Δύο εντυπωσιακές αποκαλύψεις για τον Τζάρεντ Κούσνερ και την έρευνα για τη Ρωσία συγκλονίζουν το περιβάλλον του Τραμπ και δείχνουν πως αυτή είναι μια καθοριστική στιγμή για τον πόλεμο μεταξύ διαφορετικών ομάδων μέσα στον Λευκό Οίκο που μαίνεται εδώ και ένα χρόνο.

Κατ’ αρχήν χθες έγινε γνωστό ότι ο Τζάρεντ Κούσνερ, ο γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ και στενός σύμβουλός του, δεν συμμετέχει τις τελευταίες εβδομάδες στην καθημερινή ενημέρωση του προέδρου από τις μυστικές υπηρεσίες καθώς ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να επιβάλει μεγαλύτερη πειθαρχία στο ποιος θα έχει πρόσβαση σε άκρως απόρρητες πληροφορίες. Σύμφωνα με δύο αμερικανούς αξιωματούχους, ο Κούσνερ, παρ’ ότι είναι στενός σύμβουλος του Τραμπ από την αρχή της προεδρίας, διέθετε μόνο προσωρινή άδεια διαβαθμισμένης ασφάλειας για να χειρίζεται απόρρητα έγγραφα. Μάλιστα άλλος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ροζενστάιν πριν λίγο καιρό έδωσε καινούργιες πληροφορίες στον σύμβουλο του Λευκού Οίκου Ντον ΜακΓκαν, οι οποίες οδήγησαν στον αποκλεισμό του Κούσνερ μέχρι να λάβει την άδεια διαχείρισης απορρήτων. Καθώς δεν έχει αποσαφηνισθεί τι ακριβώς αφορούσαν αυτές οι πληροφορίες, οι φήμες στην Ουάσιγκτον οργιάζουν.

Πρόσβαση στη συγκεκριμένη ενημέρωση έχει μικρός αριθμός κορυφαίων αξιωματούχων καθώς περιλαμβάνει αναλύσεις απόρρητων πληροφοριών, στοιχεία για μυστικές επιχειρήσεις της CIA και αναφορές από ιδιαίτερα σημαντικές πηγές. Ομως το θέμα των αδειών αυτών ταλαιπωρεί τον Λευκό Οίκο εδώ και ένα μήνα, όταν αποκαλύφθηκε ότι ο Ρομπ Πόρτερ εργαζόταν επί ένα χρόνο ως διευθυντής προσωπικού διαθέτοντας μόνο προσωρινή άδεια διαβαθμισμένης ασφάλειας –και αυτό παρ’ ότι οι δύο πρώην σύζυγοί του τον κατηγορούσαν για ενδοοικογενειακή βία.

Η δεύτερη αποκάλυψη, ακόμα πιο σημαντική, έγινε από την «Washington Post», η οποία ανέφερε πως ανώτατοι αξιωματούχοι από τουλάχιστον τέσσερις χώρες συζητούσαν μεταξύ τους τρόπους να χειραγωγήσουν τον Τζάρεντ Κούσνερ προκειμένου να εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους εκμεταλλευόμενοι τις περίπλοκες επιχειρηματικές του συμφωνίες, τις οικονομικές δυσχέρειες και την απειρία του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Μεταξύ των χωρών που αναζητούσαν τρόπους να επηρεάσουν τον Κούσνερ αναφέρονται το Μεξικό, η Κίνα, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα –όλα αυτά με λεπτομέρειες σε αναφορές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Δεν είναι ξεκάθαρο εάν κάποια από τις χώρες αυτές ενήργησε σχετικά, όμως οι επαφές του Κούσνερ με συγκεκριμένους ξένους κυβερνητικούς αξιωματούχους είχαν προκαλέσει εδώ και καιρό ανησυχίες στο Λευκό Οίκο και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που δεν του δόθηκε μόνιμη άδεια διαβαθμισμένης ασφάλειας. Ο Χ. Μακμάστερ, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τραμπ, έμαθε ότι ο Κούσνερ είχε συναντήσεις με ξένους αξιωματούχους που δεν συντόνισε μέσω του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας ούτε τις ανέφερε κατόπιν.

Το ότι ξένοι αξιωματούχοι μιλούσαν στον κύκλο τους για τις συναντήσεις τους με τον Κούσνερ και το ότι πίστευαν ότι είναι πολύ χειραγωγήσιμος και ευάλωτος αναφέρθηκε στις ενημερώσεις από τις μυστικές υπηρεσίες επανειλημμένα. Μέσα στο Λευκό Οίκο, η έλλειψη πολιτικής εμπειρίας του Κούσνερ καθώς και τα μεγάλα επιχειρηματικά του χρέη θεωρήθηκαν από την αρχή ως πιθανά σημεία πίεσης από ξένες κυβερνήσεις που θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν για τον επηρεάσουν.

Χθες επίσης, το CNN αποκάλυψε ότι τα μέλη της ομάδας του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ ερευνούν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Ντόναλντ Τραμπ στη Ρωσία, πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016. Οι ανακριτές ενδιαφέρονται να μάθουν αν οι Ρώσοι διέθεταν επιβαρυντικές πληροφορίες για τον Τραμπ καθώς και το πότε και πώς αποφάσισε να διεκδικήσει το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών.

ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ

Πράσινο φως για το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό

Αμερικανός ομοσπονδιακός δικαστής απέρριψε την προσφυγή της Πολιτείας της Καλιφόρνιας και περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά της ανέγερσης του τείχους που θέλει να κατασκευάσει ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό. Ο δικαστής Γκονσάλο Κουριέλ, εναντίον του οποίου είχε καταφερθεί στο παρελθόν ο Τραμπ για τη μεξικανική καταγωγή του, απέρριψε τα επιχειρήματα σύμφωνα με τα οποία το τείχος αυτό θα βλάψει το περιβάλλον. Ο Κουριέλ τόνισε ότι η απόφασή του ελήφθη ανεξάρτητα από «την πολιτική συζήτηση» που έχει προκαλέσει η πρόταση του Τραμπ και δεν άπτεται του γεγονότος αν η κατασκευή του τείχους αυτού είναι «πολιτικά ορθή ή σώφρων».

Ο αμερικανός πρόεδρος έσπευσε να σχολιάσει την απόφαση του δικαστή στον λογαριασμό του στο twitter αναφέροντας: «Μεγάλη νομική νίκη σήμερα. Αμερικανός δικαστής τάχθηκε υπέρ της κυβέρνησης Τραμπ και απέρριψε την προσπάθεια να εμποδιστεί η ανέγερση του μεγάλου Συνοριακού Τείχους στα νότια σύνορα. Τώρα αυτό το σημαντικό έργο μπορεί να προχωρήσει!». Το 2016 στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Τραμπ είχε αμφισβητήσει την αμεροληψία του δικαστή Κουριέλ, υπονοώντας ότι η μεξικανική καταγωγή του είχε παίξει ρόλο σε απόφαση εναντίον του στο πλαίσιο των προσφυγών για το πανεπιστήμιό του. Χθες ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει στην εντολή να χτισθεί το κομμάτι του τείχους στην Καλιφόρνια μέχρις ότου εγκριθεί όλο το σχέδιο για το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό.