Στη γειτονιά της Ελλάδας απλώνεται… το κυνήγι του μαύρου χρυσού της Μεσογείου, με τρεις πετρελαϊκούς κολοσσούς σε συνεργασία με την εγχώρια εταιρεία των Ελληνικών Πετρελαίων να χτυπούν τους διαγωνισμούς έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων της Κρήτης και του Ιονίου.

Χθες έληξε η προθεσμία υποβολής προσφορών για τα δύο θαλάσσια οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης και αυτό του Ιονίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), προσφορές για τις δύο πρώτες περιοχές υπέβαλε η κοινοπραξία των Total – ExxonMobil – ΕΛΠΕ και για την τρίτη το σχήμα Repsol – ΕΛΠΕ.

Η γαλλική Total και η αμερικανική ExxonMobil συμμετέχουν και στις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ η δεύτερη φέρνει γεωτρύπανο για το κυπριακό Οικόπεδο 10 προκειμένου να πραγματοποιήσει γεώτρηση τους δύο πρώτους μήνες του καλοκαιριού. Η Total έχει κάνει γεωτρήσεις στην ίδια «περιοχή 6 – Καλυψώ» μαζί με την ιταλική Eni, έχοντας ανακαλύψει τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου.

Και οι δύο εταιρείες είναι παγκόσμιες ηγέτιδες στον χώρο της παραγωγής και διύλισης πετρελαίου καθώς και της χημικής βιομηχανίας. Το 2017 η Total ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 10,6 δισ. δολάρια και ημερήσια παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου ισοδύναμη με 2,57 εκατ. βαρέλια. Για την ίδια χρονιά η ExxonMobil παρουσίασε κέρδη 19,7 δισ. δολάρια, ενώ η παραγωγή της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο ανήλθε στα 3,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Η γαλλική Total μαζί με την ιταλική Edison και τα ΕΛΠΕ έχουν αναλάβει για έρευνα στην Ελλάδα και το Block 2 δυτικά της Κέρκυρας. Η σχετική σύμβαση κυρώθηκε πρόσφατα από τη Βουλή.

Η ισπανική Repsol έχει ημερήσια παραγωγή 695.000 βαρελιών, ενώ για το 2017 ανακοίνωσε κέρδη EBITDA 6,7 δισ. ευρώ, έχοντας, μεταξύ άλλων, από τις κυρίαρχες θέσεις στην Αλγερία. Η εταιρεία συμμάχησε τους προηγούμενους μήνες με την ελληνική Energean Oil & Gas για τις χερσαίες παραχωρήσεις στα «Ιωάννινα» και την «Αιτωλοακαρνανία». Η Repsol είναι διαχειριστής με ποσοστό 60% και η υποβολή προσφοράς με τα ΕΛΠΕ για το θαλάσσιο οικόπεδο του Ιονίου δείχνει, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, τη στρατηγική που αναπτύσσει στη Δυτική Ελλάδα για τις έρευνες υδρογονανθράκων. Σημειωτέον ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν και τα χερσαία οικόπεδα των Αρτας – Πρέβεζας και της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου.

Η έκπληξη των διαγωνισμών της ΕΔΕΥ ήταν η συμμαχία της Repsol με τα ΕΛΠΕ. Πηγές, αναφορικά με τη μη συμμετοχή της εταίρου των Ισπανών, της Energean Oil & Gas, σημειώνουν πως η τελευταία έχει δώσει προτεραιότητα στην ανάπτυξη των μεγάλων περιοχών του Ισραήλ (Καρίς και Τανίν), που απαιτούν κεφάλαια της τάξης των 1,6 δισ. δολαρίων.

Παράγοντες της αγοράς σχολιάζουν επίσης και το γεγονός της μη υποβολής προσφοράς από την ιταλική Eni, η οποία φέρεται να αγόρασε από την ΕΔΕΥ σεισμικά δεδομένα της Κρήτης. Η Eni έφερε τα πάνω κάτω στην περιοχή της Μεσογείου με την ανακάλυψη του κοιτάσματος «Ζορ» της Αιγύπτου, καθώς το εντόπισε σε διαφορετικά από τα καθιερωμένα πετρελαϊκά συστήματα, και μάλιστα σε μεγαλύτερες ποσότητες σε σχέση με το κοίτασμα «Λεβιάθαν» στο Ισραήλ.

Οι γεωλογικές δομές του «Ζορ» έχουν ομοιότητες με τις αντίστοιχες της Νότιας Κρήτης αλλά και του Ιονίου. Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, η Eni δεν αποκλείεται να έχει διαφοροποιήσει τη στάση της μετά τα γεγονότα της Κύπρου.

Με αφορμή τις χθεσινές προσφορές, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σχολίασε πως «αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία», ενώ ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γρηγόρης Στεργιούλης τόνισε το διεθνές κύρος της εταιρείας με τις συμμαχίες που έκανε για τις έρευνες.