Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, Γερμανοί πολιτικοί και Σύροι πρόσφυγες καταδίκασαν έντονα την επίσκεψη που πραγματοποιούν στη Δαμασκό βουλευτές και μέλη του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), τονίζοντας ότι οι απεικονίσεις τους για μια «κανονική» ζωή στη συριακή πρωτεύουσα είναι εξαιρετικά προσβλητικές όταν στις πύλες της Δαμασκού ο γειτονικός πολιορκούμενος θύλακας της ανατολικής Γούτας συνεχίζει να αποτελεί στόχο σφοδρών βομβαρδισμών τις τελευταίες εβδομάδες.

Μια αντιπροσωπεία τεσσάρων βουλευτών και δύο περιφερειακοί εκπρόσωποι του AfD πραγματοποιούν μια «διερευνητική» αποστολή στη Συρία, με στόχο, όπως τονίζουν, «να ενημερωθούν επιτόπου για την ανθρωπιστική κατάσταση», καθώς τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης «δεν προσφέρουν μια αξιόπιστη ευκαιρία για γνώση της πραγματικής κατάστασης» στη χώρα.

Το ακροδεξιό κόμμα έχει χαρακτηρίσει τη Συρία ασφαλή χώρα καταγωγής. Υπό αυτόν τον χαρακτηρισμό θα καθίστατο ευκολότερη η απέλαση από την Γερμανία αιτούντων άσυλο, των οποίων απορρίφθηκε η αίτηση.

Σύροι στη Γερμανία εξαγριώθηκαν συγκεκριμένα από αναρτήσεις στο facebook του Κρίστιαν Μπλεξ, τοπικού βουλευτή του AfD, που έγραψε ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάλ αλ Άσαντ επιθυμεί την επιστροφή 600.000 Σύρων που αναζήτησαν καταφύγιο στη Γερμανία.

«Δεν βλέπεις σχεδόν ποτέ στρατό. Υπάρχουν διαφημίσεις για κινητά τηλέφωνα και τηλεοράσεις. Κανονική ζωή», έγραψε επίσης.

Τα σχόλια της «κανονικής» ζωής της Δαμασκού που αντίκρισε ο Μπλεξ ήρθαν την ίδια ώρα που το συριακό καθεστώς συνεχίζει τους σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον της ανατολικής Γούτας που έχει εξαπολύσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με αποτέλεσμα το θάνατο εκατοντάδων αμάχων.

«Μπορέσατε επίσης να ταξιδέψετε στην (ανατολική) Γούτα;» ρώτησε τον Μπλεξ ο Φαντί Μπρίμο, ένας Σύρος πρόσφυγας που μένει στο Ντόρτμουντ. «Ξέρετε κάτι; Είστε άρρωστος».

Ο Σύρος Μοχαμάντ Φακρί Καάκε, με βάση τη Στουγκάρδη έγραψε: «Αν ήσασταν σοβαρός θα είχατε πάει στην Γούτα, στη Χομς ή στην Ιντλίμπ και θα ρωτούσατε τους ανθρώπους εκεί τι πιστεύουν. Ξέρετε τι πιστεύουν, αλλά δεν έχετε κανένα ενδιαφέρον για την αλήθεια».

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ επέκρινε εντονότατα την επίσκεψη των μελών του AfD.

«Εκείνοι που κολακεύουν αυτό το καθεστώς αυτοακυρώνονται», δήλωσε σε μια καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο Στέφεν Ζάιμπερτ. «Το συριακό καθεστώς δείχνει καθημερινά πόσο απάνθρωπα μεταχειρίζεται τον ίδιο του το λαό», συμπλήρωσε.

Ένας εκπρόσωπος του ακροδεξιού κόμματος τόνισε ότι η επίσκεψη ήταν ιδιωτική και δεν αντιπροσωπεύει την κοινοβουλευτική ομάδα του AfD στην Μπούντεσταγκ. Εντούτοις στην αποστολή συμμετέχουν βουλευτές του.

Η εφημερίδα Bild επέκρινε τη συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία του ακροδεξιού κόμματος στη Δαμασκό με τον Μεγάλο Μουφτή, τον Άχμεντ αλ Ντιν Χασούν, ο οποίος το 2011 απείλησε την Ευρώπη και τις ΗΠΑ με επιθέσεις βομβιστών καμικάζι αν επιτεθούν στη Συρία.

Ένας εκπρόσωπος των Πρασίνων της Πρασίνων ζήτησε από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εισαγγελέα να διεξάγει έρευνα για τη συνάντηση των βουλευτών του AfD με τον Χασούν, τονίζοντας ότι ενδεχομένως αυτή ισοδυναμεί με «υποκίνηση τρομοκρατίας».

Σε συνέντευξή του στο Spiegel, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μαας δεν απέκλεισε το ενδεχομένο να ζητήσει από τις υπηρεσίες πληροφοριών να παρακολουθήσουν στενά τα μέλη του AfD.