«Εμείς σε κάθε περίπτωση είμαστε έτοιμοι και προετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα, για το «μετά» την «καταιγίδα» της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της εκδήλωσης της ΓΣΕΒΕΕ.

«Σε όλες τις πρόσφατες δημόσιες παρεμβάσεις μου απευθύνω ειλικρινές κάλεσμα προς όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου σε μια κοινή συστράτευση, ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο για να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο. Γιατί τώρα -σημείωσε με έμφαση – είναι η κατάλληλη στιγμή για τη δυναμική επιστροφή της χώρας στο προσκήνιο».

Για αυτό το σκοπό – και με τη συνδρομή των περιφερειακών συνεδρίων, όπως παρατήρησε ο πρωθυπουργός – «εκπονούμε ένα συνεκτικό, μακρόπνοο αναπτυξιακό σχεδιασμό, κατάλληλο να επαναφέρει τη χώρα μας με αξιώσεις στο παγκοσμιοποιημένο ανταγωνιστικό περιβάλλον».

«Το 2018 είναι το κρίσιμο έτος όπου τελειώνουμε με τα προγράμματα στήριξης και την ασφυκτική επιτροπεία και μεταβαίνουμε στην επόμενη μέρα για τη χώρα. Μια μέρα παραγωγής, δημιουργίας, βιώσιμης δίκαιης ανάπτυξης και οικονομικής δημοκρατίας», ξεκίνησε την ομιλία του σε εκδήλωση της ΓΣΕΒΕΕ ο πρωθυπουργός.

«Οι συνθήκες έχουν διαμορφωθεί χάρη στη συστηματική προσπάθεια που έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα. Τα δημόσια οικονομικά της χώρας έχουν μπει πλέον σε τάξη. Οι δείκτες επιχειρηματικού κλίματος και οικονομικής εμπιστοσύνης ανακάμπτουν, μέρα με τη μέρα βλέπουμε να βελτιώνονται. Ενώ είναι ενθαρρυντικό ότι το 2017 το ισοζύγιο ανοίγματος – διαγραφών επιχειρήσεων είναι θετικό με 6.000 περισσότερες συστάσεις από διαγραφές. Σύμφωνα μάλιστα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σημειώσαμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης για τέταρτο συνεχόμενο εξάμηνο κι αυτό σημαίνει, κατά τους συμβατικούς ορισμούς όπως είναι διεθνώς αποδεκτοί, ότι η ύφεση τερματίστηκε αισίως, μετά από δέκα συνεχόμενα έτη -και αυτό έχει να συμβεί από το 2008», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπέρανε:

«Δεν πρόκειται δηλαδή για μια εύθραυστη, συγκυριακή ανάκαμψη αλλά για μια σταδιακά ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Όλοι προβλέπουν, από τους εταίρους μας μέχρι και τους έγκριτους διεθνείς αναλυτές, ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης, από το 2018 και για τα επόμενα έτη, αναμένεται ότι θα υπερβαίνουν το 2%».

Για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων

Μιλώντας για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «αποτελεί ωμή και συνειδητή παραπλάνηση να ισχυρίζεται κανείς σήμερα ιδιαίτερα απέναντι σε σας ότι σε μια μέρα μπορεί να εξαλείψει μεμιάς όλα τα φορολογικά βάρη, ότι είναι θέμα βούλησης, πέρα και έξω από τους αντικειμενικούς περιορισμούς, τους οποίους η χώρα κουβαλάει».

Επίσης, «η σταδιακή μείωση της φορολογίας, είναι αναμφίβολα αναγκαία προϋπόθεση για την επόμενη μέρα, απαιτεί όμως συγκεκριμένα βήματα. Αυτό λοιπόν που σήμερα εγώ θέλω να δεσμευτώ ενώπιόν σας, δεν είναι μαγικές λύσεις αλλά ότι υπάρχει πλέον ο οδικός χάρτης για την αποκλιμάκωση της φορολογικής επιβάρυνσης. Θα επιτευχθεί και θα είναι εξολοκλήρου αποτέλεσμα, όχι μαγικών, αλλά της δικής μας στοχευμένης και καλά σχεδιασμένης δουλειάς. Αποτέλεσμα των κόπων του ελληνικού λαού που επιτέλους αρχίζουν να πιάνουν τόπο», ανέφερε.

Για τη ρύθμιση των 120 δόσεων

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη ρύθμιση των 120 δόσεων σε συνδυασμό με την ανάκτηση της ευστάθειας των τραπεζών, αναφέροντας ότι: «το τραπεζικό μας σύστημα ανακτά σταδιακά την ευστάθεια του και είναι έτοιμο να συμβάλει ξανά στη χρηματοδότηση της οικονομίας. Με τη δραστική παρέμβαση του εξωδικαστικού συμβιβασμού λύνουμε το γόρδιο δεσμό της υπερχρέωσης των επιχειρήσεων, ενώ προχωρούμε σε διορθωτικές αλλαγές προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου εργαλείου.

Με πρόσφατη ρύθμιση μπορούν πλέον να υπαχθουν σε καθεστώς ρύθμισης 120 δόσεων προς το δημόσιο και τα Ταμεία, επιχειρήσεις με χρέη κάτω των 20.000 ευρώ».

