Με τους γονείς τους συμπαραστάτες ο ανθυπολοχαγός Αγγελος Μητρεώδης και ο λοχίας ΕΠΟΠ Δημήτρης Κούκλατζης, καλούνται αύριο να αντιμετωπίσουν τις κατηγορίες του Τούρκου εισαγγελέα. Οι γονείς των δύο συλληφθέντων στρατιωτικών συναντήθηκαν το Σάββατο στην Ορεστιάδα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα evros-news και με τη βοήθεια του ελληνικού προξενείου προξενείο στην Αδριανούπολη, θα βρίσκονται στο δικαστήριο για να συμπαρασταθούν στα παιδιά τους.

Οι κατηγορίες είναι συγκεκριμένες: Αντιμετωπίσουν αυτές για παραβίαση συνόρων και παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη περιοχή. Οι δύο Ελληνες δεν αποδέχθηκαν την κατηγορία για κατασκοπεία που κάποιοι θέλουν να τους προσθέσουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Τουρκία παίζεται ένα πολύ βρόμικο παιχνίδι με τις κατηγορίες που ενδεχομένως να αλλάξει τα δεδομένα στην αυριανή δίκη. Και χθες το πρακτορείο Ανατολού, που εκφράζει τις θέσεις του τουρκικού κράτους, επέμενε ότι υπάρχει η κατηγορία της κατασκοπείας, παρά το γεγονός ότι από την ελληνική πλευρά το απέκλειαν κάτι τέτοιο.

Θα αλλάξει;

Επομένως, αυτό που γνωρίζουμε σήμερα ως κατηγορητήριο ενδεχομένως να αλλάξει το πρωί της Δευτέρας όταν οι δύο νέοι στρατιωτικοί θα πάνε στο δικαστήριο. Και η αλλαγή κατηγορητηρίου, με προσθήκη της βαριάς κατηγορίας για κατασκοπεία μπορεί ουσιαστικά να γίνει μόνο με παρέμβαση της τουρκικής κυβέρνησης, εν προκειμένω του Ταγίπ Ερντογάν.

Αν επικρατήσει η σκληρή θέση για όξυνση των σχέσεων με την Ελλάδα και για κλιμάκωση της έντασης με εκμετάλλευση ενός επεισοδίου συχνού στη μεθόριο, τότε θα προστεθεί η κατηγορία για κατασκοπεία που προβλέπει βαρύτατες ποινές. Ακόμη και ισόβια.

Θα είναι ένα δείγμα για το πώς θα αντιμετωπίσει η τουρκική κυβέρνηση το περιστατικό αυτό και πώς θα το συνδέσει με την έκδοση των 8 Τούρκων πραξικοπηματιών. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τουρκικά μέσα ενημέρωσης, που είναι κοντά στην κυβέρνηση Ερντογάν, επιμένουν στη θέση περί κατασκοπείας, γεγονός που ενδεχομένως να προοιωνίζεται σκλήρυνση της στάσης της Αγκυρας και έναρξη μιας μακράς περιπέτειας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει ένα τέτοιο σενάριο, ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την αντίδραση του ανεξέλεγκτου Σουλτάνου και την πίεση που θα δεχθεί η Αθήνα για να σώσει τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς.