Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία στέλνει ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, τονίζοντας ότι η η διαχείριση του συμβάντος στον Εβρο με τη σύλληψη των δύο ελλήνων στρατιωτικών από τουρκικές δυνάμεις, θα «κρίνει και κρίνει ήδη και το κατά πόσον η ηγεσία της γείτονας χώρας είναι διατεθειμένη να ενισχύει πρακτικά τις δυνάμεις και τις γέφυρες φιλίας, επίλυσης των προβλημάτων και σταθερότητας σε όλη την περιοχή».

«Τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν επιδέχονται συμψηφισμό και τακτικισμό από πλευράς των πολιτικών ηγεσιών», τονίζει, κληθείς να σχολιάσει το σενάριο για πιθανή ανταλλαγή των 8 τούρκων αξιωματικών με τους δύο έλληνες στρατιιώτες.

Ειδικότερα, όταν του ζητήθηκε να τοποθετηθεί για το περιστατικό της σύλληψης από τις τουρκικές αρχές των δυο ελλήνων στρατιωτών στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ο κ. Βούτσης, τόνισε: «Δεν είμαι δημοσιογράφος για να σας πω το αυτονόητο, ότι είναι προφανές πως, στη σύγχρονη εποχή με τις δυνατότητες της τεχνολογίας, και να ήθελαν να υπήρχε κατασκοπευτική δραστηριότητα, δεν θα είχε κανένα νόημα».

»Νομίζω ότι αντιλαμβάνονται όλοι πως, κάτω από τις συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες, υπήρξε αυτό το συμβάν και από κει και πέρα η διαχείρισή του θα κρίνει και κρίνει ήδη και το κατά πόσον η ηγεσία της γείτονας χώρας είναι διατεθειμένη σε αυτές τις δύσκολες στιγμές αμηχανίας και μετάβασης, στην οποία και η ίδια βρίσκεται, να μην προσφεύγει σε ατραπούς και εναλλακτικές επικινδυνότητας, αλλά να ενισχύει πρακτικά τις δυνάμεις και τις γέφυρες φιλίας, επίλυσης των προβλημάτων και σταθερότητας σε όλη την περιοχή».

«Ολοι κρινόμαστε»

«Επαναλαμβάνω, όλοι κρινόμαστε αλλά για το συγκεκριμένο ζήτημα πιστεύω πως δεν χρειάζονται πολλά σχόλια και πολλά επιχειρήματα και τεκμήρια για να γνωρίζει κανείς και να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται προφανώς για μια προσπάθεια διείσδυσης ή οποιασδήποτε κατασκοπευτικής δραστηριότητας στην γείτονα χώρα» πρόσθεσε ο κ. Βούτσης.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για σενάρια πιθανής ανταλλαγής με τους 8 τούρκους αξιωματικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα αιτούντες άσυλο, ο Πρόεδρος της Βουλής απάντησε: «Επιτρέψτε μου να σας πω πως τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν επιδέχονται συμψηφισμό και τακτικισμό από πλευράς των πολιτικών ηγεσιών».

Εσείς και εμείς, συνέχισε, «γνωρίζουμε για τους 8 και ταυτόχρονα άλλοι γνωρίζουν και στην Ελλάδα και στην Τουρκία ότι ενδεχομένως υπάρχουν δεκάδες, εκατοντάδες άλλοι άνθρωποι, κάτω από αυτή τη μεταβατική φάση στην οποία βρίσκεται η γειτονική χώρα, που έχουν βρει ή προσπαθούν να βρουν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ή σε άλλες γειτονικές, προφανώς και στην πατρίδα μας, άσυλο ή έναν τρόπο να περάσουν αυτή τη δύσκολη περίοδο».

»Επαναλαμβάνω βρισκόμαστε σε ένα καθεστώς γειτονίας βάσει τυπικών σχέσεων με βάση τις οποίες οικοδομούμε την παραμονή της ειρήνης στην περιοχή, αλλά βρισκόμαστε και σε μία λεπτή φάση πρακτικής εφαρμογής της δύσκολης συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα το οποίο δεν είναι παρελθόν, είναι παρόν, είναι μια ζώσα πραγματικότητα».