Αντιπρόταση για την αξιοποίηση του λιγνιτικού σταθμού στο Αμύνταιο με δημιουργία ξεχωριστής εταιρείας στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν ενδιαφερόμενοι επενδυτές, ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης.

Ο επικεφαλής της εταιρείας ανήγγειλε επίσης την εφαρμογή προγράμματος εθελουσίας εξόδου για τους εργαζόμενους στις λιγνιτικές μονάδες Μεγαλόπολης και Φλώρινας που πρόκειται να πουληθούν για τις οποίες, όπως είπε, υπάρχει ενδιαφέρον κυρίως από Κινέζους επενδυτές.

Ζήτησε επίσης προσλήψεις κυρίως επιστημονικού προσωπικού με στόχο να γίνει πιο εμπορική η λειτουργία της επιχείρησης και να υπάρξει δυνατότητα στο μέλλον λειτουργίας των καταστημάτων και τα απογεύματα.

H ΔΕΗ προκρίνει μετοχικό σχήμα συνεργασίας για το Αμύνταιο

Σε ερώτηση για την πρόταση του ομίλου Μυτιληναίου που προβλέπει τη χρηματοδότηση της περιβαλλοντικής αναβάθμισης του Αμυνταίου, ο πρόεδρος της ΔΕΗ είπε ότι η πρόταση αυτή δεν βοηθάει, καθώς ο σταθμός μπορεί να σταθεί στην αγορά μόνο μέσω διμερών συμβολαίων, επειδή ο βαθμός απόδοσης δεν του επιτρέπει να συμμετάσχει στην αγορά.

Η λύση που προκρίνεται είναι η δημιουργία θυγατρικής εταιρείας στην οποία θα εισφερθεί ο σταθμός όπου θα κληθούν να συμμετάσχουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές.

Προτάσεις για την αναβάθμιση του σταθμού έχουν υποβάλει στη ΔΕΗ επίσης οι όμιλοι Κοπελούζου και ΤΕΡΝΑ και, όπως είπε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να συμμετάσχουν σε διαπραγμάτευση προκειμένου να επιτευχθεί τελική συμφωνία.

Βασική προϋπόθεση είναι ο σταθμός να «χωράει» στο ενεργειακό σύστημα με βάση τις προβλέψεις του ενεργειακού σχεδιασμού που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μέχρι τα μέσα της χρονιάς.

Ο κ. Παναγιωτάκης επανέλαβε επίσης την πρόσκληση προς τους ενεργοβόρους βιομηχανικούς ομίλους της χώρας να εξετάσουν τη συμμετοχή τους στην αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας στο πλαίσιο του διαγωνισμού ο οποίος με βάση το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα αναμένεται να προκηρυχθεί τον Ιούνιο.

«Η βιομηχανία χρειάζεται ελεγχόμενο ενεργειακό κόστος για να κάνει τα επενδυτικά της σχέδια» τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης.

«Υπάρχουν» πρόσθεσε «οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό».

Πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου

Στο πλαίσιο της αποεπένδυσης θα εφαρμοστεί και πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για τους εργαζόμενους που δεν θα παραμείνουν στις μονάδες υπό τη νέα ιδιοκτησία (για τους οποίους θα ισχύει η πενταετής προστασία των εργασιακών και άλλων δικαιωμάτων), ή δεν θα μεταφερθούν σε άλλες υπηρεσίες της ΔΕΗ.

Ο επικεφαλής της επιχείρησης επανέλαβε την ανάγκη για πραγματοποίηση προσλήψεων, κυρίως επιστημονικού προσωπικού, στους τομείς της αγοράς, των οικονομικών, των τεχνικών θεμάτων και των πωλήσεων. Οι προσλήψεις όπως είπε θα πρέπει να εγκριθούν από το υπερταμείο και στη συνέχεια θα υλοποιηθούν από το ΑΣΕΠ.

Υπάρχει επίσης και η σκέψη για δημιουργία θυγατρικής από κοινού με την General Electric στην οποία θα μεταφερθεί το σύνολο του προσωπικού συντήρησης των αεριοστρόβιλων προκειμένου η εταιρεία να παρέχει υπηρεσίες συντήρησης σε όλες τις μονάδες και να έχει μεγαλύτερη ευελιξία στις προσλήψεις.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ ζήτησε πάντως επιτάχυνση και των διαδικασιών μέσω ΑΣΕΠ καθώς παρατηρείται όπως είπε το φαινόμενο οι προσλήψεις να γίνονται δύο χρόνια μετά την προκήρυξη με αποτέλεσμα οι επιτυχόντες να έχουν βρει στο μεταξύ δουλειά.

Τέλος για το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών ο κ Παναγιωτάκης είπε ότι κυμαίνονται στο 1,6 δισ. συν 700 εκατ. οι λεγόμενοι τελικοί πελάτες (εταιρίες που έχουν κλείσει κλπ.) ενώ άλλα 500 εκατ. χρεών έχουν ρυθμιστεί και εξυπηρετούνται. Συνολικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν περιοριστεί κατά 100 εκατομμύρια ευρώ.