Με μια καταδίκη – καταπέλτη για τον πρώην πρόεδρο του Ολυμπιακού Βόλου Αχιλλέα Μπέο, κάτι που σημαίνει ότι στο εξής δεν θα μπορεί να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο, έπεσε αργά χθες το βράδυ έπειτα από πολύμηνη αποδεικτική διαδικασία η αυλαία για την υπόθεση που έγινε γνωστή ως Koriopolis και  αφορούσε σε στημένους αγώνες το 2011.

Η βεντάλια των ποινών που επέβαλε χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας στους 58 από τους 84 συνολικά κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι για διαφορετικά κατά περίπτωση αδικήματα φτάνει μέχρι τα 10 χρόνια και 10 μήνες.

Αυτή είναι και η μεγαλύτερη ποινή που επιβλήθηκε στον  Γ. Τσακογιάννη, ενώ η ετυμηγορία των δικαστών για τον Αχιλλέα Μπέο ήταν φυλάκιση 4 ετών, μετατρέψιμη προς πέντε ευρώ την ημέρα, με την έφεση να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.

Ποινές καθείρξεως και χρηματικές ποινές επιβλήθηκαν και σε άλλους καταδικασθέντες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Αντίθετα στους υπόλοιπους που κρίθηκαν ένοχοι  για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης (κατά περίπτωση μετατρέψιμες ή με τριετή αναστολή) με τη μικρότερη να ξεκινά από τους 5 μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαστήριο αποφάσισε όλες οι εφέσεις να έχουν  ανασταλτικό αποτέλεσμα, γεγονός που πρακτικά σημαίνει πως όλοι όσοι κάθησαν στο εδώλιο έφυγαν ελεύθεροι από το Εφετείο της Αθήνας.

Τα αδικήματα

Με βάση την απόφαση του δικαστηρίου, ο Αχιλλέας Μπέος κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της δωροδοκίας – δωροληψίας για αλλοίωση αποτελέσματος δύο αγώνων. Επίσης, ο Γιώργος Τσακογιάννης κρίθηκε ένοχος για απόπειρα εκβίασης κατ’ εξακολούθηση, δωροδοκία – δωροληψία για τέσσερις αγώνες, διεξαγωγή και συμμετοχή σε παράνομο στοίχημα, ξέπλυμα και οπλοκατοχή.

Ενοχοι επίσης για επιμέρους πράξεις κρίθηκαν οι Γιάννης Κομπότης, Αβράαμ Παπαδόπουλος, Γιώργος Μποροβήλος και Δημήτρης Μπάκος στους οποίους επιβλήθηκαν ποινές κατά περίπτωση από 30 μήνες μέχρι 3 χρόνια με τριετή αναστολή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δικαστές απάλλαξαν όλους τους κατηγορούμενους από τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της απάτης.