«Δελτίο θυέλλης» αντί νηνεμίας στα ελληνοτουρκικά ακολουθεί τη σύλληψη και προφυλάκιση των δύο ελλήνων στρατιωτικών στον Εβρο. Ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ με κεκτημένη ταχύτητα εμφανίστηκε σαν έτοιμος από καιρό να σηκώσει το γάντι και να απαντήσει για όλα στην Αθήνα διαμηνύοντας ειδικά για το θέμα των δύο ότι τον λόγο τον έχουν οι τούρκοι δικαστές. «Η τουρκική Δικαιοσύνη θα αποφασίσει για την τύχη των δύο ελλήνων στρατιωτικών», ανέφερε χθες στο πρώτο επίσημο κυβερνητικό μήνυμα από την πλευρά της Αγκυρας.

Μετά το «καψώνι» των πρώτων 24ώρων, μάλιστα, η Αγκυρα έφτασε μέχρι του σημείου να ζητήσει τον λόγο από την Αθήνα επειδή ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος έθεσε το θέμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ και με τον «πρωθυπουργό» των Κατεχομένων στο πλευρό του, ο Γιλντιρίμ κούνησε το δάχτυλο στην Ελλάδα, προειδοποιώντας ότι η κίνησή της στις Βρυξέλλες δεν θα έχει αποτέλεσμα. «Για ακόμη μια φορά η Ελλάδα μετέφερε το θέμα στην ΕΕ. Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει. Το κάνουν συχνά να απευθύνονται στην ΕΕ μετά από κάποια θέματα και να ζητούν τη στήριξή της» είπε και συμπλήρωσε εν είδει προειδοποίησης: «Να ξέρετε όμως ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ δεν πηγαίνουν ούτε πίσω ούτε μπροστά με τέτοιες ενέργειες».

Για τη σημαία. Ο τούρκος πρωθυπουργός δεν σταμάτησε όμως εκεί, προχώρησε ένα ακόμη βήμα στη ρητορική του εναντίον της Αθήνας ανοίγοντας θέμα για το κάψιμο τουρκικής σημαίας σε πορεία της Χρυσής Αυγής. Ο Γιλντιρίμ κάνοντας λόγο για προβοκάτσια ζήτησε να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης τα πρόσωπα που έκαψαν τη σημαία της χώρας του, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Η σημαία είναι η τιμή μας. Δεν μπορούμε να δεχθούμε καμία επίθεση. Δεν λαμβάνουμε υπόψη τέτοιες ενέργειες. Θέλουμε να είναι το Αιγαίο θάλασσα φιλίας και τέτοιες προβοκάτσιες δεν ωφελούν».