Με «θερμό καλοκαίρι» που θα περιλαμβάνει κινητοποιήσεις σε τουριστικές περιοχές, απειλούν οι ιδιοκτήτες ταξί, οι οποίοι στη διάρκεια της χτεσινής απεργιακής συγκέντρωσης και πορείας τους στο κέντρο της Αθήνας επιτέθηκαν με κλωτσιές σε ΙΧΕ αυτοκίνητα της πλατφόρμας Uber.

«Θα το κάνουμε Κούγκι» απείλησε ανοιχτά ο πρόεδρος του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) Θύμιος Λυμπερόπουλος, στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση να ψηφίσει το σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις θεμάτων επιβατικών μεταφορών», το οποίο περιέχει σειρά διατάξεων που έχουν… και την έγκριση (!) του κλάδου των ταξί.

Η χτεσινή πολύωρη στάση εργασίας (8 π.μ. έως 5 μ.μ.) και συγκέντρωση διαμαρτυρίας των ιδιοκτητών – οδηγών ταξί στο κέντρο της Αθήνας οργανώθηκε από το ΣΑΤΑ «για την υποκλοπή του έργου των ταξί από τηνUber και για το «φρενάρισμα» του νομοσχεδίου του υπουργείου Μεταφορών».

Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των ταξιτζήδων, «το νομοσχέδιο, αν και έχει παρουσιαστεί από το υπουργείο Μεταφορών, δεν έχει ακόμα κατατεθεί στη Βουλή», με τους ιδιοκτήτες ταξί να είναι καχύποπτοι ότι «στο μεσοδιάστημα έχουν τροποποιηθεί ορισμένες από τις διατάξεις του».

Υπενθυμίζεται ότι οι διατάξεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, ουσιαστικά αντιμετωπίζουν ως μεταφορικές εταιρείες τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες και εφαρμογές (applications – apps), μέσω των οποίων σημαντικό μέρος του επιβατικού κοινού επιλέγει σήμερα ταξί για τις καθημερινές μετακινήσεις του.

ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ. Στη χθεσινή συγκέντρωση των ιδιοκτητών ταξί, έξω από τα γραφεία του ΣΑΤΑ, στην οδό Μάρνη, όπως και έξω από το υπουργείο Οικονομικών, στην οδό Νίκης, όπου κατέληξε η πορεία διαμαρτυρίας, σημειώθηκαν επεισόδια και επιθέσεις σε οχήματα. Ταξιτζήδες επιτέθηκαν με κλωτσιές συνολικά σε τρία λευκά ΙΧΕ αυτοκίνητα, ενώ οι διαδηλωτές επιτέθηκαν και σε οδηγούς ταξί που δεν απεργούσαν, πετώντας τους μπουκάλια και διάφορα άλλα αντικείμενα.

Μάλιστα, κάποια στιγμή χρειάστηκε η παρέμβαση και της Αστυνομίας, καθώς υπήρξαν συμπλοκές μεταξύ των επαγγελματιών του κλάδου, όπως στην περίπτωση που ένα όχημα ταξί επιχείρησε να περάσει μέσα από τους συγκεντρωμένους.

Οταν η πορεία διαμαρτυρίας έφτασε στο Σύνταγμα, οι ταξιτζήδες σταμάτησαν και επιτέθηκαν σε δύο ακόμα λευκά οχήματα ιδιωτικής εταιρείας μετακινήσεων, στα οποία προκάλεσαν ζημιές.

ΟΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ. Σημειώνεται ότι το τελευταίο Σαββατοκύριακο, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, έπειτα από αλλεπάλληλες καταγγελίες των μελών του ΣΑΤΑ, η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής προχώρησε σε συλλήψεις και προσαγωγές στο Αυτόφωρο συνολικά 10 οδηγών ΙΧΕ οχημάτων. Ολες οι προσαγωγές έγιναν «για μη τήρηση των νομίμων προϋποθέσεων διενέργειας επιβατικών μεταφορών και υποκλοπή μεταφορικού έργου».

Σύμφωνα με την Τροχαία Αττικής, «οι συλληφθέντες οδηγοί εντοπίσθηκαν να μεταφέρουν επιβάτες, έναντι χρηματικού αντιτίμου με προκρατήσεις μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής (application), χωρίς όμως να προκύπτουν οι αντίστοιχες συμβάσεις που η επιχείρηση οφείλει να συνάπτει με τον μισθωτή».

Οπως αναφέρει η Αστυνομία, «εις βάρος όλων των συλληφθέντων οδηγών και των νομίμων εκπροσώπων των επιχειρήσεων ιδιοκτησίας των οχημάτων, σχηματίστηκαν δικογραφίες για παράβαση των διατάξεων περί εκμίσθωσης ΙΧΕ με οδηγό, σε συνδυασμό με τις διατάξεις περί υποκλοπής μεταφορικού έργου κατ’ επάγγελμα και εξακολούθηση».

Επιπλέον, εις βάρος των νομίμων εκπροσώπων των επιχειρήσεων ιδιοκτησίας των ΙΧΕ οχημάτων επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα των 500 ευρώ, ενώ αφαιρέθηκαν οι άδειες και οι πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων για χρονικό διάστημα δέκα ημερών. Ακόμη, κατασχέθηκε το συνολικό χρηματικό ποσό των 2.390 ευρώ που βρέθηκε στην κατοχή των 10 συλληφθέντων οδηγών.