Η εκδίκαση της υπόθεσης των γεγονότων της Τούμπας, το βράδυ της 25ης Φεβρουαρίου, που είχαν ως συνέπεια τη μη διεξαγωγή του ντέρμπι της 23ης αγωνιστικής της Super League, ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός, ολκληρώθηκε και η απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της Super League θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Δευτέρα (5/3).

Την ΠΑΕ Ολυμπιακός εκπροσώπησαν οι νομικοί Αργύρης Λίβας και Βασίλης Δημακόπουλος, ο διευθυντής επικοινωνίας, Κώστας Καραπαπάς, ο γενικός διευθυντής του ποδοσφαιρικού τμήματος Κούλης Δουρέκας.

Για τον ΠΑΟΚ βρέθηκαν οι νομικοί κκ. Μπίρδας και Μαυρομάτης Κωνσταντινίδης, Παπαδόπουλος και Παπαθωμάς, αλλά και ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Μάκης Γκαγκάτσης.

Η συμπληρωματική έκθεση του διαιτητή, Αλέξανδρου Αρετόπουλου, το περιεχόμενο της οποίας γνωστοποιήθηκε στη διάρκεια της διαδικασίας, άλλαξε εντελώς τα πράγματα, με τον ΠΑΟΚ να ζητά αναβολή της εκδίκασης (ο Ολυμπιακός δεν ήταν αρνητικός σε αυτό το ενδεχόμενο), η οποία δεν έγινε αποδεκτή από τη δικαστή, Μαρία Σκολαρίκη.

«Με μεγάλη μας έκπληξη λάβαμε μια συμπληρωματική έκθεση που αγνοούμε πως ζητήθηκε» ανέφερε αρχικά ο δικηγόρος του ΠΑΟΚ Αχιλλέας Μαυρομμάτης, για να συμπληρώσει: «Δεν συνέτρεχαν λόγοι για την συμπληρωματική έκθεση. Ζητάμε να διακοπεί η εκδίκαση για να κληθεί και να προσέλθει ο Αρετόπουλος να καταθέσει. Η συμπληρωματική του έκθεση είναι πολύ ύποπτη και ανατρέπει τα δεδομένα. Επίσης ζητάμε να κληθεί και ο προπονητής του Ολυμπιακού Όσκαρ Γκαρθία και ο γιατρός του αγώνα».

Εν συνεχεία, ο Λάμπρος Μπίρδας επίσης δικηγόρος του ΠΑΟΚ υποστήριξε: «Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 24 του ΚΑΠ, ο διαιτητής μπορεί να καταθέσει συμπληρωματική έκθεση εντός 48 ωρών από τη λήξη του αγώνα». «Καταθέτω και γω αίτημα για αναβολή ή διακοπή. Δεν είχαμε χρόνο για να αντικρούσουμε κάποια πράγματα. Το φύλλο αγώνα ήταν γραμμένο μια χαρά και η συμπληρωματική έκθεση έπρεπε να ζητηθεί από τη διοργανώτρια», πρόσθεσε.

Κατόπιν κατέθεσε ο παράγοντας του ΠΑΟΚ Μάκης Γκαγκάτης: «Έκανε 4 ώρες να κλείσει το φύλλο αγώνα, θα μπορούσε να τα γράψει εκείνη τη στιγμή. Όλη η Ελλάδα ξέρει τι έχει κάνει λάθος η κάθε ΠΑΕ. έρχεται μετά από 5 μέρες και κάνει έκθεση που τα αντικρούει όλα. Είναι ύποπτα όλα αυτά. Πώς γράφτηκε, υπό ποιες πιέσεις γράφτηκε».

«Τι εννοείται πιέσεις, από ποιους» τον ρώτησε η αθλητική δικαστής, για να πάρει την εξής απάντηση από τον Γκαγκάτση: «Από τρίτους. Εχει αντιφατικό περιεχόμενο, η συμπληρωματική έκθεση».

«Το αίτημα έχει μια βασιμότητα, είναι στην κρίση σας. Δε λέει τίποτα απολύτως διαφορετικό από αυτά που έλεγε στο φύλλο αγώνα η συμπληρωματική έκθεση», παρενέβη για να σημειώσει ο Βασίλης Δημακόπουλος, δικηγόρος του Ολυμπιακού., ενώ συμπλήρωσε: «Το αίτημα προς τον διαιτητή να διευκρινίσει, προβλέπεται από το νόμο και σωστά το έπραξε. Δεν έχουμε καμία αντίρρηση αλλά κατά τα λοιπά το αίτημα πρέπει να απορριφθεί».

