Δημιουργήθηκε για να προσφέρει βοήθεια στους διαιτητές προκειμένου να βελτιώσει την αξιοπιστία του ποδοσφαίρου. Τελικά το μόνο που κατάφερε ήταν να διχάσει το ποδόσφαιρο.

Στην αρχή της εβδομάδας ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντρ Τσέφεριν ανακοίνωσε επίσημα αυτό που όλοι γνώριζαν: η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία δεν εμπιστεύεται προς το παρόν το VAR και δεν πρόκειται να το υιοθετήσει στους αγώνες των ευρωπαϊκών κυπέλλων της επόμενης σεζόν.

Πρόκειται ουσιαστικά για μία απόφαση casus belli για τη FIFA και τον πρόεδρο της Τζιάνι Ινφαντίνο που έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ της χρήσης του VAR στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.

Οι προθέσεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας απέναντι στην UEFA θα ξεκαθαρίσουν σήμερα στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του «Νομοθετικού Οργάνου» του ποδοσφαίρου, της Ifab. Το Διεθνές Συμβούλιο αναμένεται να αποφασίσει αν το VAR θα γίνει μέρος της ποδοσφαιρικής καθημερινότητας και αν θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας όπως επιθυμεί διακαώς ο Ινφαντίνο.

Συναίσθημα εναντίον στοιχείων

Στην ομιλία του στο πρόσφατο συνέδριο της UEFA ο ιταλοελβετός παράγοντας τόνισε πως οι αποφάσεις λαμβάνονται σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν και όχι τα συναισθήματα: «Τα στοιχεία προέρχονται από 1.000 αγώνες στους οποίους χρησιμοποιήθηκε το VAR και η ακρίβεια των διαιτητών αυξήθηκε από το 93% στο 99%. Αν εμείς ή εγώ μπορούμε να κάνουμε κάτι που θα εξασφαλίζει πως το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν θα κριθεί από τα λάθη ενός διαιτητή, τότε πιστεύω πως έχουμε καθήκον να το κάνουμε».

Το VAR χρησιμοποιείται ήδη στην Μπουντεσλίγκα και τη Serie A και πρόσφατα στην Πρέμιερ Λιγκ. Στο ιταλικό πρωτάθλημα ωστόσο, παρατηρούνται οι περισσότερες αντιδράσεις από φιλάθλους, προπονητές και παίκτες.

«Οι παίκτες δεν αγκαλιάζονται πια ύστερα από ένα γκολ αλλά κοιτούν τον διαιτητή. Κατά την άποψή μου το VAR έχει αφαιρέσει την αδρεναλίνη και τη χαρά για το ποδόσφαιρο», δήλωσε πρόσφατα ένας από τους πολέμιούς του, ο προπονητής της Λάτσιο Σιμόνε Ιντζάγκι.

Ο Ινφαντίνο του απάντησε έμμεσα λέγοντας πως οι διαμαρτυρίες είναι μέρος της κουλτούρας του ιταλικού ποδοσφαίρου. «Οταν χάνεις έναν αγώνα πρώτα έφταιγε ο διαιτητής, τώρα φταίει το VAR. Είναι μέρος της παράδοσης του ιταλικού ποδοσφαίρου».

Περιμένοντας στη γωνία

Ο Αλεξάντρ Τσέφεριν δείχνει πάντως να συμφωνεί περισσότερο με τον Ιντζάγκι παρά με τον Ινφαντίνο. Προσπαθεί ωστόσο να γεφυρώσει το χάσμα λέγοντας πως το ιδανικό θα ήταν να δοθεί περισσότερος χρόνος στο VAR ώστε να εκπαιδευτούν πάνω σ’ αυτό όχι μόνο οι διαιτητές αλλά και οι φίλαθλοι.

Σε ηλεκτρονική δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 30 Οκτωβρίου και 19 Νοεμβρίου 2017, το 81% των φιλάθλων συμφωνεί πως το VAR θα βελτιώσει το ποδόσφαιρο.

Οι πολέμιοι της τεχνολογίας παρατηρούν ωστόσο πως το ποσοστό πιθανόν να είναι πλασματικό γιατί δεν διευκρινίζεται πόσο συχνά βλέπουν ποδόσφαιρο οι ερωτηθέντες και κυρίως αν αυτοί που συμμετείχαν πηγαίνουν στα γήπεδα. Γιατί διαφορετικά βιώνει ένας φίλαθλος τη διακοπή ενός αγώνα για να δει ο διαιτητής αν είναι ή δεν είναι έγκυρο ένα γκολ και διαφορετικά ο φίλαθλος της πολυθρόνας.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση θα παρουσιαστούν ενώπιον των μελών της Ifab από το Καθολικό Πανεπιστήμιο του Λέουβεν που έχει αναλάβει την έρευνα και στοιχεία από δημοσκοπήσεις στις οποίες συμμετείχαν εκπρόσωποι όλης της ποδοσφαιρικής οικογένειας. Κάποιοι περιμένουν στη γωνία στην περίπτωση που αυτά τα ποσοστά θα πλησιάζουν το 100% υπέρ του VAR.