«Προσερχόμαστε στην εναρκτήρια συνεδρίαση της προκαταρκτικής επιτροπής που θα εξετάσει το σκάνδαλο Novartis, με ένα καθαρό σκοπό: Όλα στο φως», ανέφερε το μεσημέρι της Δευτέρας ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ και μέλος της ειδικής επιτροπής.
 
«Θέλουμε πλήρη διερεύνηση της υποθέσεως. Προκειμένου αφ"ενός να αποκαλυφθεί η έκταση και το μέγεθος του ζητήματος εκεί που πραγματικά υπάρχει, αλλά και ταυτόχρονα να αποκαλυφθεί η σκευωρία από κυβερνητικής πλευράς, με την κατασκευή δήθεν υπόπτων. Αυτό σημαίνει ότι η επιτροπή θα ασκήσει πλήρως τις αρμοδιότητές της. Θα εξετάσει μάρτυρες ανάμεσα στους οποίους και τους λεγόμενους «προστατευόμενους». Και θα κάνει όλες τις ενέργειες που της αναθέτει ο νόμος προκειμένου να φανεί η αλήθεια», δήλωσε ο Μάκης Βορίδης και υπογράμμισε πως «είναι πολύ σημαντικό να μην αφεθούν να σπιλώνονται, με κατασκευασμένες μαρτυρίες αγνώστων μαρτύρων, πολιτικοί οι οποίοι είναι γνωστό ότι ενόχλησαν την κυβέρνηση».

«Εκείνο το οποίο λέμε στην κυβερνητική πλειοψηφία, είναι να μην κρυφτούν πίσω από νομικούς τακτικισμούς, αλλά να αφήσουν να διερευνηθεί πλήρως αυτή η υπόθεση και να ασκήσει πλήρως η Βουλή τα καθήκοντά της», ανέφερε ο κ. Βορίδης.

Η Προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση της Novartis, η οποία θα κληθεί να αποφασίσει αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για δέκα πολιτικά πρόσωπα, ξεκίνησε τις εργασίες της το μεσημέρι της Δευτέρας.

Η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης του Κοινοβουλίου εξέλεξε αρχικά το προεδρείο της, με τον Θοδωρή Δρίτσα να εκλέγεται πρόεδρος, τον Γ. Λαζαρίδη αντιπρόεδρο και την Παναγιώτα Κοζομπόλη γραμματέα. Αναμένεται να ακολουθήσει συζήτηση για τον τρόπο εργασίας της επιτροπής, με τον καθορισμό του προγράμματος των συνεδριάσεών της.

Η Προανακριτική θα έχει όλες τις αρμοδιότητες του εισαγγελέα Πρωτοδικών, όταν αυτός ενεργεί προκαταρκτική εξέταση και θα μπορεί να αναθέτει σε εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, ή Εφετών, την διενέργεια ειδικότερων πράξεων σχετικών με το αντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης.