Η υπεύθυνη Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς τάχθηκε υπέρ της τροποποίησης της διαδικασίας σύμφωνα με την οποία γίνεται η έκδοση ενταλμάτων μυστικής παρακολούθησης που ζητούν οι αρμόδιες ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Σύμφωνα με την ίδια, την θέση αυτή, υποστηρίζει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μετά τις αποκαλύψεις για την πραγματοποίηση παρακολουθήσεων σε βάρος ανθρώπων που συνδέθηκαν με την προεκλογική εκστρατεία του 2016, από την κοινότητα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, σύμφωνα με το “Politico.”

«Κοιτάξτε, ο πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι ανησυχεί πολύ για το σημερινό καθεστώς της διαδικασίας FISA. Τίποτα περισσότερο, από τα όσα περιγράφονται στα υπομνήματα των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών δεν περιγράφει καλύτερα, τα προβλήματα που υπάρχουν», δήλωσε χαρακτηριστικά η Σάντερς ενημερώνοντας του δημοσιογράφους για το νομικό πλαίσιο διεξαγωγής των παρακολουθήσεων (Foreign Intelligence Surveillance Act -FISA).

Τα μέλη της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Βουλή των Αντιπροσώπων από το Ρεπουμπλικανικό και το Δημοκρατικό Κόμμα δημοσιοποίησαν δύο ξεχωριστά υπομνήματα σχετικά με το βαθμό εμπιστοσύνης που έδειξε η κοινότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών σ’ ένα ντοσιέ με επιβλαβείς πληροφορίες για τον πρόεδρο Τραμπ, οι οποίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Το ντοσιέ αυτό, που συνέταξε ο πρώην πράκτορας των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών Κρίστοφερ Στιλ μέσω αμερικανικής εταιρίας ερευνών που χρηματοδοτήθηκε από το Δημοκρατικό Κόμμα, αξιοποιήθηκε για την έκδοση εντάλματος παρακολούθησης κατά του Κάρτερ Πέιτζ, πρώην συμβούλου στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ.

Το υπόμνημα των Ρεπουμπλικάνων, που συνέταξε ο Ντέβιν Νούνες, πρόεδρος της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Βουλή των Αντιπροσώπων ισχυρίζεται ότι το FBI στην αίτηση προς το δικαστήριο, για την έκδοση του εντάλματος παρακολούθησης κατά του Πέιτζ στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 αξιοποίησε το ντοσιέ, χωρίς ν’ αποκαλύψει την μερική χρηματοδότησή του από την Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος και την προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον.

Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί στο δικό τους υπόμνημα αντέτειναν ότι η έρευνα του FBI αναφορικά με το ενδεχόμενο συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας είχε ενεργοποιηθεί προγενέστερα από την εμφάνιση του αναφερόμενου ντοσιέ.

Ο αμερικανός πρόεδρος από την πλευρά του τηρεί επικριτική στάση έναντι των ερευνών που διεξάγονται για τις επικοινωνίες και διασυνδέσεις της προεκλογικής του εκστρατείας με την Ρωσία, χαρακτηρίζοντας τες ως ένα πολιτικά υποκινούμενο “κυνήγι μαγισσών.”

Στο θέμα αυτό της παρακολούθησης του Πέιτζ αναφέρθηκε και η Σάντερς δηλώνοντας: “Το FBI χρησιμοποίησε υλικό της προεκλογικής εκστρατείας προκειμένου να εκδώσει ένταλμα για την παρακολούθηση Αμερικανών πολιτών. Η υπηρεσία δεν ενημέρωσε τον αρμόδιο δικαστή ότι το ντοσιέ είχε χρηματοδοτηθεί από την προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον, αλλά και την Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος και ακόμη και ότι αυτό αξιοποιήθηκε για την παρακολούθηση ανθρώπων που σχετίζονταν με την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ. Είναι προφανές, ότι αυτό και μόνο μας δείχνει πως η διαδικασία θα πρέπει να επανεξεταστεί στενά και ν’ αναθεωρηθεί προκειμένου να είμαστε σίγουροι ότι πράττουμε ότι είναι δυνατό για να προστατέψουμε την ιδιωτική ζωή των Αμερικανών πολιτών.”