Ο Τζάρεντ Κούσνερ, ο γαμπρός του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δεν συμμετέχει πλέον στο καθημερινό προεδρικό μπρίφινγκ (PDB), καθώς ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να επιβάλει μεγαλύτερη πειθαρχία στην πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες, σύμφωνα με δύο αμερικανούς αξιωματούχους.

Οι πηγές αυτές υποστήριξαν ότι ο Κούσνερ, που είναι στενός σύμβουλος του Τραμπ και εδώ και έναν χρόνο είχε μόνο προσωρινή άδεια διαβαθμισμένης ασφάλειας για να χειρίζεται απόρρητα έγγραφα, αποκλείστηκε από το μπρίφινγκ τις τελευταίες εβδομάδες.

Τρίτος αξιωματούχος, που ζήτησε επίσης να τηρηθεί η ανωνυμία του, είπε ότι ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ροζενστάιν, πρόσφατα, παρείχε νέες πληροφορίες στον σύμβουλο του Λευκού Οίκου Ντον ΜακΓκαν οι οποίες οδήγησαν στον αποκλεισμό του Κούσνερ μέχρι να λάβει την άδεια διαχείρισης απορρήτων. Δεν αποσαφηνίστηκε τι αφορούσαν αυτές οι πληροφορίες.

Μόνο μικρός αριθμός κορυφαίων αξιωματούχων

Εκπρόσωπος του Κούσνερ δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε τηλεφωνική κλήση και σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προκειμένου να σχολιάσει το θέμα.

Ο δικηγόρος του Κούσνερ, Αμπε Λόουελ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ανέφερε ότι «ο κ. Κούσνερ έχει κάνει περισσότερα απ' όσα αναμένονταν από αυτόν σε αυτή τη διαδικασία» και πρόσθεσε: «Οι έρευνές μου (...) επιβεβαίωσαν ότι υπάρχουν δώδεκα ή περισσότερα πρόσωπα στο επίπεδο του κ. Κούσνερ, η διαδικασία (σ.σ.: η χορήγηση άδειας) των οποίων καθυστερεί. Δεν είναι ασύνηθες για τη διαδικασία αυτή να παίρνει τόσο πολύ καιρό σε μια νέα κυβέρνηση».

Πρόσβαση στην PDB έχει μόνο μικρός αριθμός κορυφαίων αξιωματούχων. Η ενημέρωση αυτή περιλαμβάνει αναλύσεις απόρρητων πληροφοριών, στοιχεία για τις μυστικές επιχειρήσεις της CIA και αναφορές από τις πιο «ευαίσθητες» πηγές ή από συνεργαζόμενες υπηρεσίες πληροφοριών.

Το θέμα των αδειών αυτών ταλανίζει τον Λευκό Οίκο εδώ και ένα μήνα, όταν αποκαλύφθηκε ότι ο Ρομπ Πόρτερ εργαζόταν επί ένα χρόνο ως διευθυντής προσωπικού έχοντας προσωρινή άδεια διαβαθμισμένης ασφάλειας μολονότι οι δύο πρώην σύζυγοί του τον κατηγορούσαν για ενδοοικογενειακή βία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από