Στην Αφρίν έφτασε την Πέμπτη αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια όπως ανακοίνωσε ηΔιεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

Στην περιοχήπραγματοποιεί επιχείρηση η Τουρκία με στόχο την εκδίωξη των μαχητών της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

H εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ Γιολάντα Ζακμέ δήλωσε ότι είναι η πρώτη φορά φέτος που η ΔΕΕΣ και η συριακή πτέρυγα της Ερυθράς Ημισελήνου πήραν την έγκριση των εμπόλεμων πλευρών για την αποστολή μιας τέτοιας αυτοκινητοπομπής.

Η ΔΕΕΣ εκφράζει ανησυχίες ότι οι συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG προσεγγίζουν μια περιοχή στην οποία υπάρχουν ένα φράγμα και εγκαταστάσεις επεξεργασίας υδάτων, που θεωρείται ότι έχουν πολύ μεγάλη σημασία για την παροχή νερού στους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή αυτή, πρόσθεσε η Ζακμέ, καθώς «αν υποστούν ζημιές μπορεί να στερηθούν το πόσιμο νερό τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι»

Η αυτοκινητοπομπή των 29 φορτηγών μεταφέρει 430 τόνους βοήθειας, όπως τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες, πρόσθεσε. Η ίδια απέρριψε ως ψευδείς τις πληροφορίες ότι η αυτοκινητοπομπή δέχθηκε επίθεση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της.

Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι περίπου 30.000 άνθρωποι μπορεί να έχουν εκτοπιστεί από το Αφρίν από τότε που άρχισε η επιχείρηση των τουρκικών δυνάμεων τον Ιανουάριο, αλλά επισημαίνει ότι έχει στη διάθεσή του πολύ λίγα στοιχεία. Η Ζακμέ δήλωσε ότι το 30% του πληθυσμού της περιοχής του Αφρίν πιστεύεται ότι έχει εκτοπιστεί, αλλά και αυτή σημείωσε ότι δεν έχει στη διάθεσή της άλλους αριθμούς.

«Η πλειονότητα ζει σε άθλιες συνθήκες και φιλοξενείται σε κοινοτικά κέντρα και σταθμούς συγκέντρωσης. Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις ανάγκασαν χιλιάδες ακόμη να φύγουν. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε τώρα είναι να ανταποκριθούμε στις πιο πιεστικές ανάγκες των πιο ευάλωτων», κατέληξε, σημειώνοντας ότι υπάρχουν μόνον τέσσερα νοσοκομεία που πιστεύεται ότι εξακολουθούν να λειτουργούν και σε ορισμένες περιοχές του Αφρίν άνθρωποι που χρήζουν άμεσα ιατρικής περίθαλψης δεν μπορούν να φτάσουν στο κοντινότερο ιατρικό κέντρο.

Η Άγκυρα εξαπέλυσε τον Ιανουάριο την επιχείρησή της κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, την οποία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση που συνδέεται με τους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Αναβάθμιση σχεδίου εκεχειρίας ζητά ο ΟΗΕ στη Γούτα

Εν τω μεταξύ το ρωσικό σχέδιο για την εφαρμογή πεντάωρης εκεχειρίας στην Ανατολική Γούτα, τον θύλακα που ελέγχουν οι αντάρτες στη Συρία, θα πρέπει να αναβαθμιστεί ώστε να επιτραπεί η παράδοση ιατρικής βοήθειας και η απομάκρυνση ανθρώπων που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη, χωρίς αυτή να συνδέεται με ανταλλαγές αιχμαλώτων, δήλωσε την Πέμπτη ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο ΟΗΕ δεν θα εγκαταλείψει τις προσπάθειές του για την επίτευξη μιας πλήρους εκεχειρίας διάρκειας 30 ημερών, όπως ζήτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με απόφασή του.

Ο συντονιστής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στη Συρία Γιαν Έγκελαντ σημείωσε ότι διπλωμάτες από 23 χώρες που παρευρέθηκαν σε σημερινή σύνοδο για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας έλαβαν το ωμό μήνυμα: «Δεν μας βοηθάτε να βοηθήσουμε τους αμάχους στην Συρία».

Την ίδια ώρα ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι Σύροι αντάρτες σκότωσαν τέσσερις αμάχους στην Ανατολική Γούτα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης.

Ο υποστράτηγος Βλαντίμιρ Ζαλατούχιν πρόσθεσε σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους στην Δαμασκό ότι οι φόνοι αυτοί δείχνουν ότι είναι αλήθεια ότι οι αντάρτες απειλούν τους αμάχους που θέλουν να εγκαταλείψουν την Ανατολική Γούτα.

Ο υποστράτηγος, τις δηλώσεις του οποίου επικαλέστηκαν το TASS κι άλλα πρακτορεία ειδήσεων, πρόσθεσε ότι πολλοί άμαχοι στην Ανατολική Γούτα έχουν ζητήσει την απομάκρυνσή τους από τον θύλακα αυτόν και σημείωσε ότι οι Σύροι αντάρτες συνεχίζουν να βομβαρδίζουν τον διάδρομο απομάκρυνσής τους από την περιοχή αυτή.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες μια ανθρωπιστική εκεχειρία από τις 09:00 ως τις 14:00 (ώρα Συρίας και Ελλάδας) στην ανατολική Γούτα για να δημιουργηθούν «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» ώστε να μπορέσουν να φύγουν από την περιοχή οι άμαχοι.

Από τους βομβαρδισμούς του συριακού στρατού εναντίον της Ανατολικής Γούτα έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 550 άμαχοι από τις 18 Φεβρουαρίου.

Παράλληλα άλλος Ρώσος αξιωματούχος, τις δηλώσεις του οποίου επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων RIA, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει περίπου 20 στρατιωτικές βάσεις στη Συρία σε εδάφη που ελέγχουν οι Κούρδοι.

Ο αξιωματούχος αυτός, ο Αλεξάντερ Βενεντίκτοφ, που είναι βοηθός του γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ, πρόσθεσε εξάλλου, σύμφωνα με το RIA, ότι η Ουάσινγκτον προμηθεύει τους Κούρδους με τα πιο εξελιγμένα όπλα.