Διαδικασία κομμένη και ραμμένη στις επιδιώξεις της μεθοδεύει η κυβέρνηση στην υπόθεση της Novartis. Η χθεσινή, δεύτερη συνεδρίαση της Προκαταρκτικής επιβεβαίωσε τους φόβους που εκφράστηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα από την αντιπολίτευση, ότι η Επιτροπή θα εξαντληθεί στη νομική διερεύνηση της υπόθεσης χωρίς να δοθεί έκταση στην ουσία. Δηλαδή, όπως διαφαίνεται, δεν θα δοθεί η ευκαιρία στους εμπλεκομένους να έρθουν σε αντιπαράσταση με τους ανώνυμους μάρτυρες, αλλά ούτε και να γίνει κλήτευση της πρώην και νυν διοίκησης της φαρμακευτικής εταιρείας και του Κωνσταντίνου Φρουζή. Οι τελικές αποφάσεις πιθανότατα θα ληφθούν στη συνεδρίαση της Παρασκευής, όπου δεν αποκλείεται να υπάρξουν αποχωρήσεις κομμάτων εάν η κυβέρνηση επιμείνει στην εξέταση της υπόθεσης υπό την παραπάνω οπτική. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της χθεσινής συνεδρίασης, πάντως, είναι ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση βρέθηκε απέναντι στην κυβέρνηση, ζητώντας επί της ουσίας διερεύνηση της υπόθεσης.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση οι βουλευτές της πλειοψηφίας υποστήριξαν, μέσω του Νίκου Παρασκευόπουλου, ότι η Επιτροπή πρέπει να διερευνήσει κατά πόσο τα ενδεχόμενα αδικήματα εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της και ποια από αυτά έχουν παραγραφεί με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. «Το αντικείμενο της επιτροπής είναι η αναζήτηση της αρμοδιότητας του κρίνοντος οργάνου» είναι η φράση που αποδίδεται στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΛΗΡΗΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ. Από την αξιωματική αντιπολίτευση ο Μάκης Βορίδης ζήτησε την εξαρχής ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ στα λεγόμενα του Νίκου Παρασκευόπουλου ότι θα πρέπει να γίνει επισκόπηση της υπόθεσης, ώστε να διαπιστωθεί αν η Επιτροπή έχει αρμοδιότητα, απάντησε ζητώντας την άμεση κλήτευση των προστατευόμενων μαρτύρων. «Πρώτα πρέπει να δούμε αν υφίστανται οι πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται οι δέκα και μετά να δούμε αν η Επιτροπή έχει την αρμοδιότητα. Εμείς ζητάμε πλήρη διερεύνηση για το αξιόποινο με εξέταση των μαρτύρων» ήταν το επιχείρημα του βουλευτή της ΝΔ. Ο ίδιος ζήτησε εξηγήσεις από τον Νίκο Παρασκευόπουλο για το πώς ορίζει η κυβερνητική πλειοψηφία την επισκόπηση της υπόθεσης, όμως, όπως ανέφερε, δεν έλαβε καμία απάντηση. Στην ίδια λογική κινήθηκαν και τα επιχειρήματα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία μέσω του εκπροσώπου της Θόδωρου Παπαθεοδώρου ξεκαθάρισε ότι δεν νοείται καμία συζήτηση επί της αρμοδιότητας της Επιτροπής. «Η Προκαταρκτική συστάθηκε με απόφαση της Βουλής και έχει σύμφωνα με το άρθρο 156 του Κανονισμού πλήρεις αρμοδιότητες να εξετάσει την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων από τα αναφερόμενα πρόσωπα» υποστήριξε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ, επισημαίνοντας ότι η πρόταση της πλειοψηφίας «δεν τεκμηριώνει, δεν εξειδικεύει και δεν εξατομικεύει οποιαδήποτε σύνδεση αδικημάτων με πρόσωπα».

Το τελευταίο, κατά τον Θόδωρο Παπαθεοδώρου, είναι το έργο που πρέπει να κάνει η Επιτροπή από την αρχή καλώντας τα αναφερόμενα πρόσωπα, εξετάζοντας ενδείξεις και συγκροτώντας κατάλογο μαρτύρων. «Πριν μιλήσουμε για παραγραφές θα μιλήσουμε για τα αδικήματα και την εξατομίκευση των ευθυνών. Διαφορετικά η συζήτηση εξελίσσεται σε παρωδία διαδικασίας» πρόσθεσε.

«ΛΑΣΠΩΤΗΡΙΟ». Ακόμα πιο έντονη ήταν η αντίδραση του Γιώργου Αμυρά στο σκεπτικό της κυβερνητικής πρότασης. «Εάν η πλειοψηφία επιμείνει στην αναρμοδιότητα, δηλαδή σε αυτοκατάργησή της, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιτροπή – λασπωτήριο όλων των εποχών!» είπε ο βουλευτής του Ποταμιού και ζήτησε να κληθούν ο Κωνσταντίνος Φρουζής, το νυν και πρώην ΔΣ της Novartis, οι δέκα αναφερόμενοι στη δικογραφία πολιτικοί, καθώς και να κατατεθούν τα έγγραφα της Novartis που εστάλησαν στο FBI.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ εκτίμησε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί εκφυλισμό της διαδικασίας κι επισήμανε ως αντιφατικό από τη μία η πλειοψηφία να ζητά εξέταση της υπόθεσης κι από την άλλη να προωθεί απλώς την έρευνα επί διαδικαστικών ζητημάτων. Ο ίδιος ζήτησε να εξεταστούν όλα από την αρχή και να καταθέσουν οι «μάρτυρες χωρίς κουκούλες».