Παρουσιάστηκε την Τετάρτη η στρατηγική του δήμου Πειραιά για τη Γαλάζια Ανάπτυξη από τον δήμαρχο Πειραιά, Γιάννη Μώραλη και τον εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο για την Τοπική Οικονομική Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα, Πέτρο Κόκκαλη.

Ο Δήμαρχος Πειραιά τόνισε πως η Δημοτική Αρχή ανέδειξε τη σημασία που έχει η θάλασσα για την οικονομική ανάπτυξη της πόλης ενώ μίλησε για την ταχύτατη ανάπτυξη με σύγχρονες προδιαγραφές του λιμανιού στον τομέα των εμπορευματοκιβωτίων και του κλάδου της κρουαζιέρας και για την επιλογή της Κίνας να καταστήσει το λιμάνι σε σημαντικό κόμβο, στον νέο δρόμο του μεταξιού προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το γεγονός αυτό –συμπέρανε ο κ. Μώραλης – «μετατρέπει τον Πειραιά σε έναν τόπο ευκαιριών για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας». Υπενθύμισε, δε, ότι στον Πειραιά λειτουργούν παραδοσιακές επιχειρήσεις που έχουν σχέση με τη λειτουργία του λιμανιού, όπως η εφοδιαστική αλυσίδα, η ναυπηγοεπισκευή κ.ά. ενώ στο πολύ μεγάλο παράκτιο μέτωπο που διαθέτει η πόλη συνυπάρχουν αλιευτικές δραστηριότητες, παραλίες, μαρίνες, επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο της Γαλάζιας Ανάπτυξης.

Ο Δήμος Πειραιά, υπογράμμισε ο Δήμαρχος, εξασφάλισε μέσω της Ο.Χ.Ε. 80 εκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις και έργα στην πόλη εκ των οποίων τα 25 εκατομμύρια ευρώ κατευθύνονται στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Αναφερόμενος στις δυνατότητες αυτές του Πειραιά, τόνισε ότι ο Δήμος στηρίχθηκε σε αυτές για την εκπόνηση της Στρατηγικής για τη Γαλάζια Ανάπτυξη (2018 – 2024), η οποία -όπως εξήγησε -στοχεύει στην διάδοση της Γαλάζιας Οικονομίας στην πόλη, ώστε να αποτελέσει κινητήριο μοχλό ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Στη συνέχεια, ο κ. Μώραλης απαρίθμησε τις πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής προς αυτή την κατεύθυνση όπως :

– Η χρηματοδότηση με ευρωπαϊκούς πόρους της θεσμοθέτησης του ναυτιλιακού cluster, στο οποίο συμμετέχουν η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, το Ναυτικό Επιμελητήριο και το ΕΒΕΠ.

– Η δημιουργία του Κέντρου Καινοτομίας για τη Γαλάζια Οικονομία από πόρους της Περιφέρειας Αττικής και για το λόγο αυτό ευχαρίστησε την Περιφερειάρχη Αττικής κυρία Ρένα Δούρου και τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Γιώργο Γαβρίλη γι΄ αυτή την πρωτοβουλία αλλά και για την γενικότερη συνεργασία.

– Η στήριξη της πρωτοποριακής δομής του Bluegrowth και τέλος οι εορταστικές εκδηλώσεις των Hμερών Θάλασσας.

Ευχαρίστησε τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιά κύριο Άγγελο Κότιο γιατί ο Δήμος έχει συνοδοιπόρο, στην προσπάθεια αυτή, την Ακαδημαϊκή Κοινότητα.

Επίσης, ο Δήμαρχος Πειραιά αναφέρθηκε στο επενδυτικό πλάνο του ΟΛΠ που συνδέεται -όπως είπε- με την στρατηγική του Δήμου και για το οποίο θα γίνει συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα, με τους φορείς της πόλης, τους Βουλευτές και τον αρμόδιο Υπουργό Ναυτιλίας.

Τέλος, ευχαρίστησε τον κ. Πέτρο Κόκκαλη για τον συντονισμό όλης αυτής της προσπάθειας και τους φορείς της πόλης για τη συμβολή τους στην διαμόρφωση της Στρατηγικής της Γαλάζιας Ανάπτυξης, ως ενός χρήσιμου εργαλείου για την οικονομική ανάπτυξη και την ενίσχυση της απασχόλησης.