«Μπορούμε να διακόψουμε μισή ώρα για να προετοιμαστείτε», ανέφερε χαρακτηριστικά η αθλητική δικαστής. Έτσι κι έγινε, με τη διαδικασία εκδίκασης να διακόπτεται για ένα ημίωρο.

Το περιστατικό με τη βιντεοσκόπηση

Να αναφέρουμε εδώ ότι ένας μάρτυρας του ΠΑΟΚ κατέγραφε με το κινητό του την εκδίκαση με βίντεο, με αποτέλεσμα να του γίνουν συστάσεις. Μάλιστα το βίντεο σβήστηκε έπειτα από παρέμβαση από τη γραμματεία της πειθαρχικής επιτροπής, με τον εν λόγω μάρτυρα να ζητάει συγγνώμη.

Με την έναρξη της διαδικασίας και πάλι, τον λόγο έλαβε ο νομικός του ΠΑΟΚ Αχιλλέας Μαυρομάτης: «Εχει γίνει τεράστια προσπάθεια από ΠΑΟΚ να μην έχουμε επεισόδια. Για πρώτη φορά σε αγώνα ΠΑΟΚ – Ολυμπιακού, δεν έχει ανάψει πυρσός. Δεν υπήρξε το παραμικρό πρόβλημα. Με τα χαρτάκια και τα ρολο ταμειακών μηχανών που χρησιμοποιούνται για λόγους ατμόσφαιρας», ανέφερε και πρόσθεσε: «Ξαφνικά χωρίς να καταλάβει κανείς προκύπτει αναφερόμεννος τραυματισμός του κυρίου Γκαρσία. Η θέση της ΠΑΕ είναι: 1. Ο κύριος Γκαρσία αντικανονικά ήταν στον πάγκο γιατί στα 75 λεπτά που απαιτεί ο κανονισμός, δεν ήταν στη λίστα που δόθηκε. Δεν έχει σημασία αν ήταν εκ παραδρομής, δεν προβλέπεται συμπλήρωση. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη αντικατάστασης προπονητή ή ανθρώπου του πάγκου. Αυτός είναι και ο λόγος της ένστασης, η αντικανονική συμμετοχή του. Δεν είναι αξιωματούχος αγώνα αλλά εξωτερικός παράγοντας και ο τραυματισμός του δεν έχει συνέπεια στην ομαλή διεξαγωγή του αγώνα».

Να αναφέρουμε ότι στην συμπληρωματική έκθεση ο κ. Αρετόπουλος αναφέρει ότι ο ίδιος επεσήμανε το «θέμα» με τον Όσκαρ Γκαρθία.

Δεύτερο θέμα ένστασης, αποτέλεσε η αποχώρηση του Ολυμπιακού. Ο γιατρός ανέφερε ότι ο τεχνικός του Ολυμπιακού μπορούσε να συνεχίσει τον αγώνα. «Ο εκπρόσωπος του Ολυμπιακού μας είπε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει ο Όσκαρ Γκαρσίασυνέχισε», υποστήριξε ο Αχιλλέας Μαυρομμάτης και πρόσθεσε: . «Δεν αναφέρει το φύλλο αγώνα για απόφαση Αρετόπουλου για διακοπή του αγώνα αλλά για αδυναμία διεξαγωγής του αγώνα. Ο Ολυμπιακός αποχώρησε μόνος του, δεν προκύπτει τέτοια εντολή από τον διαιτητή. «Κανένας κανονισμός δεν αναφέρει τη μη έναρξη του αγώνα για τους λόγους που αναφέρει ο διαιτητής» Και κατέληξε: «Ζητάμε την απαλλαγή μας από την πειθαρχική κατηγορία, να κερδίσουμε τον αγώνα με 3-0 ή στη χειρότερη περίπτωση να επαναληφθεί ο αγώνας».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο επίσης νομικός του ΠΑΟΚ Λάμπρος Μπίρδας: «Η διευκρινιστική έκθεση δεν μπορεί να ληφθεί υπόψιν, είναι άκυρη. Άλλα γράφει την πρώτη φορά και άλλα την δεύτερη». «Θα έπρεπε να κληθούμε μόνο με το 15,3α του πειθαρχικού κώδικα», προσθέτει ο κύριος Κωνσταντινίδης, επίσης εκπρόσωπος του ΠΑΟΚ.

Σε εκείνο το σημείο ήρθε η σειρά της πλευράς του Ολυμπιακού να πάρει το λόγο Ο δικηγόρος των Πειραιωτών Βασίλης Δημακόπουλος. «Όσον αφορά τον τραυματισμό του προπονητή του Ολυμπιακού, και ο τραυματισμός βεβαιώνεται και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης», ανέφερε. Και πρόσθεσε: «Μη έναρξη ίσον διακοπή, επομένως οι κυρώσεις είναι οι ίδιες και στη μία και στην άλλη περίπτωση».

