«Απάτη» χαρακτηρίζει τις «θριαμβολογίες της κυβέρνησης για το ΕΣΠΑ» ο Κωστής Χατζηδάκης επισημαίνοντας πως τα στοιχεία τής Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν πως η Ελλάδα κατατάσσεται μόλις 16η ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά το ποσοστό εγκεκριμένων έργων για την περίοδο 2014-2020.

Σε ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννη Δραγασάκη, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ επισημαίνει πως με βάση την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ποσοστό εγκεκριμένων έργων στη χώρα ανέρχεται σε 52%, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 56%. Επιπλέον, όπως λέει, η χώρα μας βρίσκεται στη 12η θέση στον πίνακα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απορροφητικότητα, όταν η κυβέρνηση μιλάει για δήθεν πρωτιές.

Ο Κωστής Χατζηδάκης τονίζει επίσης πως τα στοιχεία αυτά προκαλούν ιδιαίτερο προβληματισμό με δεδομένο πως, όπως είχε σημειώσει τον περασμένο Φεβρουάριο σε ερώτησή του με θέμα «Μηδαμινή εκταμίευση πόρων ΕΣΠΑ για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας», σε τρία από τα τέσσερα υποπρογράμματα του ΕΠΑνΕΚ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης), δύο χρόνια μετά την ημερομηνία προκήρυξής τους δεν έχει εκταμιευτεί ακόμα ούτε ένα ευρώ για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των επαγγελματιών και των νοικοκυριών που δικαιούνται τους πόρους αυτούς.

Στην ερώτησή του ο Κωστής Χατζηδάκης ζητάει από τον κ. Δραγασάκη να ενημερωθεί πού οφείλεται αυτή η καθυστέρηση στην έγκριση έργων, με δεδομένο πως το ελληνικό ΕΣΠΑ 2014-2020 είχε εγκριθεί τρίτο, χρονικά, ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ το 2014, καθώς και ποιες ενέργειες σκοπεύει να κάνει το υπουργείο για την επιτάχυνση της έγκρισης έργων σε μια περίοδο που η έλλειψη ρευστότητας προκαλεί ασφυξία στην ελληνική οικονομία.