«Αυτή η πίεση είναι ακριβώς αυτή που θέλω για να πετύχω το στόχο μου. Λειτουργώ πάντα καλύτερα κάτω από τέτοια πίεση, που είναι λογικό να υπάρχει σε κάθε μεγάλο αγώνα». Η Κατερίνα Στεφανίδη ήταν το κεντρικό πρόσωπο στην παρουσίαση του Παγκοσμίου Κυπέλλου μόλις δύο μέρες πριν τη μεγάλη πρόκληση να κατακτήσει το μόνο χρυσό μετάλλιο που λείπει από τη συλλογή της. Τα φλας άστραψαν και η Μεγάλη Αικατερίνη του ελληνικού αθλητισμού ήταν σε περίοπτη θέση στο πάνελ δίπλα στον πρόεδρο της IAAF Σεμπάστιαν Κόου. Από την άλλη είχε δίπλα την καλή της φίλη και πιο δυνατή αντίπαλο στο δρόμο προς το χρυσό, την Αμερικανίδα Σάντι Μόρις.Η τελευταία, όπως και η συμπατριώτισσά της Ναγκότ, αλλά και η Ρωσίδα Σιντόροβα έχουν καλύτερη επίδοση φέτος από την ελληνίδα πρωταθλήτρια, η οποία όμως είναι αθλήτρια μεγάλων αγώνων και ψάχνει «ένα άλμα στα 4,85μ. ιδιαίτερα αν το περάσεις με την πρώτη μπορεί να σου δώσει και το χρυσό μετάλλιο.

Θεωρώ ότι σε αυτόν τον διάδρομο έχουμε πλεονέκτημα εγώ και η Ρωσίδα, καθώς οι Αμερικανίδες δεν είναι τόσο καλές σε αυτόν. Αν πιάσω πάντως τη φετινή μου επίδοση στα 4,85μ. θα είμαι σίγουρα στα μετάλλια» τόνισε γνωρίζοντας ότι ο διάδρομος στο Μπέρμιγχαμ είναι σταθερός και θυμίζει διοργάνωση ανοιχτού στίβου ενώ οι Αμερικανίδες είναι καλύτερες στο διάδρομο που έχει ελαστικότητα όπως ήταν πριν από δύο χρόνια στο Πόρτλαντ όπου η Τζένιφερ Σούρ (απούσα εφέτος) με ρεκόρ αγώνων 4.90μ. πήρε το χρυσό και η συμπατριώτισσά της Σάντι Μόρις το ασημένιο (4,85μ.) με την Κατερίνα να μένει στο χάλκινο (4.,80μ.).

Εδώ θέλει να πάρει τη ρεβάνς και είναι το φαβορί βάσει αξίας και διάρκειας καθώς έχουν προηγηθεί 19 συνεχόμενες νίκες της σε όλους τους στίβους και κόντρα στις καλύτερες αντιπάλους.

Η διοργάνωση άρχισε χθες με έναν μεγάλο τελικό στο ύψος των ανδρών όπου ο Ρώσος Ντανίλ Λισένκο πήρε το χρυσό περνώντας τα 2,36μ. και αφήνοντας δεύτερον τον Μπουτάζ Εσά Μπαρσίμ από το Κατάρ (2,33μ.) και τρίτο τον Γερμανό Ματέουζ Πρζμπίλκο (2,29μ.).

Από σήμερα μπαίνουν στη μάχη και οι Ελληνες, με τη Ραφαέλα Σπανουδάκη να κάνει ντεμπούτο στα προκριματικά των 60μ., να ακολουθεί η Μαρία Μπελιμπασάκη (προκριματικά 400μ.) και η Ελισσάβετ Πεσιρίδου (προκριματικά 60μ. με εμπόδια) πριν τον πρώτο μας τελικό –όλα τα άλματα έχουν απευθείας τελικούς –με τον Μίλτο Τεντόγλου στο μήκος που μπορεί να εξελιχθεί σε ευχάριστη έκπληξη. Εκτός της Στεφανίδη ελπίδες για μετάλλιο έχουν και η Βούλα Παπαχρήστου με τον Κώστα Φιλιππίδη (με αουτσάιντερ τον Εμμανουήλ Καραλή).

Αναλυτικά οι ελληνικές συμμετοχές (ζωντανά από την ΕΡΤ2 όλοι οι αγώνες):

Σήμερα: 12.35 60μ. (Γ) προκριματικός: Ραφαέλα Σπανουδάκη

14.10 400μ. (Γ) προκριματικός: Μαρία Μπελιμπασάκη

20.05 60μ. εμπ. (Γ) προκριματικός: Ελισσάβετ Πεσιρίδου

21.35 Μήκος (Α) Τελικός: Μίλτος Τεντόγλου

Αύριο: 13.00 Τριπλούν (Γ) Τελικός: Βούλα Παπαχρήστου

20.00 Επί κοντώ (Γ) Τελικός: Κατερίνα Στεφανίδη

20.30 60μ. εμπ. (Α) προκριματικός: Κώστας Δουβαλίδης

Κυριακή: 17.00 Επί κοντώ (Α) Τελικός: Κώστας Φιλιππίδης και Εμμανουήλ Καραλής