Φόβους για αιματηρό συμβάν που μπορεί να ανατροφοδοτήσει τον κύκλο της βίας και να έχει οδυνηρές συνέπειες εκφράζουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και η ΕΥΠ, ύστερα από τον 20ήμερο κύκλο περίπου 50 επιθέσεων αντιεξουσιαστών που βιώνει τα τελευταία 24ωρα ολόκληρη η Ελλάδα, με αφορμή τη μεταγωγή του 29χρονου αντιεξουσιαστή και κατηγορουμένου για την κατασκευή των «δεμάτων βομβών» Κώστα Γιαγτζόγλου από τις φυλακές Κορυδαλλού στη Λάρισα. (Τελικά το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε αργά χθες το απόγευμα την επιστροφή του στις φυλακές Κορυδαλλού).

Πρόκειται, σύμφωνα με αστυνομικούς, για το 40ό «μπαράζ» ένοπλων κι εμπρηστικών επιθέσεων όπως κι εκτεταμένων καταστροφών μέσα σε μία 15ετία, στο πλαίσιο «αλληλεγγύης και συμπαράστασης» σε κρατουμένους, αναρχικούς, καθώς και διαφόρων άλλων αφορμών.

Με την κυβέρνηση, την ΕΛ.ΑΣ. και τον υπόλοιπο κρατικό μηχανισμό να στέκονται αδύναμοι να περιορίσουν τους περίπου 1.000 αναρχικούς σε όλη την Ελλάδα που χτυπούν ανενόχλητοι, κατά βούληση. Σε συνδυασμό με τη συνεχή δράση του Ρουβίκωνα και τις 100 επιδρομές του μέσα σε τρία χρόνια.
Με πλέον επικίνδυνη ενέργεια τη ρίψη χειροβομβίδας, πριν από έξι ημέρες στο Αστυνομικό Τμήμα Καισαριανής, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση και πιθανόν… μιας χρήσης Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις. Στο μικρής έκτασης κείμενό της η οργάνωση προχωρά σε απειλές κατά των αστυνομικών δυνάμεων.

Ωστόσο, δεν αναφέρει οτιδήποτε για την επιχείρηση ρίψης της χειροβομβίδας κ.λπ. Κάτι που παρατηρείται και σε τουλάχιστον άλλα 6-7 κείμενα ένοπλων οργανώσεων μιας και μοναδικής εμφάνισης, όπου δεν υπάρχουν αναφορές για το επιχειρησιακό σχέδιο. Με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. να υποψιάζονται ότι μπορεί οι δράστες, σε ορισμένες από αυτές, να μην έχουν άμεση σχέση με τον αναρχικό χώρο και να έχουν χρησιμοποιηθεί λόγω εμπειρίας από ποινικές ενέργειες. Οι αστυνομικοί ωστόσο εκφράζουν την ανησυχία τους και με την αναβάθμιση του οπλοστασίου των αναρχικών. Οι Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις είναι η δεύτερη οργάνωση μετά την Επαναστατική Αυτοάμυνα που χρησιμοποιεί χειροβομβίδες στις επιθέσεις της. Κάτι που δεν συνέβαινε με σχεδόν όλες τις ένοπλες οργανώσεις (συμπεριλαμβανομένων της 17 Νοέμβρη, του ΕΛΑ κ.λπ.) που έδρασαν τις προηγούμενες δεκαετίες. Κι όλα αυτά σε συνδυασμό με τις προγενέστερες επιδείξεις οπλισμού από την επονομαζόμενη Πολιτοφυλακή των Εξαρχείων, όπως και άλλες ένοπλες ενέργειες στα Εξάρχεια.

Επιπλέον για το θέμα του Κώστα Γιαγτζόγλου έχουν υπάρξει τα τελευταία 24ωρα εμπρηστικές ενέργειες, καταλήψεις κι άλλες «ακτιβιστικές πράξεις» με στόχους αστυνομικές δυνάμεις, εταιρείες security, υποκαταστήματα τραπεζών, εμπορικά καταστήματα, πανεπιστημιακά ιδρύματα, καθηγητές ΑΕΙ αλλά κι εκδηλώσεις πολιτικών προσώπων. Με τις σχετικές ενέργειες να επεκτείνονται μέχρι τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, την Καρδίτσα, το Ηράκλειο και αλλού. Με τη δράση των αναρχικών να κλιμακώνεται καθημερινά και με τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. να εκφράζουν διαρκώς ανησυχία για τα τεκταινόμενα των επόμενων ημερών.

Αιφνιδιασμός

Με κύριο στοιχείο όλων αυτών των ενεργειών τον αιφνιδιασμό της ΕΛ.ΑΣ. που στέκεται αδύναμη να έχει οποιαδήποτε προληπτική κι αποτρεπτική δράση και να γίνεται θεατής κι ακόλουθος των γεγονότων. Σύμφωνα με αναφορές αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., η αδυναμία επέμβασης υπάρχει λόγω έλλειψης κατάλληλων άνωθεν εντολών κι ασυνεννοησίας, λόγω έλλειψης προσωπικού, λόγω «χαλαρότητας» αστυνομικών που περιπολούν στην Αθήνα, αλλά και της απροθυμίας να υπάρξουν συλλήψεις. Το τελευταίο αποδίδεται στον φόβο αστυνομικών μήπως σημειωθούν ανταποδοτικές ενέργειες στα σπίτια τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις επιθέσεις εναντίον του Αστυνομικού Τμήματος Καισαριανής, στις καταστροφές σε 15 καταστήματα στην οδό Ερμού και σε άλλες ενέργειες αντιεξουσιαστών οι αστυνομικοί δεν αντέδρασαν είτε γιατί δεν ήταν στις σκοπιές τους είτε γιατί βρίσκονταν σε υπόστεγα για να μη βραχούν από τη νεροποντή. Ακόμη επικαλούνται κενό αστυνόμευσης λόγω αλλαγής βάρδιας. Με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. ν’ αναφέρουν ότι «πάντα κάτι συμβαίνει κι οι αναρχικοί έχουν ελευθερία κινήσεων κι υλοποιούν τον σχεδιασμό τους».

