Ηταν μια από τις συντομότερες ορκωμοσίες μελών της κυβέρνησης που έγινε ποτέ. Και από τις πιο παράξενες αφού δεν υπήρχε εκπρόσωπος της Εκκλησίας αλλά επρόκειτο για μια πολιτική δήλωση και για τους «6» νέους υπουργούς, δήλωση που διάβασε ο Προκόπης Παυλόπουλος. «Διαβεβαιώνω στην τιμή και υπόληψή μου ότι θα τηρώ το Σύνταγμα και τους νόμους και ότι θα υπηρετώ το γενικό συμφέρον του ελληνικού λαού», ήταν ο όρκος.

Το κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής εκδήλώσης στο Προεδρικό Μέγαρο ήταν τα χαμόγελα αλλά και μια σχετική αμηχανία που υπήρχε. Οι νέοι υπουργοί, όπως ο κ. Ηλιόπουλος και ο κ. Στρατής είχαν περισσότερη αμηχανία αλλά ήταν γελαστοί και δέχονταν τα πειράγματα των «παλιών». Χαρακτηριστική είναι η στιγμή όπου ο Δημήτρης Τζανακόπουλος χτυπά ελαφρά στον σβέρκο του Νάσο Ηλιόπουλο με τον οποίον άλλωστε γνωρίζονται από τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.

Φιλικό χαστούκι δέχθηκε ο Ηλιόπουλος και από τον πρωθυπουργό καθώς και μ’ αυτόν γνωρίζονται από τη νεολαία και έχουν θητεύσει και οι δύο στην προεδρία

Η πιο ευτυχισμένη ήταν φυσικά η Μερόπη Τζούφη η οποία έκανε δηλώσεις και έξω, στην Ηρώδου Αττικού, ενώ μέσα στο Μέγαρο ήταν ιδιαίτερα ομιλητική, αν και λίγο τρακαρισμένη.

Θέλοντας να σπάσει τον πάγο ο πρωθυπουργός μιλώντας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και λίγο πριν ανταλλάξει χειραψία με τη νέα υφυπουργό Παιδείας Μερόπη Τζούφη, είπε: «Πρόεδρε, θα προάγει τα γράμματα».

Ευτυχισμένος αλλά όχι ομιλητικός ήταν ο Φώτης Κουβέλης, το πρόσωπο του ανασχηματισμού. Συνομιλούσε με τους υπόλοιπους αλλά απέφυγε τους δημοσιογράφους. Κάποιοι σχολίασαν ότι ο νέος αναπληρωτής υπουργός Αμυνας ήθελε να αποφύγει ερωτήσεις για τη συγκατοίκησή του με τον Πάνο Καμμένο.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι, να ξέρεις, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και πρέπει να ενημερώνεται απευθείας», ήταν η επισήμανση του απερχόμενου από το Πεντάγωνο Δημήτρη Βίτσα προς τον νέο αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Φώτη Κουβέλη.

Πιο κοντά βρέθηκε ο κ. Κουβέλης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον οποίο γνωρίζονται από παλιά αλλά και με τον Γιάννη Δραγασάκη. Ο νέος υπουργός Ανάπτυξης ήταν και ο πιο άνετος, αφού θεωρείται «παλιά καραβάνα» της πολιτικής.

Μετά το 10λεπτο τελετουργικό ο πρωθυπουργός μαζί με τον Δ. Τζανακόπουλο και τον Δ. Βίτσα πήγαν στο Μέγαρο Μαξίμου συνομιλώντας συνεχώς.