Η τουρκική δικαιοσύνη θα αποφασίσει για την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη, σύμφωνα με δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος την Τετάρτη  δεν δίστασε να εκφράσει εμμέσως πλην σαφώς και την δυσαρέσκεια του για την μεταφορά του θέματος από την Αθήνα στην ΕΕ. 

«Η δικαιοσύνη θα κάνει αυτό που πρέπει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρωθυπουργός, σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα Haberler και πρόσθεσε ότι: «Πρόκειται για ένα σοβαρό διπλωματικό θέμα για να το μεταφέρουν στην ΕΕ. Έχει γίνει συνήθεια το να μεταφέρουν οποιοδήποτε θέμα με την Τουρκία στην ΕΕ και να ζητούν τη στήριξή της. Πάντως οι σχέσεις μας με την ΕΕ ούτε θα προχωρήσουν, ούτε θα υποχωρήσουν με τέτοιες ενέργειες».

Την ίδια στιγμή  σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η «σημαία είναι η τιμή μας, είναι η περηφάνια μας», πρόσθεσε ότι: «επίθεση στην σημαία σημαίνει επίθεση στην χώρα και για αυτό δεν λαμβάνουμε υπόψη μας αυτούς που έπραξαν κάτι τέτοιο». Την ίδια στιγμή πρόσθεσε ότι «θέλουμε να είναι το Αιγαίο θάλασσα φιλίας και τέτοιες προβοκάτσιες δεν ωφελούν», σημειώνοντας ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι κινήσεις φιλίας και να μειωθούν αυτές που προάγουν την έχθρα.

«Θα απαντήσουμε στις προκλήσεις στη Μεσόγειο»

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού πραγματοποιήθηκαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους της αποκαλούμενης Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου,  Τουφάν Ερχουρμάν μετά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα, κατά την οποία ο Μπ. Γιλντιρίμ ανέφερε μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος» ότι οι μονομερείς δραστηριότητες δεν αντικρίζονται θετικά ούτε από την Τουρκία ούτε από τους τουρκοκύπριους. «Αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να γίνουν μόνο όταν υπάρξει μια λύση μόνιμη,βιώσιμη με ένα σχήμα ενός κράτους δικοινοτικού. Η προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων και τέτοιου είδους προκλητικές δραστηριότητες θα έχουν την απάντησή τους».

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να αναλυθεί καλά το γιατί δεν υπήρξε αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. «Εδώ η διεθνής κοινότητα, ο τομέας της ‘νοτίου Κύπρου’ πρέπει να σκεφτούν ξανά κάτι με ουσιώδη τρόπο. Για να είναι δυνατή μια βιώσιμη λύση στο νησί, η ε/κ πλευρά πρέπει να είναι έτοιμη ψυχολογικά για κάτι τέτοιο. Πρέπει να είναι έτοιμη για το διαμοιρασμό όχι μόνο στα λόγια αλλά και ψυχολογικά και πρέπει να μπορεί να πείσει γι αυτό και την ‘βόρεια Κύπρο’. Εδώ ποιο είναι το βασικό; Η διασφάλιση εμπιστοσύνης μεταξύ των λαών των δύο πλευρών σε μια ομοσπονδιακή δομή δύο κοινοτήτων στη βάση της πολιτικής ισότητας, της δίκαιης διοίκησης και της κοινής ευημερίας. Επιπλέον η προστασία ενάντια σε κάθε εσωτερικό και εξωτερικό κίνδυνο της ανεξαρτησίας που έχει εξασφαλιστεί με μεγάλο τίμημα, της διασφάλισης της ζωής και της περιουσίας, δηλαδή οι όροι της ασφάλειας και εγγυήσεων της Τουρκίας, να συνεχιστούν σε κάθε περίπτωση. Αυτά αν δεν τεθούν καθαρά και σαφώς κάθε προσπάθεια για λύση θα μείνει χωρίς αποτέλεσμα από την αρχή και δεν θα διασφαλιστεί μια βιώσιμη λύση», ανέφερε ο κ. Γιλντιρίμ.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι «στην ‘τδβκ’ έχουν γίνει σοβαρά προγράμματα για την ανάπτυξη των υποδομών στους τομείς της εκπαίδευσης, του τουρισμού, της γεωργίας. “Ασφαλώς οι δυνατότητες είναι πολύ μεγαλύτερες», πρόσθεσε λέγοντας ότι είδε με ικανοποίηση ότι η προτεραιότητα της «νέας κυβέρνησης» είναι η ανάπτυξη της «βόρειας Κύπρου». Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι δεν θα αφήσουν εδώ «αυτό τον δίκαιο αγώνα» με τον οποίο έχουν καταφέρει να κερδίσουν πολλά παρά τις δυσκολίες, τα εμπόδια και την απομόνωση.

«Όποιες και να είναι οι συνθήκες η Τουρκία είναι πάντοτε δίπλα στους Τουρκοκύπριους και θα συνεχίσει να είναι δίπλα τους. Αν και είμαι βέβαιος ότι θα τεθούν υπό αποτελεσματικό έλεγχο οι δραστηριότητες κάποιων ασήμαντων οργανισμών οι οποίοι προσπάθειας να βγάλουν γλώσσα εναντίον των δίκαιων υποθέσεων της χώρας μας και η νέα κυβέρνηση θα δώσει προσοχή σε αυτό το θέμα», πρόσθεσε.