Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της Παρασκευης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σχολιάζοντας τα περιστατικά βίας που έχουν εκδηλωθεί το τελευταίο διάστημα, δήλωσε ότι «το φαινόμενο της μητροπολιτικής βίας δεν είναι καινούριο», διαβεβαιώνοντας πως η «κυβέρνηση προσπαθεί με σύνεση και υπευθυνότητα να εγγυηθεί την ασφάλεια».

Απαντώντας μάλιστα σε σχετική ερώτηση, ο κ.Τζανακόπουλος υπογράμμισε πως ότι ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, απολαμβάνει την πλήρη εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού, σημειώνοντας πως είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους υπουργούς της κυβέρνησης, εξαίροντας μάλιστα την αποτελεσματικότητά του στο οργανωμένο έγκλημα και χαρακτήρισε «αστεία» την αντιπολίτευση «να ζητά κάθε λίγο και λιγάκι, παραιτήσεις υπουργών», προτρέποντάς την να καταθέσει πρόταση μομφής. «Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα» είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το δόγμα «νόμος και τάξη» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η ΝΔ λειτουργεί με ακροδεξιά ρητορική στα εθνικά θέματα, με σκληρή πολιτική στην ασφάλεια και ακραίο νεοφιλελευθερισμό που στοχεύει στην συντριβή της εργασίας. «Διαφωνούμε και στα τρία» είπε, τονίζοντας ότι υπάρχει «χαώδης διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά με το άσυλο, με αφορμή έκνομα περιστατικά στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι «το άσυλο υπάρχει για να προστατεύει τις ακαδημαϊκές ελευθερίες» και «είναι απολύτως επαρκές».

Σχολιάζοντας τις αναφορές του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, σχετικά με τις αλλαγές στο Σύνταγμα, επανέλαβε ότι για να υπάρξει μία αποδεκτή και βιώσιμη λύση πρέπει και οι δύο πλευρές να δείξουν καλή θέληση και να επιδιώκουν τη συνεννόηση και τη συνεργασία, τονίζοντας ότι «στη βάση αυτού του πλαισίου μπορεί να βρεθεί λύση».

Σχετικά με τις αναφορές του πρώην επικεφαλής του EWG, Τόμας Βίζερ, αλλά και του κεντρικού τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα, περί επιβάρυνσης του κόστους για την ελληνική οικονομία και αναγκαιότητας για προληπτική πιστοληπτική γραμμή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «ιδιοτέλεια» και τόνισε ότι η κυβέρνηση μπορεί να ανακάμψει χωρίς προληπτική πιστοληπτική γραμμή.

Όπως είπε, (ο κ. Βίζερ) «τοποθετήθηκε περισσότερο ως πολιτικός και λιγότερο ως τεχνοκράτης» και απέδωσε «ιδιοτέλεια» στην τοποθέτησή του, σημειώνοντας ότι το ίδιο ισχύει και για τις τοποθετήσεις για προληπτική γραμμή, κάνοντας λόγο για «αυθαίρετη κατασκευή» που χρησιμοποιήθηκε «με όρους πολιτικής σκοπιμότητας».

Παίρνοντας αφορμή από την είδηση για διαβίβαση στοιχείων από τις γερμανικές εισαγγελικές αρχές στις αντίστοιχες ελληνικές, για μίζες στο έργο του μετρό, την περίοδο 2003- 2007, αλλά και άλλες αντίστοιχες ειδήσεις (σκάνδαλο Novartis, κατάθεση του πρώην υπευθύνου οικονομικών του ΠΑΣΟΚ κ. Αυγερινού κ.α.), ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, δήλωσε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών:

«Το πολιτικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι οι ανεξέλεγκτες πρακτικές διαφθοράς που αναπτύχθηκαν στην χώρα τις προηγούμενες δεκαετίες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και προετοίμασαν το έδαφος για την μεγάλη κρίση του 2009-2010».

Ως εκ τούτου, συμπέρανε ο Δ. Τζανακόπουλος, «πάει λοιπόν πάρα πολύ η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τηςSiemens,της Νοβάρτις, των εξοπλιστικών, των υπερκοστολογημένων δημοσίων έργων και των θαλασσοδανείων ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που είχαν κάνει κανόνα «την πρακτική της βαλίτσας» να κάνουν μαθήματα ηθικής στην σημερινή κυβέρνηση. Τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και η κ. Γεννηματά οφείλουν σήμερα κιόλας αντί να κουνάνε το δάχτυλο παριστάνοντας τους ηθικά άμεμπτους να αναλάβουν την ευθύνη τους και με ταπεινότητα να ζητήσουν τουλάχιστον μια συγγνώμη από τον ελληνικό λαό».

Κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του τοποθέτησης, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος χαιρέτισε την ολοκλήρωση, και τυπικά της 3ης αξιολόγησης με την έγκριση της έκθεσης συμμόρφωσης από το EuroWorking Group. Οι διαδικασίες εκταμίευσης της δόσης των 5,7 δισ. -συνέχισε- θα ολοκληρωθούν το αργότερο ως τα μέσα Μαρτίου, με τις απαιτούμενες εγκρίσεις από τα εθνικά Κοινοβούλια.

Επίσης χθες ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των συζητήσεων των ελληνικών αρχών με τους θεσμούς που αφορούσε κυρίως οργανωτικά ζητήματα εν όψει της 4ης αξιολόγησης. Και, «συμφωνήθηκε να ακολουθήσουμε ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα με ορόσημο την συνεδρίαση τουEurogroupτης 21ηςΙουνίου».