Προς μετωπική σύγκρουση με την Ευρώπη στον τομέα του εμπορίου οδεύουν οι ΗΠΑ μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβληθούν δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου. Μάλιστα σύμφωνα με νέες χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ Ουίλμπουρ Ρος, ο Τραμπ δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει καμία εξαίρεση, ούτε καν για παραδοσιακούς συμμάχους της χώρας. Η Κίνα προς το παρόν κρατά αυστηρά διπλωματική στάση σε αναμονή περισσότερων λεπτομερειών για τους δασμούς. Η προσδοκία εμπορικού πολέμου όμως έχει ήδη κάνει ιδιαίτερα νευρικούς τους επενδυτές προκαλώντας μεγάλη αναταραχή στα χρηματιστήρια.

Μετά την υπόσχεση Τραμπ ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα υπογράψει επίσημα για την επιβολή δασμών, οι Βρυξέλλες απείλησαν να επιβάλουν ως αντίποινα δικούς τους δασμούς σε αμιγώς αμερικανικά προϊόντα, όπως τα παντελόνια τζιν Levi’s, τις μοτοσικλέτες Harley Davidson και οινοπνευματώδη όπως το μπέρμπον. Μετά τις σχετικές δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ο πρόεδρος των ΗΠΑ πέρασε ξανά στην επίθεση απειλώντας να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκών –και κυρίως γερμανικών – αυτοκινήτων.

Την ίδια στιγμή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί ευθέως ότι η επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ θα προκαλέσει ζημιά όχι μόνο στις άλλες οικονομίες αλλά και στην αμερικανική. Μάλιστα το ΔΝΤ φοβάται για ξέσπασμα ολοκληρωτικού εμπορικού πολέμου σε παγκόσμιο επίπεδο όπου κάθε χώρα θα επιβάλλει κατά βούληση τους δικούς της δασμούς.

Στάση αναμονής κρατά πάντως προς το παρόν η Κίναμ, η οποία έχει αποφύγει τις εμπρηστικές δηλώσεις, σημειώνοντας ωστόσο ότι είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της χώρας που επικαλείται το Reuters. Δεν ισχύει βέβαια ακριβώς το ίδιο για τον Τραμπ, ο οποίος σε αναρτήσεις του στον λογαριασμό του στο twitter ανέφερε ότι οι εμπορικοί πόλεμοι είναι κάτι καλό και ότι θα είναι προς το συμφέρον της χώρας.

Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ χθες προσπάθησε να εξομαλύνει λίγο την κατάσταση, υποβαθμίζοντας τις επιπτώσεις που θεωρεί ότι θα έχει ο εμπορικός αυτός πόλεμος για την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ουίλμπουρ Ρος, το συνολικό ποσό των δασμών που προτείνουν οι ΗΠΑ να επιβληθούν θα ανέλθει σε 9 δισ. δολάρια. Πάντως πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι μπορεί να υπάρχει κόντρα ανάμεσα στα κυβερνητικά στελέχη στην Ουάσιγκτον με τον Τραμπ, επειδή ο τελευταίος παρουσιάζεται ως ιδιαίτερα επιθετικός απέναντι στους εμπορικούς εταίρους της χώρας.

Ο Τραμπ θέλει να εκπληρώσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις ότι θα βοηθήσει τις χαλυβουργίες των ΗΠΑ κάνοντάς τες πιο ανταγωνιστικές. Επίσης θέλει να μειώσει το μεγάλο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ που οφείλεται κυρίως στις πολύ μεγάλες εισαγωγές από την Κίνα και την Ευρώπη.