Γυμνή για τέσσερις μήνες θα κάνει «διακοπές» στη Λυόν η Άνγκελα Μέρκελ, καθώς έτσι επέλεξε να την απεικονίσει στη νέα του γλυπτή σύνθεση ο αλγερινής καταγωγής καλλιτέχνης Αντέλ Αμπντεσεμέντ, ο οποίος ζει και εργάζεται στο Παρίσι.

Από λευκό μάρμαρο Καράρας και ακολουθώντας το πρότυπο των Τριών Χαρίτων του κορυφαίου νεοκλασικιστή γλύπτη Αντόνιο Κανόβα, ο καλλιτέχνης που συνηθίζει μέσα από τη δουλειά της να κάνει πολιτικά σχόλια επέλεξε να απεικονίσει τη διασημότερη γυναίκα πολιτικό της εποχής μας και τις φίλες της γυμνές.

Αφορμή για το έργο της, το μέγεθος του οποίου ξεπερνά το φυσικό, αποτελεί μία από τις φωτογραφίες που είχε βγάλει η νεαρή τότε Μέρκελ στην πρώην Ανατολική Γερμανία ως μέλος της κομμουνιστικής νεολαίας. Οι φωτογραφίες με την Άνγκελα Μέρκελ  και τις φίλες της να περπατούν στην ακροθαλασσιά είχαν κάνει τον γύρο του κόσμου – κι η γνησιότητα τους είχε αμφισβητηθεί – όταν δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά το 2015 από το περιοδικό Vanity Fair κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Ο Αντέλ Αμπντεσεμέντ έχει απομονώσει τις τρεις μορφές της φωτογραφίας και παρουσιάζει την γερμανίδα καγκελάριο ως ένα ξέγνοιαστο, χαμογελαστό κορίτσι που ανοίγει το βήμα της πιο γρήγορα από εκείνο των υπόλοιπων κοριτσιών, ενώ η όλη σύνθεση θυμίζει το γλυπτό από ελεφαντοστό που είχε φτιάξει το 2012 βασιζόμενος σε μια από τις διασημότερες φωτογραφίες του πολέμου του Βιετνάμ: εκείνης που απεικονίζει ένα κοριτσάκι ενώ προσπαθεί να ξεφύγει από μια επίθεση αμερικανικών πυραύλων ναπάλμ στο Νικ Ουτ το 1972. Το έργο τέχνης του αλγερινού καλλιτέχνη δεν θυμίζει σε τίποτα το πρόσφατο καυστικό εξώφυλλο του περιοδικού Der Spiegel όπου η καγκελάριος απεικονιζόταν γυμνή καθώς τα στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος τής είχαν πάρει τα ρούχα, σχολιάζοντας τις θυσίες που έκανε για να τους κερδίσει ως πολιτικούς συμμάχους.

Το γλυπτό θα εκτεθεί στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Λυόν στην έκθεση του καλλιτέχνη υπό τον τίτλο «Το αντίδοτο», η οποία θα ξεκινήσει στις 9 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί στις 8 Ιουλίου.