Απροσδιόριστος φαίνεται να είναι ο χρόνος λήξης του θέματος με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης, εκτιμούν βουλευτές μετά την ενημέρωση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων που συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα λεγόμενα του υπουργού έδωσαν την εντύπωση στους βουλευτές που ήταν παρόντες ότι οι τουρκικές ενέργειες και διαδικασίες θα πάρουν αρκετό χρόνο, με αρκετούς να εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε, επίσης, γνωστό ότι ο κ. Κοτζιάς αναμένεται να επιδώσει στον τούρκο πρέσβη ρηματική διακοίνωση, τη στιγμή που το υπουργείο Εξωτερικών προσανατολίζεται να ζητήσει να μεταβούν στην Αδριανούπολη και έλληνες τεχνικοί προκειμένου να συμμετάσχουν στις έρευνες των τουρκικών αρχών για τα κινητά τηλέφωνα των δύο συλληφθέντων.

Ο λόγος που ζητήθηκε αυτό ανέκυψε από την στιγμή που οι τουρκικές αρχές έχουν πάρει τα κινητά τους τηλέφωνα και φοβούνται τυχόν αλλοίωση χαρακτηριστικών και δεδομένων.

Νωρίτερα, εν τω μεταξύ, έγινε γνωστό ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ διέταξε ένορκη διοικητική εξέταση για το περιστατικό στον Εβρο, ενώ για την έρευνα που πραγματοποιείται θα αξιοποιηθούν και τα ευρήματα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για τα στίγματα των κινητών τους προκειμένου να προσδιοριστεί η θέση των ελλήνων στρατιωτικών κατά την σύλληψή τους.

Οι δηλώσεις που έγιναν όμως, διαρκούσης της συνεδρίασης, από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά ο οποίος, όχι μόνο δεν θέλησε να απαντήσει σε ερωτήσεις που δέχθηκε από δημοσιογράφους, αλλά δεν έκρυψε και την ενόχλησή του για την παραβίαση του απορρήτου της συζήτησης.

«Κάνω τη δουλειά μου. Η δουλειά μου είναι να είμαι σοβαρός και να μην λέω πράγματα που δεν είπα μέσα. Κάποιοι έκαναν δηλώσεις και είπαν πράγματα που δεν είπαν στην επιτροπή», είπε εξερχόμενος της Επιτροπής ο Νίκος Κοτζιάς.