Σε ασκήσεις κυριαρχίας επιδόθηκε με το καλημέρα στο Πεντάγωνο ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος εμφανίστηκε αποφασισμένος να απαντήσει σε όσους έσπευσαν να τον ειρωνευτούν για την αποδοχή μιας θέσης κάτω από τον Πάνο Καμμένο.

Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Αμυνας επέλεξε να οριοθετήσει την περιοχή της «επιχειρησιακής του ευθύνης» έναντι του Πάνου Καμμένου υπενθυμίζοντας με νόημα και «δηλητήριο» σε συνομιλητές του ότι ως αναπληρωτής υπουργός θα κάνει «πρωινή αναφορά» στον ίδιο τον Πρωθυπουργό (όπως έκανε και ο προκάτοχός του Δημήτρης Βίτσας) και όχι στον υπουργό Αμυνας. Παράλληλα φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως το αριστερό αντίβαρο έναντι του Καμμένου (κάτι που επίσης έκανε και ο προκάτοχός του). Ο Φώτης Κουβέλης δεν κρύβει ακόμα στους συνομιλητές του ότι καθόλου τυχαία δεν επελέγη για το Πεντάγωνο από τον Αλέξη Τσίπρα καθώς θα λειτουργεί ως το «μάτι» του Μαξίμου σε όλες τις επιλογές Καμμένου.

ΘΕΡΜΑ ΛΟΓΙΑ. Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι υπήρξαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που επέδειξαν δυσανεξία απέναντι στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, την οποία και διεμήνυσαν εγκαίρως στον Αλέξη Τσίπρα, πριν αυτός ζητήσει από τον Κουβέλη να πάρει όπλα και παλάσκες για να ανέβει στο Πεντάγωνο. Κατά την πρώτη ωστόσο επιθεώρηση του στρατιωτικού αγήματος όσο και στις κοινές δηλώσεις που έγιναν στη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής στην επιβλητική Αίθουσα Ενημερώσεων του ΓΕΕΘΑ και οι δύο αντάλλαξαν φιλοφρονήσεις και μίλησαν με θερμά λόγια ο ένας για τον άλλον.

Και οι δύο θέλησαν προφανώς να δείξουν ότι είναι περασμένα ξεχασμένα τα βαριά λόγια που είχαν δημοσίως ανταλλάξει, και ήταν αυτά που έκαναν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να πάρουν φωτιά την ημέρα του ανασχηματισμού. Ο μεν Πάνος Καμμένος υποστήριξε πως ο Φώτης Κουβέλης είναι «προσωπικότητα της πολιτικής ζωής του τόπου μας που υπηρέτησε πάντα τις αρχές της δημοκρατίας και δίδαξε ενότητα λαού και έθνους ανεξαρτήτως πολιτικών επιλογών», ο δε Φώτης Κουβέλης μίλησε για σημαντικό έργο που έχει επιτελεστεί στο υπουργείο Αμυνας αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Παρακολουθώ την εξέλιξη της λειτουργίας του υπουργείου και των Ενόπλων Δυνάμεων και είναι σημαντικό το έργο που έχει επιτευχθεί και επιτελείται σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες με κυρίαρχη την οικονομική αντιξοότητα της πατρίδας μας. Σε αυτό το υπουργείο όλοι συναρθρώσατε τη δράση και τη λειτουργία με αυτό που καταγράφει στην ελληνική κοινωνία».

Καμμένος και Κουβέλης πάντως αναμένεται να είναι από τα δύσκολα ζευγάρια του κυβερνητικού σχήματος. Η προϊστορία (Σπηλιωτόπουλος – Μιχαλολιάκος, Βενιζέλος – Μπεγλίτης, Καμμένος – Τόσκας) προδιαθέτει, αλλά δεν είναι μόνον αυτή. Τόσο ο ειδικός χαρακτήρας του υπουργείου όσο και οι διαφορές των δύο στην πολιτική τοποθέτηση και τον χαρακτήρα αποτελούν «εύφλεκτα υλικά».

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ. Ηδη ο Κουβέλης πριν ανέβει στο υπουργείο και μετά το Προεδρικό Μέγαρο έκανε μια στάση μαζί με τον προκάτοχό του Δημήτρη Βίτσα στο Μαξίμου. Εκεί, μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα αναφέρθηκαν κατά πληροφορίες στις αρμοδιότητες που θα έχει ο Κουβέλης. Για την ιστορία, όταν ο νέος αναπληρωτής υπουργός ανέβηκε στο υπουργείο, οι κρίσεις ανωτάτων είχαν ολοκληρωθεί.

Αν και θα απαιτηθεί κάποιος χρόνος μέχρι να εξοικειωθεί με τη αλυσίδα της καθηκόντων και των ρόλων στο Πεντάγωνο, θα έχει ενδιαφέρον το ποιος θα ενημερώνει τον Πρωθυπουργό για τα τεκταινόμενα στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όμως, θα έχουν οι εισηγήσεις που θα φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου από το υπουργείο Άμυνας και θα αφορούν σε δαπάνες εξοπλισμών. Την προηγούμενη φορά με την αναβάθμιση των F16, ο Καμμένος είχε αποδώσει στα αντισταθμιστικά ωφελήματα τις διαφορετικές τιμές που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας. ΄Ηταν, όμως, ο Αλέξης Τσίπρας που λίγες μέρες μετά, έκοψε «μαχαίρι» από το βήμα της Βουλής, τα αντισταθμιστικά ωφελήματα από τη σύμβαση, για να βάλει σφραγίδα διαφάνειας.