Ομηρος μερικών δεκάδων αντιεξουσιαστών αποδεικνύεται τελικά η κυβέρνηση, η οποία υπό την πίεση των βίαιων επεισοδίων για τον Κώστα Γιαγτζόγλου, αναγκάστηκε προχθες να υποχωρήσει και να εγκρίνει τη μεταγωγή του προφυλακισμένου αναρχικού στις φυλακές Κορυδαλλού. Με την απόφαση που ελήφθη χθες το απόγευμα σε διυπουργική σύσκεψη, η κυβέρνηση επιδιώκει να συνδέσει την κίνησή της με μία γενικότερη αναμόρφωση του πλαισίου κράτησης στο μεγαλύτερο σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας.

Ειδικότερα, ο Κώστας Γιαγτζόγλου, με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών, θα μεταχθεί στις 10 Απριλίου από τις φυλακές Λάρισας στον Κορυδαλλό. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να φύγουν από τις φυλακές Κορυδαλλού 52 κατάδικοι και θα μεταχθούν σε αυτές 27 υπόδικοι.

Νωρίτερα, κόκκινο είχε χτυπήσει η κυβερνητική ανησυχία για το ενδεχόμενο να βρεθεί αντιμέτωπη με μια γενικευμένη κατάσταση ταραχών ή να εκδηλωθεί ακόμα και τυφλό χτύπημα. Η μαζική και συντονισμένη –κατά τα φαινόμενα –δράση του αντιεξουσιαστικού χώρου και η πίεση που ασκεί στην κυβέρνηση με τις συνεχείς καταδρομικές ενέργειες παράλληλα σε αρκετές πόλεις της χώρας είχαν ξυπνήσει μνήμες Δεκεμβρίου του 2008 και η κυβέρνηση έτρεχε να σβήσει φωτιές πριν ανάψουν.

Η κυβέρνηση προσδοκά πλέον ότι θα εκτονωθεί η κατάσταση, καθώς δύο ήταν οι μεγάλοι φόβοι που μέρα με την ημέρα απλώνονταν και πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρώτος δεν είναι άλλος από το ενδεχόμενο ενός τρομοκρατικού χτυπήματος που πιθανόν να προκαλέσει θύματα, ενώ ο δεύτερος δεν έχει να κάνει με μεμονωμένη ενέργεια, αλλά με συντονισμένη εξέγερση στο δίκτυο των περισσότερων σωφρονιστικών καταστημάτων και ταυτόχρονα μαζικές καταδρομικές επιχειρήσεις σε πολλές πόλεις ώστε να τεθεί εκτός ελέγχου η κατάσταση.

Αφετηρία και για τα δύο ενδεχόμενα αποτελούσε η τύχη κατ’ αρχήν του κρατούμενου στις φυλακές Λάρισας Ντίνου Γιαγτζόγλου, ο οποίος μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο ενώ βρίσκεται σε απεργία πείνας και δίψας για δέκα ημέρες.

Με την απόφαση για τη μεταγωγή Γιαγτζόγλου η κυβέρνηση επιχείρησε να λύσει ένα ζήτημα που αποτελούσε πολύ δυνατό γρίφο και έχει μετατραπεί σε πολιτικό ζήτημα, αφού προκαλεί σύγκρουση με την αντιπολίτευση, με επίκεντρο τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα. Ηδη, η Φώφη Γεννηματά ζήτησε εκ νέου την παραίτησή του όπως και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Την ίδια ώρα, ο Νίκος Τόσκας μπορεί να επιστρέφει τα πυρά στον δήμαρχο Αθηναίων κάνοντας λόγο για «ανεπάρκεια Καμίνη», ωστόσο περισσότερο από την κριτική που δέχεται φαίνεται να προβληματίζεται κυρίως για την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης με τον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Ο Ν. Τόσκας στα «Νέα»

Ο Νίκος Τόσκας προειδοποιεί ότι δεν θα υπάρξει ανοχή σε παραβατικές συμπεριφορές, επισημαίνει ωστόσο ότι η ΕΛ.ΑΣ. θα αντιμετωπίσει με «ψυχραιμία και επαγγελματισμό» κάθε περιστατικό, απαντώντας σε όσους του ζητούν να παραιτηθεί ή να ακολουθήσει η Αστυνομία σκληρότερη στάση. Σε δήλωσή του στα ΝΕΑ, ειδικότερα αναφέρει: «Η Δημοκρατία μας είναι ισχυρή και όλοι το γνωρίζουν.

