Συνεχίστηκαν και την Τετάρτη οι μάχες ανάμεσα σε αντάρτες και φιλοκυβερνητικές δυνάμεις στην περιφέρεια της Ανατολικής Γούτα που πολιορκείται από τη Δαμασκό, παρά την ανθρωπιστική εκεχειρία στη Συρία που μπήκε σήμερα στη δεύτερη ημέρα της, ανέφερε το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί από τις καθεστωτικές δυνάμεις, οι οποίοι είχαν επαναληφθεί το πρωί, σταμάτησαν σταδιακά από τις 09:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ώρα που σηματοδοτεί την αρχή της πεντάωρης καθημερινής κατάπαυσης του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους που έχει κηρύξει η Μόσχα, σύμφωνα πάντα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

«Εξαιτίας των εντατικών βομβαρδισμών και των μαχών στις παρυφές της Ανατολικής Γούτα, οι φιλοκαθεστωτικές δυνάμεις κατάφεραν να προχωρήσουν επί του πεδίου, με περιορισμένο τρόπο, στο ύψος των τοποθεσιών Χος αλ-Ζαουαχίρα και Σιφουνίγια», δήλωσε ο επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Αντίθετα με τις αεροπορικές επιδρομές που σταδιακά σταμάτησαν, οι χερσαίες συγκρούσεις ανάμεσα σε μαχητές του Τζάις αλ-Ισλάμ, μιας ισλαμιστικής ανταρτικής παράταξης, και δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ συνεχίζονται παρά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός, συνέχισε.

Ορισμένες τοποθεσίες της Γούτα μακριά από τη γραμμή του μετώπου πέρασαν ήρεμη νύκτα. Οι εντατικές αεροπορικές επιδρομές επανελήφθησαν αντιθέτως τις πρώτες ώρες της ημέρας εναντίον της πόλης Ντούμα, μιας από τις μεγαλύτερες του ανταρτικού θυλάκου, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου και το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ένας «ανθρωπιστικός διάδρομος πρόκειται να ανοίξει από το φράγμα του Αλ-Ραφιντάιν για την είσοδο της βοήθειας και την απομάκρυνση κατοίκων και τραυματιών από τις 09:00 μέχρι τις 14:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Την Τρίτη οι μη κυβερνητικές οργανώσεις δεν κατάφεραν πάντως να διεισδύσουν στην πολιορκημένη ζώνη εξαιτίας της συνέχισης των βομβαρδισμών στη διάρκεια της πεντάωρης κατάπαυσης του πυρός. Οι βομβαρδισμοί στοίχισαν τη ζωή σε δύο ανθρώπους, ο ένας από τους οποίους παιδί, ενώ 16 τραυματίσθηκαν.

Η Μόσχα και η Δαμασκός κατηγόρησαν τους αντάρτες για τη χθεσινή κατάρρευση της εκεχειρίας, λέγοντας πως οι μαχητές βομβάρδισαν έναν ασφαλή διάδρομο που είχε ανοίξει για να απομακρυνθούν άμαχοι από τον θύλακο.

Οι αντάρτες αρνήθηκαν ότι ευθύνονται για τον βομβαρδισμό και αμερικανός στρατηγός κατηγόρησε τη Μόσχα ότι δρα «ταυτόχρονα ως εμπρηστής και ως πυροσβέστης», καθώς δεν καταφέρνει να χαλιναγωγήσει τον Άσαντ.

Από την πλευρά τους, οι διασώστες της Πολιτικής Άμυνας συνεχίζουν να ανασύρουν πτώματα από τα συντρίμμια.

Την Τετάρτη έξι πτώματα ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια δημόσιου κτιρίου στην τοποθεσία Αλ-Σαϊφούνιεχ, που είχε γίνει στόχος επιδρομών το Σάββατο, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Οι νεκροί αυτοί αυξάνουν σε 590 τον αριθμό των αμάχων που έχουν σκοτωθεί από τις 18 Φεβρουαρίου, σχεδόν το ένα τέταρτο των οποίων είναι παιδιά, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της μκο, η οποία διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο ανταποκριτών στη Συρία.

