Tη μελλοντική αναγνώριση του κινήματός τους ως νόμιμης πολιτικής παράταξης, πρόσφερε την Τετάρτη στους Ταλιμπάν, ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι, στο πλαίσιο της πρότασής του για την έναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας με στόχο να τερματιστεί ο πόλεμος στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, η τελευταία φάση του οποίου διαρκεί πλέον 16 χρόνια.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της λεγόμενης Διαδικασίας της Καμπούλ ο Γάνι πρότεινε ταυτόχρονα να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός και να υπάρξει ανταλλαγή κρατουμένων, ενώ διαβεβαίωσε ότι είναι διατεθειμένος να συζητήσει την αναθεώρηση του Συντάγματος στο πλαίσιο ενδεχόμενης πολιτικής συμφωνίας με την ηγεσία των Ταλιμπάν.

«Κάνουμε αυτή την προσφορά χωρίς προϋποθέσεις ώστε να οδηγήσει σε μια ειρηνευτική συμφωνία», επεσήμανε ο Γάνι στην εναρκτήρια ομιλία του στη διάσκεψη αυτή στην οποία συμμετέχουν 26 χώρες και τρεις διεθνείς οργανισμοί.

«Αναμένουμε από τους Ταλιμπάν να συνεισφέρουν στην ειρηνευτική διαδικασία, στόχος της οποίας είναι να παρακινήσει τους Ταλιμπάν, ως οργάνωση, να συμμετάσχουν σε ειρηνευτικές συνομιλίες», εξήγησε ο Γάνι, τονίζοντας ότι δεν θα «κρίνει εκ των προτέρων» οποιαδήποτε οργάνωση επιζητήσει την ειρήνη.

«Ηγέτες και μέλη των Ταλιμπάν, η απόφαση είναι στα χέρια σας. Δεχθείτε την ειρήνη, ελάτε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αφήστε μας να ανοικοδομήσουμε αυτή τη χώρα μαζί», τόνισε ο Αφγανός πρόεδρος.

Οι δηλώσεις αυτές του Γάνι σηματοδοτούν μια αλλαγή στάσης από μέρους του, καθώς στο παρελθόν έχει αποκαλέσει τους Ταλιμπάν «τρομοκράτες» και «αντάρτες», αν και έχει επίσης προσφερθεί να συνομιλήσει με τμήματα της οργάνωσης που αποδέχονται την ειρήνευση.

Πλέον οι Ταλιμπάν ελέγχουν ή ασκούν επιρροή στο 13% του Αφγανιστάν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ΗΠΑ και της Καμπούλ, αν και άλλες πηγές κάνουν λόγο για έως και 40%.

Οι Ταλιμπάν έχουν επανειλημμένα αρνηθεί να έχουν άμεσες συνομιλίες με την αφγανική κυβέρνηση, την οποία χαρακτηρίζουν «καθεστώς μαριονέτα», και ζητούν να συνομιλήσουν με τις ΗΠΑ.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν τώρα είναι έτοιμοι να αλλάξουν στάση, παρά την αυξανόμενη διεθνή πίεση.

Ωστόσο ο Γάνι, ο οποίος πρόσφατα εγκαινίασε το τελευταίο κομμάτι ενός μεγάλου περιφερειακού αγωγού φυσικού αερίου από το Τουρκμενιστάν, δήλωσε ότι η τάση για ειρήνευση ενισχύεται από τις γειτονικές χώρες, οι οποίες αναγνωρίζουν ολοένα και περισσότερο την ανάγκη για ένα σταθερό Αφγανιστάν.

«Οι Ταλιμπάν έχουν επίγνωση αυτών των αλλαγών και φαίνεται να έχουν ξεκινήσει μια συζήτηση για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι βίαιες ενέργειες για το μέλλον τους», επεσήμανε.

Ο Αφγανός πρόεδρος σημείωσε ότι πρέπει να δημιουργηθεί το πλαίσιο για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν ως νόμιμη οργάνωση, με δικό τους πολιτικό γραφείο το οποίο θα αναλάβει τις διαπραγματεύσεις και θα βρίσκεται στην Καμπούλ ή σε κάποιο άλλο συμπεφωνημένο μέρος.

Αξιωματούχοι των Ταλιμπάν έχουν παραδεχθεί ότι δέχονται πιέσεις από φιλικές χώρες να δεχθούν τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών και επεσήμαναν ότι οι πρόσφατες προτάσεις τους για διάλογο με τις ΗΠΑ αντικατοπτρίζουν την ανησυχία τους ότι ίσως θεωρηθεί πως εμποδίζουν την ειρήνευση.

Ο Γάνι επεσήμανε ότι η διαδικασία θα συνοδεύεται από συντονισμένη διπλωματική στήριξη, περιλαμβανομένης διεθνούς προσπάθειας να πειστεί το Πακιστάν, το οποίο η Καμπούλ κατηγορεί ότι βοηθά του Ταλιμπάν, για τα οφέλη ενός σταθερού Αφγανιστάν.

Επανάλαβε μάλιστα την πρότασή του για διάλογο με το Πακιστάν, το οποίο απορρίπτει τις κατηγορίες της Καμπούλ και επισημαίνει ότι χιλιάδες πολίτες του έχουν σκοτωθεί από οργανώσεις ανταρτών τα τελευταία χρόνια.

Σε αντάλλαγμα για την πρόταση Γάνι οι Ταλιμπάν πρέπει να αναγνωρίσουν την κυβέρνηση του Αφγανιστάν και να σεβαστούν το κράτος δικαίου, υπογράμμισε ο Αφγανός πρόεδρος.

Επιπλέον κρατούμενοι Ταλιμπάν ενδέχεται να απελευθερωθούν και τα ονόματά τους να αφαιρεθούν από τις διεθνείς μαύρες λίστες, ενώ θα γίνουν και οι κατάλληλες διευθετήσεις για την ασφάλεια των Ταλιμπάν, εφόσον συμφωνήσουν να συμμετάσχουν στη διαδικασία συμφιλίωσης.

Οι Ταλιμπάν δεν έχουν προσκληθεί στη διάσκεψη, όμως πηγές επεσήμαναν ότι ο Αγά Τζαν Μοτάσιμ, ένας πρώην υψηλόβαθμος υπουργός της κυβέρνησης των Ταλιμπάν που βρισκόταν στην εξουσία έως το 2001, αναμένεται να παραστεί.