Καμία ανοχή δεν μπορεί να υπάρχει σε παραβατικές συμπεριφορές, πόσο μάλλον σε καταστροφές. Σε κάθε περίπτωση η αντίδραση της αστυνομίας οφείλει να είναι ψύχραιμη, με επαγγελματισμό και, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους συνεκτιμώντας τα δεδομένα, χωρίς να προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα. Τα σχέδια της αστυνομίας εφαρμόζονται και, όπου εντοπίζονται αδυναμίες, αλλάζουν κατά περίπτωση. Χρειάζεται, όμως, υπεύθυνη και ψύχραιμη στάση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Πρόκειται για μικρές ομάδες που δρουν καταδρομικά και σε σύντομο χρόνο, εξ ου και η δυσκολία συλλήψεων κατά την εφαρμογή των επιχειρησιακών σχεδιασμών. Η αστυνομία εργάζεται ψύχραιμα και μεθοδικά προκειμένου να υπάρξουν αποτελέσματα».

Κραυγή αγωνίας από τον πρόεδρο των ειδικών φρουρών

Ολα ανοιχτά, ακόμα και για θύματα

«Φοβόμαστε ότι αν υπάρξει κλιμάκωση της βίας μπορεί να έχουμε θύματα πολίτες και αστυνομικούς. Οταν υπάρχει ένταση τα προϊόντα της βίας είναι τραυματίες και απευχόμαστε νεκροί». Ο πρόεδρος των ειδικών φρουρών Βασίλης Ντούμας εκφράζει έντονους φόβους για τις εξελίξεις και εξηγεί: «Στην παρούσα φάση απειλούμαστε περισσότερο από τραυματίες. Δεν είμαστε σε σύρραξη αυτή τη στιγμή. Φοβόμαστε όμως για την περίπτωση που κλιμακωθούν τα πράγματα και βρεθούμε σε σύρραξη. Με έναν γιγαντωμένο και εξοπλισμένο χώρο. Δεν είναι πλέον ο παραδοσιακός χώρος του αναρχικού με τη μολότοφ και το καδρόνι, αλλά κατά διαστήματα χρησιμοποιεί χειροβομβίδες και όπλα» τονίζει και προσθέτει: «Ο παραδοσιακός χώρος των αναρχικών έχει πια ξεπερασθεί. Εχουμε συγκοινωνούντα δοχεία με τους ποινικούς και τους τρομοκράτες. Επομένως όλα είναι ανοιχτά. Μια κλιμάκωση δεν ξέρουμε πού θα οδηγήσει. Μπορεί να οδηγήσει και σε θύματα».

Επίσης, ο Βασίλης Ντούμας αναφέρει: «Ο αστυνομικός είναι το εξιλαστήριο θύμα, το μαύρο πρόβατο. Το βλέπουμε και από τις δηλώσεις του υπουργού. Κανένα στοιχείο αυτοκριτικής. Δεν γίνεται να επαινείται η Αστυνομία από την πολιτική της ηγεσία πριν από λίγους μήνες και μετά οι ίδιοι να θεωρούν ότι η Αστυνομία δεν μπορεί να κάνει σωστά τη δουλειά της. Ας αποφασίσουν».

Παρέμβαση εισαγγελέα για τις καταστροφές στην Πατησίων

Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε η νέα καταδρομική επίθεση χθες το πρωί από κουκουλοφόρους, οι οποίοι έκαναν γυαλιά καρφιά τα καταστήματα της οδού Πατησίων. Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος, προκειμένου να διαπιστωθούν αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα. Η ομάδα περίπου 20 κουκουλοφόρων φέρεται ότι είχε ως ορμητήριο το κτίριο της ΑΣΟΕΕ και κρατώντας βαριοπούλες, σφυριά, καδρόνια και λοστούς οι μπαχαλάκηδες γκρέμισαν τις τζαμαρίες καταστημάτων, σκορπώντας τον τρόμο στους ιδιοκτήτες, τους πελάτες και τους περαστικούς. «Υπήρχαν και άτομα με ελεύθερο πρόσωπο. Εγώ ήμουν πάνω. Με φώναξε η κοπέλα, ακούγαμε τα μπαμ μπουμ που έσπαγαν. Μέχρι να βγω είχαν περάσει, δεν μιλούσαν καθόλου. Ενας τελευταίος έσπασε και το δικό μας κατάστημα», είπε ένας καταστηματάρχης στο in.gr, ενώ άλλος περιέγραψε ότι οι περαστικοί ούρλιαζαν στους κουκουλοφόρους να φύγουν: «Μέχρι να προλάβουμε να κατεβάσουμε τα ρολά, είχαν έρθει. Εσπασαν βιτρίνες, ανέβηκαν πάνω στην πόρτα, έσπασαν και την πόρτα».