Απορροφητικότητα ΕΣΠΑ

Εστιάζοντας στο θέμα της χρηματοδότησης, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «έγινε πολύ μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία χρόνια για την μεγαλύτερη δυνατή απορροφητικότητα των κονδυλίων από την Ε.Ε. Και είμαστε ευτυχείς που καταλάβαμε την πρώτη θέση στην απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2007-2013 και ήμασταν πάλι πρώτοι στην ενεργοποίηση του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020. Δημιουργήσαμε νέα στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΤΕΠΙΧ 2, το equifund, το νέο «εξοικονομώ κατ’ οίκον» κ.α. τα οποία μέσω μόχλευσης μπορούν να κινητοποιήσουν πόρους ύψους σχεδόν 3 δισ. ευρώ».

Το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία 2014-2020» θα ενισχύσει χρηματοδοτικά με 4,7 δις.€ υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις, και θα προωθήσει τη συνεργασία με ερευνητικούς φορείς καθώς και την κατάρτιση των εργαζομένων στις νέες δεξιότητες που χρειάζονται, πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ταυτόχρονα και συμπληρωματικά με τους πόρους του ΕΣΠΑ και του ΠΔΕ, αναπτύχθηκε «μια πολύ στενή και παραγωγική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων», σημειώνοντας ότι: «το 2016 και το 2017 συμφωνήθηκαν με την Τράπεζα προγράμματα και έργα ύψους 5 δισ. ευρώ, ποσό ρεκόρ της τελευταίας δεκαετίας. Οι συμφωνίες αυτές έφεραν επιπλέον 2 δισ.€ εκταμιεύσεις στην ελληνική οικονομία μέσα στο 2017. Για τα επόμενα τρία χρόνια έχουμε δρομολογήσει συμφωνίες με την Τράπεζα για έργα ύψους 7 δισ. ευρώ, που σύμφωνα με εκτιμήσεις της ίδιας της ΕΤΕπ μπορούν να προκαλέσουν νέες επενδύσεις άνω των 20 δισ. ευρώ».

Ίδρυση αναπτυξιακής Τράπεζας

Ο Α.Τσίπρας προανήγγειλε την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας λέγοντας: «προχωράμε στην ίδρυση επιτέλους Αναπτυξιακής Τράπεζας -που έχει ανάγκη η χώρα- μέσα στο έτος. Έχουμε ήδη προχωρήσει στο σχεδιασμό και στις τεχνικές προδιαγραφές ώστε μέσα στο καλοκαίρι να έχουμε έτοιμο και το νομοθετικό πλαίσιο προς ψήφιση στη Βουλή. Τέλος, να μη παραλείψουμε, ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες στην αξιοποίηση του λεγόμενου σχεδίου Γιούνκερ, έχοντας μέχρι στιγμής συμβασιοποιήσει έργα ύψους 3,7 δισ. ευρώ για σημαντικές υποδομές, αλλά και για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Η κρίση πίεσε την κοινωνία και τις παραγωγικές δυνάμεις

Στην κατακλείδα της ομιλίας του στην εκδήλωση της ΓΣΕΒΕΕ, ο πρωθυπουργός έκανε ένα σύντομο απολογισμό της κρίσης, εστιάζοντας ταυτοχρόνως στο «μετά».

Όπως είπε, «η κρίση πίεσε την κοινωνία και τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και τις οδήγησε στα όρια τους. Αντέξαμε, αντέξατε», ανέφερε απευθυνόμενος στο ακροατήριό του, «και σήμερα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ένα νέο ξεκίνημα.

Η ελληνική μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, παρά την κατάρρευση της εσωτερικής ζήτησης και το χάσμα στο κόστος δανεισμού ανάμεσα στο βορρά και τον ευρωπαϊκό νότο, έδειξε αξιοσημείωτη αντοχή, δεν εγκατέλειψε την κοινωνική της αναφορά και σήμερα είναι έτοιμη να συμβάλει ως πρωτεργάτης, και όχι ως κομπάρσος στην εθνική προσπάθεια να κερδίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης και της απασχόλησης, το στοίχημα δηλαδή για το μέλλον αυτού του τόπου». Μόνο που, όπως παρατήρησε, τη φορά αυτή ο σχεδιασμός πρέπει να γίνει σε στέρεες βάσεις.

«Εγώ προσωπικά, και όλη η κυβέρνηση είμαστε εδώ να ανταλλάξουμε απόψεις, με ουσιαστικό, διαρκή, ανοιχτό, ειλικρινή διάλογο και να αντιμετωπίσουμε, πιστεύω αποφασιστικά και αποτελεσματικά τις προκλήσεις μας που είναι μπροστά μας, είναι κρισιμες και σημαντικές».

Σε αυτόν τον αγώνα να αισθανθούμε ότι όλοι μας είμαστε σύμμαχοι. Όλοι μας είμαστε στο ίδιο σκάφος και όχι μόνο πρέπει να ξεπεράσει τις φορτούνες, αλλά να πλεύσει προς τα μπρος -και για αυτό χρειάζεται η προσπάθεια και συνεργασία όλων μας», κατέληξε.