Την εκτίμηση ότι η Τουρκία ενδεχομένως να κλιμακώσει την ένταση διότι τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμίσει τις απαιτήσεις της, φέρεται να εξέφρασε ο Νίκος Κοτζιάς στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών. Τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσε γύρω από τις εξελίξεις στο Κυπριακό ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι η κυπριακή ΑΟΖ έχει σαφώς καθορισμένα όρια, συνομολογημένα με διεθνείς συμφωνίες, τονίζοντας με νόημα ότι δεν είναι ΑΟΖ μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά είναι ΑΟΖ της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Την ίδια στιγμή, οι Αμερικανοί προχωρούσαν σε μια στρατηγικής σημασίας κίνηση, ενισχύοντας την παρουσία τους στη Μεσόγειο με αεροπλανοφόρα, πεζοναύτες και ερευνητικά της ExxonMobil. Στον απόηχο της αντιπαράθεσης τουρκικών σκαφών και της ιταλικής Εni στην ΑΟΖ, οι ΗΠΑ ενίσχυσαν την παρουσία τους, προκειμένου η Τουρκία να μην απειλήσει ότι θα προστατέψει με τη βία τα συμφέροντά της. Παράλληλα, αναφέρθηκε ότι από τις 21 Φεβρουαρίου πλέει προς την ίδια περιοχή το αεροπλανοφόρο «Iwo Jima», με δύναμη 2.500 πεζοναυτών, προς ενίσχυση του Εκτου Στόλου των ΗΠΑ.

Το «Iwo Jima». Στις δυνατότητες του αεροπλανοφόρου περιλαμβάνονται αντιπλοϊκά και αντιπυραυλικά συστήματα, ελικόπτερα Cobra, μεταγωγικά και άλλα αεροσκάφη. Το «Iwo Jima» και τα συνοδευτικά πολεμικά πλοία αμφίβιου πολέμου προστίθενται στα πέντε μόνιμα πλοία που είναι σταθμευμένα στη Μεσόγειο.

Κατά την ενημέρωση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής, Κοτζιάς και Χριστοδουλίδης προανήγγειλαν τη σύσταση συμβουλίου στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών. Εξερχόμενος από τη συνεδρίαση ο Νίκος Κοτζιάς απέφυγε να επιβεβαιώσει την πρόβλεψη για κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, λέγοντας ότι κάνει με σοβαρότητα κι υπευθυνότητα τη δουλειά του. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε στα μέλη της Επιτροπής πως η Ελλάδα θα πρέπει να κλείσει όλα τα άλλα μέτωπα με τον καλύτερο τρόπο, ώστε να δοθεί το βάρος στα ελληνοτουρκικά, ενισχύοντας το μέτωπο απέναντι στην Τουρκία.

Φόβους για την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα εξέφρασε από τη ΝΔ ο Γιώργος Κουμουτσάκος, σημειώνοντας ότι το υπουργείο Εξωτερικών οφείλει να είναι σε ετοιμότητα διότι η Τουρκία δείχνει να έχει διάθεση να προκαλέσει επεισόδιο. «Η Τουρκία καθίσταται αμφισβητίας της διεθνούς νομιμότητας και επιδιώκει να παρεμποδίζει κάθε κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας και της Κύπρου» συμπλήρωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι η επίσκεψη Ερντογάν τον περασμένο Δεκέμβριο στη χώρα μας όχι μόνο δεν ωφέλησε, αλλά αντιθέτως δηλητηρίασε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Δεν λειτούργησαν οι δίαυλοι επικοινωνίας ούτε στο επεισόδιο στα Ιμια ούτε με τους δύο στρατιωτικούς στον Εβρο» είπε χαρακτηριστικά. «Σήμερα γευόμαστε τα απόνερα της επίσκεψης Ερντογάν» σχολίασε ο Ανδρέας Λοβέρδος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, εκφράζοντας την ανησυχία του για τους κυβερνητικούς χειρισμούς και κάνοντας λόγο για ανεπάρκεια της κυβέρνησης.