Τη δεύτερη «κίτρινη κάρτα» μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα έδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε βουλευτή της ΝΔ, επιβεβαιώνοντας ότι δεν προτίθεται να ανεχθεί φαινόμενα που πλήττουν την εικόνα και συνοχή του κόμματος, ειδικά σε αυτή την κρίσιμη χρονική συγκυρία. Μετά τον Μάριο Σαλμά, το βράδυ του Σαββάτου πολύ κοντά στο ενδεχόμενο της διαγραφής βρέθηκε ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης εξαιτίας άκρως προσβλητικών δηλώσεων που έκανε εναντίον των Αθίγγανων. Τα όσα είπε ο πρώην υφυπουργός σε εκδήλωση στη Σπάρτη προκάλεσαν την έντονη ενόχληση του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος απαίτησε από τον βουλευτή να ανασκευάσει και να ζητήσει συγγνώμη από τους ανθρώπους που έθιξε. Ο Θανάσης Δαβάκης το έπραξε με γραπτή δήλωση και –επί του παρόντος –απέφυγε τα χειρότερα για τον ίδιο.

Ο βουλευτής, μιλώντας σε τοπικά στελέχη της Λακωνίας, είχε αναφέρει επί λέξει: «Απαγορεύω σε οποιονδήποτε Αθίγγανο, γύφτο και δεν συμμαζεύεται να με ψηφίσει. Οποιος με ψηφίσει, δεν το αναγνωρίζω, από πλευράς αυτής της κοινωνικής ομάδας». «Λυπάμαι που το λέω», συνέχισε στον ίδιο τόνο, «λυπάμαι τα παιδάκια τα οποία γεννιούνται από αυτούς τους ανθρώπους, χωρίς να το θέλουν, και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται». Λίγα λεπτά αργότερα σήμανε συναγερμός στην κεντρική διοίκηση του κόμματος και ο γραμματέας της ΚΟ Κώστας Τσιάρας ειδοποίησε τον βουλευτή πως εάν δεν ανασκευάσει άμεσα, θα διαγραφεί από τη ΝΔ. «Πάνω στην ένταση της στιγμής κατέφυγα σε κάποιες γενικεύσεις, οι οποίες δεν εκφράζουν ούτε εμένα ούτε φυσικά το κόμμα στο οποίο ανήκω» δικαιολογήθηκε ο Δαβάκης με γραπτή δήλωση που ακολούθησε.

Η διευκρίνιση εκτονώνει προς το παρόν την εσωκομματική ένταση, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι ο βουλευτής έχει ξεφύγει οριστικά από την επικίνδυνη ζώνη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλησε να κάνει αυτή την ώρα κάποια κίνηση, με δεδομένα τα κρίσιμα θέματα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης. Ωστόσο, θέλησε να καταστήσει σαφές το μήνυμα της μηδενικής ανοχής σε τέτοιου είδους φαινόμενα.

ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ. Επισημαίνεται ότι στο κόκκινο βρίσκεται και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μάριος Σαλμάς, που αρνήθηκε να προσυπογράψει την πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τους Κουρουμπλή, Ξανθό και Πολάκη στην υπόθεση Novartis. Η στάση του βουλευτή την προσεχή Πέμπτη, όποτε και θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η συγκεκριμένη πρόταση, θεωρείται καθοριστική για την τύχη του.

Η αυστηρή στάση της κομματικής ηγεσίας μπροστά σε εκτροπές των βουλευτών είχε διαφανεί και από την αντίδραση απέναντι στον Γεράσιμο Γιακουμάτο, όταν ο τελευταίος είχε χαρακτηρίσει «ασθένεια» την ομοφυλοφιλία –και αναγκάστηκε επίσης να ανασκευάσει. Αποκορύφωμα, βέβαια, αποτελεί η διαγραφή από την ΚΟ της Κατερίνας Παπακώστα για την επίθεση στον Αδωνη Γεωργιάδη, καθώς και η διαγραφή του Ευάγγελου Αντώναρου από το κόμμα για τον ίδιο λόγο.