Αδεια για ελευθερία κινήσεων

Από κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζεται ότι «ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει άδεια κι ελευθερία κινήσεων στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα να προχωρήσει σε όλες τις κατασταλτικές ενέργειες για να σταματήσουν οι βίαιες πράξεις που εκπορεύονται από τις φυλακές Κορυδαλλού και τα Εξάρχεια». Ακόμη φέρεται να έχει ζητηθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης να φανεί –τουλάχιστον σε πρώτη φάση –ανυποχώρητο στο «θέμα Γιαγτζόγλου». Ομως υπάρχουν προβλήματα στην εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας από την ΕΛ.ΑΣ.

Αυτό το σκεπτικό και η οριοθέτηση από την κυβέρνηση αποτυπώνονται σε συνεντεύξεις το πρωί της Πέμπτης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος έπειτα από μια περίοδο κατά την οποία δήλωνε την ευαρέσκειά του για την ΕΛ.ΑΣ. και μιλούσε για «κατανοητά επιχειρησιακά λάθη» αναφέρθηκε τώρα σε «παραβίαση εντολών του» κι εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του.

Αποσπασματικές οδηγίες

Στελέχη όμως της ΕΛ.ΑΣ. σημείωναν ότι «οι ενέργειες που ζητούνται από τη Λεωφόρο Κατεχάκη είναι αποσπασματικές, όταν υπάρχει έξαρση επιθέσεων από τους αντιεξουσιαστές. Οταν έχει δημιουργηθεί αυτή η επικίνδυνη ρουτίνα με τις επιθέσεις κατά των ΜΑΤ, κάθε Σαββατοκύριακο, είναι φανερό ότι θα υπάρχει συνέχεια. Με τους αναρχικούς να γνωρίζουν και να εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες της ΕΛ.ΑΣ., να λαμβάνουν αντίμετρα, να γνωρίζουν πώς ν’ αποφύγουν τις συλλήψεις. Οπως και να παίζουν ιδιαίτερα με το παιχνίδι των απειλών και της επονομαζόμενης διάχυσης της δράσης της».

Το μοιραίο λάθος

Επαναλαμβάνοντας ότι «ήταν μοιραίο λάθος κι αποδεικνύεται διαρκώς η κατάργηση, προ τριετίας, από τον Τόσκα της ομάδας Δέλτα που είχε ευελιξία κι αποτρεπτικό χαρακτήρα. Ενα λάθος που δεν έχει διορθωθεί…».

Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. «επενδύει» στο νέο σχέδιο ασφάλειας στο κέντρο της Αθήνας που προβλέπει τη συμμετοχή περίπου 150 αστυνομικών (πεζοί αστυνομικοί, ομάδες Δίας, Ζήτα, περιπολικά, αλλά και ποδηλάτες) σε ένα πρόγραμμα εμφανούς αστυνόμευσης. Με το κέντρο της Αθήνας να χωρίζεται σε 7-8 τομείς ελέγχου. Ομως παραμένει άγνωστο αν αυτό το σχέδιο ασφάλειας που στοχεύει στις εντυπώσεις για τους τουρίστες και στη μείωση της μικροεγκληματικότητας έχει οποιοδήποτε αντίκρισμα στη δράση των αναρχικών.

Οι φυλακές

Ωστόσο, επιτελείς της Κατεχάκη μεταφέρουν τις ευθύνες και στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στο σωφρονιστικό σύστημα. Μιλούν για την «ασυδοσία που επικρατεί στις φυλακές και επιτρέπει συμμαχίες αναρχικών και ποινικών και συνεννοήσεις για εκπόρευση επιθέσεων μέσα από τις φυλακές. Από το ίδιο σύστημα κρατουμένων φαίνεται να οργανώθηκε και η επίθεση προ διμήνου εναντίον του μέλους του Επαναστατικού Αγώνα Νίκου Μαζιώτη στην Ε’ Πτέρυγα.

Με συνεννοήσεις που πιθανόν να υπήρξαν μεταξύ ελλήνων κι αλλοδαπών κρατουμένων. Το ζήτημα Γιατζόγλου άρχισε με τη μεταφορά του, προ μερικών εβδομάδων, από τη Λάρισα στο Ψυχιατρείο Κορυδαλλού μ’ επίκληση ψυχολογικών προβλημάτων που είχε.

Είναι φανερό ότι κρατούμενοι αναρχικοί θέλουν να μη διαχωρίζονται σε άλλες φυλακές της χώρας και να υπάρχει κεντρική συνεννόησή τους. Παρότι υπάρχει ενημέρωση από την ΕΛ.ΑΣ. για αυτές τις διαρκείς διεργασίες και τους κινδύνους που εγκυμονούν, δεν λαμβάνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο. Κι αυτά τα λάθη στον χειρισμό των θεμάτων των φυλακών επιδεινώνουν την κατάσταση».