Οι ηχηρές ανακοινώσεις του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, την Πέμπτη, περί νέων, «άτρωτων» ρωσικών όπλων δείχνουν ότι η Μόσχα «παραβιάζει τις συνθήκες» για τον έλεγχο των πυραύλων, ήταν η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Δεν θεωρούμε ότι τέτοια συμπεριφορά αξίζει σε σημαντικό διεθνή παράγοντα» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σε δημοσιογράφους.

Η Χέδερ Νάουερτ ρωτήθηκε σχετικά με το διάγγελμα που εκφώνησε ο ρώσος πρόεδρος, κατά τη διάρκεια του οποίου, και για μία ώρα, παρουσίασε τα νέα όπλα εξελιγμένης τεχνολογίας της Ρωσίας με τη βοήθεια σχεδιαγραμμάτων, γραφικών απεικονίσεων και βίντεο.

«Αποσταθεροποιητικά οπλικά συστήματα» 

«Ο πρόεδρος Πούτιν επιβεβαίωσε αυτό που η αμερικανική κυβέρνηση γνώριζε εδώ και καιρό» συμπλήρωσε η αμερικανίδα αξιωματούχος.

«Η Ρωσία ανέπτυξε αποσταθεροποιητικά οπλικά συστήματα εδώ και 10 και πλέον χρόνια, παραβιάζοντας άμεσα τις υποχρεώσεις της που προβλέπονται από τις συνθήκες», τις οποίες υπέγραψε, τόνισε η Νάουερτ.

Η εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ ανέφερε τη συνθήκη για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων μεσαίου και μικρού βεληνεκούς (Intermediate Range Nuclear Forces Treaty, INF) που υπέγραψαν ο Ρόναλντ Ρίγκαν και ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ το 1987.