Το κερασάκι στην τούρτα των ήδη βεβαρημένων ελληνοτουρκικών σχέσεων ήταν το επεισόδιο στην ελληνοτουρκική μεθόριο. Κι όπως λένε καλά γνωρίζοντες την τουρκική πλευρά, η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ήταν ένα ανέλπιστο δώρο για την Αγκυρα.

Ανέλπιστο αν ισχύει ότι όντως οι δύο Ελληνες χάθηκαν κι έπεσαν πάνω σε τουρκική περίπολο μέσα σε απαγορευμένη περιοχή. Γιατί ακόμη και γι’ αυτό το γεγονός φαίνεται να υπάρχουν αμφιβολίες καθώς πρόκειται για μια καλά σηματοδοτημένη περιοχή και δύσκολα μπορεί να χαθεί κάποιος. Πόσο μάλλον δύο έμπειροι στρατιωτικοί. Αλλωστε και η ανακοίνωση του ΓΕΣ έλεγε ότι «φαίνεται» πως χάθηκαν και πέρασαν τα σύνορα.

Χθες μάλιστα υπήρξαν φήμες ότι μπορεί οι Τούρκοι να επεδίωκαν ένα τέτοιο περιστατικό, ένα «θερμό» επεισόδιο στον Εβρο και να έκαναν τα πάντα για να το πετύχουν.

Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν και κάτι ακόμη. Ενδεχομένως οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί, αν και έμπειροι και επαγγελματίες να έκαναν το λάθος μιας… βόλτας για βγάλουν φωτογραφίες τους απέναντι συναδέλφους τους. Κάποιοι που έχουν υπηρετήσει στην περιοχή τονίζουν ότι αρκετές φορές, ένθεν κακείθεν βγάζουν φωτογραφίες χωρίς κανένα νόημα και χωρίς… κατασκοπευτική διάθεση αφού δεν υπάρχει και κάτι να κατασκοπεύσει κανείς στην περιοχή.

Για το λόγο αυτό από την αρχή όλοι κατάλαβαν ότι τα σενάρια περί απόδοσης κατηγορίας για κατασκοπεία στους στρατιωτικούς ήταν τουρκική προπαγάνδα ή στην καλύτερη περίπτωση ένας «τσαμπουκάς» χωρίς συνέχεια.

Ηταν μεσημέρι της Πέμπτης όταν ο ανθυπολοχαγός Αγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας επαγγελματίας οπλίτης (ΕΠΟΠ) Δημήτρης Κούκλατζης έκαναν περιπολία στο προγεφύρωμα Κάραγατς στην περιοχή των Καστανιών. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι κακές καιρικές συνθήκες οφείλονται στο γεγονός ότι πέρασαν την «κόκκινη γραμμή», βρέθηκαν μπροστά στον τουρκικό περίπολο που τους αφόπλισε και τους συνέλαβε.

Εκτοτε έγιναν πολλά, ίσως όμως έγιναν λιγότερα απ’ ότι έπρεπε από την ελληνική πλευρά. Αν και επεισόδια τέτοια στη μεθόριο λύνονται με «τυπικές διαδικασίες», η πολύωρη κράτηση των δύο και η μεταφορά τους στην Ανδριανούπολη έδειχνε ότι οι Τούρκοι αυτή τη φορά θα τραβήξουν το σχοινί.

Οι Τούρκοι επέτρεψαν στους Ελληνες να τηλεφωνήσουν με τα κινητά στη μονάδα και να τους πουν ότι συνελήφθησαν κι εν συνεχεία όλες οι συσκευές κατασχέθηκαν.

Στην Ανδριανούπολη οδηγήθηκαν ενώπιον του αρχι-εισαγγελέα Αδριανούπολης, όπου αρχικά αποφασίστηκε η προφυλάκισή τους στο πλαίσιο του αυτόφωρου. Στην πρώτη κατάθεση που έκαναν οι δύο άνδρες είπαν ότι πραγματοποιούσαν περιπολία, αρχικά ακολούθησαν βήματα και έπειτα άλλα ίχνη, ώσπου, δίχως να το αντιληφθούν, είχαν πια περάσει στην τουρκική πλευρά των συνόρων. Η προφυλάκισή τους έγινε με βάση την κατηγορία περί «παραβίασης πρώτου βαθμού απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής». Κι όχι βεβαίως για κατασκοπεία, όπως τα τουρκικά ΜΜΕ έπαιξαν από την πρώτη στιγμή το παιχνίδι των εντυπώσεων.

Οι δύο στρατιωτικοί παραπέμφθηκαν εν συνεχεία σε δίκη, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα. Αν και από την πρώτη στιγμή η πρόξενος της Ελλάδας στην Αδριανούπολη ενεργοποιήθηκε προκειμένου να παράσχει την απαραίτητη συνδρομή στους δύο στρατιωτικούς, παραμένει ακόμη αβέβαιο ποιες θα είναι οι κατηγορίες που τελικά θα απαγγείλει ο αρχή-εισαγγελέας τη Δευτέρα. Πέρα από την κατηγορία παραβίασης πρώτου βαθμού απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής, το ένταλμα βάσει του οποίου συνελήφθησαν περιείχε και ανάλογες οι οποίες συνδέονται με αυτή, όπως «υποψία διαφυγής», «υποψία καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων», «έλλειψη κατοικίας στην Τουρκία» και «πιθανότητα διαφυγής στο εξωτερικό». Επίσης, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, η εισαγγελία Αδριανούπολης έδωσε εντολή έρευνας των ψηφιακών δεδομένων τα οποία περιέχονται στα κινητά των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Σύμφωνα με την Καθημερινή μια πρώτη έρευνα στα κινητά τους έχει ήδη γίνει, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώθηκε ότι οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις οι οποίες εικονίζονταν σε φωτογραφίες που ήταν αποθηκευμένες δεν ήταν τουρκικές αλλά ελληνικές. Το συγκεκριμένο γεγονός ίσως εξηγεί και για ποιο λόγο δεν απαγγέλθηκαν τελικά κατηγορίες για απόπειρα κατασκοπείας, όπως αναφερόταν για αρκετές ώρες στα τουρκικά ΜΜΕ. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον οι κατηγορίες είναι αυτές, προβλέπονται ποινές ορισμένων μηνών με αναστολή, εξαγοράσιμες. Κάτι που σημαίνει ότι εφόσον επικρατήσει αυτό το θετικό σενάριο, η δίκη της Δευτέρας θα οδηγήσει στην απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών.

Εκτός κι αν η Αγκυρα θελήσει να το τραβήξει περισσότερο και να συνδέσει την τύχη των δύο στρατιωτικών με αυτή των 8 Τούρκων αξιωματικών που βρίσκονται στην Ελλάδα. Σε αυτή την περίπτωση θα θέσει θέμα κατασκοπείας και η διαδικασία θα είναι μακρά και επώδυνη. Κι εδώ εκφράζονται φόβοι για το τι θα μπορούσαν να «φυτέψουν» οι Τούρκοι στα κινητά των στρατιωτικών προκειμένου να τους κατηγορήσουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι το πρωί του Σαββάτου δεν υπήρχε καμιά επίσημη αντίδραση από την τουρκική κυβέρνηση, ούτε ο Ερντογάν που επέστρεψε από περιοδεία στην Αφρική αναφέρθηκε στο θέμα. Στην Αγκυρα τηρούν στάση σιωπής χωρίς να εκδηλώνουν τις προθέσεις τους κι ανεπίσημα λένε ότι πρόκειται για δουλειά της δικαιοσύνης και θα τηρηθούν τα νόμιμα.