Λαβρόφ: Μαχητές εμποδίζουν τη μεταφορά βοήθειας

«Οχυρωμένοι μαχητές» εμποδίζουν τη μεταφορά βοήθειας στην πολιορκημένη Ανατολική Γούτα, καθώς και την απομάκρυνση όσων θέλουν να φύγουν, δηλώνει ορώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, παρά την ανακοίνωση της Μόσχας περί δημιουργίας ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου.

Απευθυνόμενος στο Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Γενεύη, ο Λαβρόφ δήλωσε πως η Μόσχα θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον συριακό στρατό για την πλήρη εξάλειψη της «τρομοκρατικής απειλής» και υπογράμμισε πως οι αντάρτες και αυτοί που τους υποστηρίζουν οφείλουν «να δράσουν» για να λειτουργήσει η εκεχειρία στη Συρία.

«Η Ρωσία και η συριακή κυβέρνηση έχουν ήδη ανακοινώσει τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στην Ανατολική Γούτα. Τώρα είναι η σειρά των μαχητών και των υποστηρικτών τους να δράσουν», δήλωσε ο Λαβρόφ και πρόσθεσε: «Καλούμε τα μέλη του αποκαλούμενου αμερικανικού συνασπισμού να διασφαλίσουν την ίδια ανθρωπιστική πρόσβαση στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους, περιλαμβανομένων του προσφυγικού καταυλισμού Ρούκμπαν και όλων των εδαφών που περιβάλλουν την αλ-Τανφ».

Τουρκία: Ανειλικρινής ο Μακρόν

Την ίδια στιγμή η Τουρκία κατηγόρησε την Τετάρτη τη γαλλική προεδρία για «ανειλικρίνεια» στην ανακοίνωσή της, σύμφωνα με την οποία ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η εκεχειρία που έχει ζητήσει ο ΟΗΕ να επιβληθεί στη Συρία αφορά και την επιχείρηση της Άγκυρας στη χώρα.

Σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Γάλλος πρόεδρος επεσήμανε στη διάρκεια της συνομιλίας αυτής με τον Τούρκο ομόλογό του ότι η εκεχειρία που έχει ζητήσει να επιβληθεί στη Συρία το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να ισχύσει και στην περιοχή του Αφρίν, όπου η Άγκυρα διεξάγει εδώ και περισσότερο από ένα μήνα στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Tο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει το Παρίσι. «Αντίθετα με την ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε από το γραφείο του Γάλλου προέδρου (…) ο πρόεδρος Μακρόν δεν αναφέρθηκε στο Αφρίν όταν μίλησε για την απόφαση του ΟΗΕ», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Χαμί Ακσόι.

Ο Ακσόι εκτίμησε ότι «η διαφορά» μεταξύ του περιεχομένου της τηλεφωνικής συνδιάλεξης και της γαλλικής ανακοίνωσης «καταδεικνύει έλλειψη ειλικρίνειας» από την πλευρά του Παρισιού, προσθέτοντας ότι «είναι ανάρμοστο να μην ενημερώνεται σωστά η κοινή γνώμη».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών επεσήμανε εξάλλου ότι η Άγκυρα ενημέρωσε το Παρίσι για την αντίδρασή της.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε το Σάββατο ομόφωνα απόφαση με την οποία ζητεί να επιβληθεί «χωρίς καθυστέρηση» ανθρωπιστική εκεχειρία σε όλη την επικράτεια της Συρίας.

Η Τουρκία χαιρέτισε την απόφαση αυτή, όμως εκτίμησε ότι δεν αφορά την επιχείρηση που διεξάγει από τις 20 Ιανουαρίου στο Αφρίν της βορειοδυτικής Συρίας εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Ωστόσο η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Ναόυερ ισχυρίστηκε χθες Τρίτη το αντίθετο και «κάλεσε την Τουρκία να ξαναδιαβάσει την απόφαση».

Αντιδρώντας, ο Ακσόι ζήτησε από την Ουάσινγκτον «να προσπαθήσει να σταματήσει τις επιθέσεις του συριακού καθεστώτος εναντίον αθώων αμάχων αντί να κάνει δηλώσεις στήριξης προς τους τρομοκράτες».