Ισως και πάνω από τα 200 δισ. ευρώ ήταν η ζημιά από το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Τη νέα «ρουκέτα» έριξε ο Τόμας Βίζερ εκτιμώντας ότι η πρόσφατη αναφορά του ότι η ζημιά ήταν 200 δισ. «ίσως ήταν συντηρητική».

Ο τέως πρόεδρος του Euroworking Group σε συνομιλία που είχε στο πλαίσιο του 3ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών είπε ότι η Ελλάδα βρέθηκε δύο φορές κοντά στην έξοδο από το ευρώ. Το Grexit πλησίασε το 2012 αλλά κυρίως το καλοκαίρι του 2015. Ανέφερε μάλιστα ότι η τακτική ενός τμήματος της ελληνικής κυβέρνησης από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούλιο του 2015 ήταν να «προκαλεί» το Grexit, εξ’ ου και η τεράστια ζημιά στην οικονομία.

Μάλιστα περιέγραψε παρεμβάσεις για να μη συμβεί αυτό. Ο τέως Αμερικανός υπουργός Οικονομκών Τζακ Λιου τηλεφωνούσε μέχρι και πέντε φορές την εβδομάδα στον τότε πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ανέφερε δε ότι είναι σε θέση να γνωρίζει πως ο τέως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα «παρενέβαινε ενεργά» για να βοηθήσει προς την κατεύθυνση της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Τάχθηκε εμμέσως υπέρ της προληπτικής γραμμής πίστωσης μετά την τυπική έξοδο της Ελλάδας από το 3ο μνημόνιο με το επιχείρημα ότι «η ζωή είναι ευκολότερη όταν έχεις ένα δίχτυ ασφαλείας» αλλά πρόσθεσε ότι «αμφιβάλλει πολύ» για το κατά πόσον μπορεί να συμβεί τελικά, πιο απλά για το αν τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θέλουν να τη δώσουν στην Ελλάδα -ως γνωστόν και η ελληνική κυβέρνηση αρνείται την προληπτική πιστωτική γραμμή.

Ο κ. Βίζερ δήλωσε ότι είναι αρκετά σίγουρος ότι δεν θα προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες μετά τα stress test των τραπεζών.

Από την άλλη πλευρά τόνισε ότι δεν βλέπει χαμηλότερα πλεονάσματα του 3,5% του ΑΕΠ τουλάχιστον ως το 2021.

«Δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα και στο τέλος θα μας δώσετε τα λεφτά»

Κληθείς από τον Αλέξη Παπαχελά να θυμηθεί ένα περιστατικό από τη θητεία του στο Euroworking Group, ο Τόμας Βίζερ είπε το εξής:

«Στις αρχές του 2015 ένα πρόσωπο που συνδεόταν με την ελληνική κυβέρνηση, δεν ήταν δηλαδή άσχετος με την ελληνική κυβέρνηση, ήρθε και μου είπε: «Δεν έχει νόημα να μιλάμε για προαπαιτούμενα.

Ξέρετε πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα και στο τέλος θα μας δώσετε τα λεφτά». Εκεί κατάλαβα ότι έχουμε μπροστά μας ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό και ότι δύο διαδικασίες θα τρέχουν παράλληλα» σημείωσε ο κ. Βίζερ.