Καζάνι που βράζει θυμίζει η Εκκλησία μετά την έγκριση της τροπολογίας από την Ολομέλεια της Βουλής για το Πανελλήνιο Ιερό Ιδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου –με την οποία το Ιδρυμα ουσιαστικά επιστρέφει στο κράτος –αλλά και τα πυρά που εξαπέλυσε στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και την Ιερά Σύνοδο ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Για την Εκκλησία, αιτία πολέμου με την κυβέρνηση δεν είναι μόνο το γεγονός της υπερψήφισης της τροπολογίας (που είχαν φέρει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δύο βουλευτές των ΑΝΕΛ και ένας του Ποταμιού), αλλά κυρίως ο τρόπος και η συμπεριφορά της κυβερνητικής πλειοψηφίας και του υπουργού Παιδείας. «Είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας δεν κρατούν σχέσεις ισορροπίας με την Εκκλησία» τόνιζαν χαρακτηριστικά πηγές της Ιεραρχίας. Ουσιαστικά, λένε, η κυβέρνηση αποφάσισε με το έτσι θέλω τις αλλαγές χωρίς καμία συζήτηση. Και προσθέτουν πως η Εκκλησία θα επιστρατεύσει όλα τα νομικά μέσα για να προσβάλει τις αλλαγές.

Επιπλέον, εκνευρισμό έχει προκαλέσει στη Ιερά Σύνοδο, σύμφωνα με πληροφορίες, και η αποστροφή του υπουργού Παιδείας από τη Βουλή, με την οποία καλούσε τη Σύνοδο να είναι «πιο μετρημένη στα λόγια της». Είχε προηγηθεί η οργισμένη επιστολή του Ιερώνυμου στον Κώστα Γαβρόγλου, με την οποία στηλίτευε την παρέμβαση της κυβέρνησης –όπως υποστήριζε –παρομοιάζοντάς τη με πραξικοπηματικές παρεμβάσεις άλλων εποχών. Και όλα δείχνουν πως αρχίζει ένας νέος κύκλος αντιπαράθεσης της Εκκλησίας με την κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι με νόμο τον Οκτώβριο του 2014 είχε καταργηθεί η παρ. 1 του άρθρου 66 του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος που ανέφερε πως το Ιδρυμα της Ευαγγελίστριας εξαιρούνταν από τις διατάξεις για τα εκκλησιαστικά ιδρύματα.