Κατόπιν την εκπροσώπηση του Ολυμπιακού συνέχισε ο Αργύρης Λίβας: «Ο τραυματισμός αποδεικνύεται από σειρά εγγράφων και δεν αμφισβητείται από κανένα. Ο τραυματισμός αποδεικνύεται από σειρά εγγράφων και δεν αμφισβητείται από κανένας. Σε ότι αφορά ότι δεν υπάρχει διακοπή του αγώνα, ο ΠΑΟΚ το συνομολογεί με την ένσταση για αντικανονική διακοπή».

Από την πλευρά του ο διευθύνοντας σύμβουλος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Μάκη είπε: «Ολη την εβδομάδα παρά τις προκλήσεις των ανθρώπων του Ολυμπιακού, και μέσω των ΜΜΕ που πρόσκεινται στον Ολυμπιακό αλλά και της επιστολής που έστειλε στην ΚΕΔ για αλλαγή διαιτητή αγώνα για μία φερόμενη συνάντηση με τον πεθερό του για την οποία έχουν υποβληθεί μηνύσεις, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ διασφάλισε την εύρυθμη διεξαγωγή του αγώνα».

«Πως βρέθηκαν τα ρολά ταμειακής μηχανής», ρώτησε η πρόεδρος, με τον Μάκη Γκαγκάτση να απαντά πως «είναι κάτι που συνηθίζεται στα γήπεδα», ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε: «Στη σύσκεψη μέτρων τάξης ο Ολυμπιακός είχε απειλήσει ότι θα φύγει με την πρώτη ευκαιρία. Όλα αυτά είναι μεθοδευμένα. Δεν υπάρχει τραυματισμός. Το οίδημα μπορεί να έγινε στα αποδυτήρια! Η χαρτοταινία δεν προκύπτει πουθενά σε πιο σημείο τον χτύπησε. Άκουσα τον κύριο Καραπαπά να λέει “να μείνει κάτω, να μείνει κάτω”».

Οσον αφορά τον τραυματισμό του Οσκαρ Γκαρθία, ο παράγοντας του δικεφάλου σχολίασε: «Ο φερόμενος ως τραυματισμός, πιστεύουμε ακράδαντα ότι προκλήθηκε μέσα στα αποδυτήρια από τον γιατρό του Ολυμπιακού», είπε για να πάρει την απάντηση της Προέδρου: «Το φύλλο αγώνα λέει ότι τραυματίστηκε στον αγωνιστικό χώρο».

Και ο Γκαγκάτσης συνέχισε: «Στον αγωνιστικό χώρο δεν προκύπτει τραυματισμός. Παρότι ήρθε σε επαφή σε ένα σημείο του σώματος του, αποχώρησε μη έχοντας κανένα τραύμα πουθενα. Μπήκαν στα αποδυτήρια κι εκεί προκληθηκε το όποιο τραύμα φέρεται να έχει. Η απόφαση να φύγουν ήταν ειλημμένη από πριν. Άρχισε να πιάνει το κεφάλι του, τα μάτια του, ότι μπορείτε να φανταστείτε, εκτός από εκείνο το σημείο που φαίνεται. Δεν έχει πέσει ούτε ένα άλλο αντικείμενο και η ανοιχτή χαρτοταινία δεν μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό. Δεν προκύπτει με σαφήνεια που τον χτύπησε. Ο Οσκαρ Γκαρθία στο Ολυμπιακός – Πανιώνιος ήταν κανονικά στο φύλλο αγώνα».

Οι εκπρόσωποι του Ολυμπιακού χαρακτήρισαν «αβάσιμη την ένσταση του ΠΑΟΚ» συμπληρώνοντας πως «η διόρθωση στη λίστα των αξιωματούχων είναι εκ παραδρομής. Η παραβίαση της προθεσμίας στη δήλωση της λίστας, δεν παράγει ακυρότητα του φύλλου αγώνα. Ο τραυματισμός βεβαιώνεται πολλαπλώς και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Επίσης, η μη έναρξη ενός αγώνα εξισούται με μια διακοπή αγώνα. Το αποτέλεσμα είναι πάντα ίδιο: η ματαίωση του αγώνα. Άρα η μη έναρξη, είναι και διακοπή. Ο τραυματισμός αποδεικνύεται από σειρά εγγράφων. Αν ο Ολυμπιακός ήταν υπαίτιος, θα έπρεπε να εμφανιστεί ο διαιτητής στον αγωνιστικό χώρο και να ζητήσει να ξεκινήσει τι ματς. Και ο Ολυμπιακός να μην εμφανιστεί. Δεν ζήτησε ποτέ κάτι τέτοιο ο διαιτητής».