμπλή αναφέρεται επίσης στη δικογραφία για τη Novartis, θα τονίσει την παραδοξότητα –όπως θα την χαρακτηρίσει –η αναφορά αυτή να γίνεται μόνον με τα αρχικά του ονόματος του υπουργού και θα καλέσει τον Πρωθυπουργό να υπερψηφίσει την πρόταση, όπως ακριβώς έπραξε και η ΝΔ στην αντίστοιχη περίπτωση πριν από λίγες εβδομάδες. Για τους Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη, η αιχμή αφορά τα δελτία τιμών των φάρμακων, αλλά –σε ό,τι αφορά τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας –και τη διαχείριση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Είναι σαφές ότι η ΝΔ επιδιώκει να περάσει στην αντεπίθεση, σε ένα «γήπεδο» που αποτελεί για τον Αλέξη Τσίπρα μια επιλογή διαφυγής από τα ζητήματα της οικονομίας και των Μνημονίων. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιχειρήσει και σήμερα να ακυρώσει τη ρητορική περί «ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς», αναφερόμενος σε διορισμούς «συγγενών και φίλων» στο Δημόσιο, δημιουργία νέας διαπλοκής και υποστήριξη συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων.