«Πολιτική» χαρακτηρίζει την απόφαση του δικαστηρίου της Τσεχίας να απελευθερώσει Σάλεχ Μούσλιμ, πρώην ηγέτη του κόμματος PYD των Κούρδων της Συρίας, η Άγκυρα, υποστηρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο «στηρίζει ξεκάθαρα την τρομοκρατία».

Ο τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπεκίρ Μποζντάγ δήλωσε πως η απόφαση του τσεχικού δικαστηρίου αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο και θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις Τουρκίας-Τσεχίας.

Επίσης ο τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλαχμίτ Γκιούλ δήλωσε πως η Άγκυρα περιμένει από τις τσεχικές αρχές να αντισταθμίσουν το «λάθος» που έκαναν απελευθερώνοντας τον Σάλεχ Μούσλιμ.

Ο Γκιούλ δήλωσε κι αυτός ότι η απόφαση του δικαστηρίου οφειλόταν σε πολιτικούς λόγους και πρόσθεσε ότι η Τουρκία «δεν θα δεχθεί ποτέ αυτή την απόφαση» και θα ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της στο ζήτημα αυτό.

Δικαστήριο της Πράγας αποφάσισε την απελευθέρωση του Μούσλιμ, παρά την έκκληση της Άγκυρας να συνεχιστεί η κράτησή του όσο εκκρεμεί το αίτημά της για την έκδοσή του.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, ο Σάλεχ Μούσλιμ υποσχέθηκε να συνεργαστεί σε όλη τη δικαστική διαδικασία που συνδέεται με τη διαδικασία για την έκδοσή του, την οποία ζητεί η Τουρκία. Μέχρι πέρυσι συμπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), τέθηκε υπό κράτηση το Σάββατο βάσει αιτήματος της Interpol που εκδόθηκε από την Τουρκία και στο οποίο χαρακτηρίζεται «αρχηγός τρομοκρατικής οργάνωσης».

Ο δικαστής, ο Γιάροσλαβ Πίτλουν, αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφασή του, η οποία επευφημήθηκε ζωηρά από πολλές δεκάδες Κούρδους που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το κτίριο του δικαστηρίου, στο κέντρο της Πράγας, για να δείξουν την αλληλεγγύη τους προς τον Σάλεχ Μούσλιμ.

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης, η Άγκυρα είχε «αρχίσει τα διαβήματα για την έκδοση στην Τουρκία» του Σάλεχ Μούσλιμ, ο οποίος κινδυνεύει να του επιβληθούν 30 ποινές ισόβιας κάθειρξης, αν δικαστεί εκεί.

Από τον Νοέμβριο 2016 έχει εκδοθεί σε βάρος του Μούσλιμ ένταλμα σύλληψης από τις τουρκικές αρχές, σε σχέση με μια επίθεση που είχε πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Φεβρουάριο 2016 (29 νεκροί), στην οποία αρνείται κάθε ανάμιξη.

Το PYD θεωρείται από την Άγκυρα προέκταση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο διεξάγει εδώ και τρεις δεκαετίες ένοπλο αγώνα στην Τουρκία.

Αυτό το πολιτικό κίνημα των Κούρδων της Συρίας είναι επίσης το πολιτικό σκέλος των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), της κύριας πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας, εναντίον της οποίας η Τουρκία εξαπέλυσε τον Ιανουάριο στρατιωτική επίθεση στον θύλακο του Αφρίν (βορειοδυτική Συρία).

Ο τσέχος υπουργός Εξωτερικών Μάρτιν Στροπνίτσκι αρνήθηκε χθες Δευτέρα οποιαδήποτε σχέση ανάμεσα στη σύλληψη του Μούσλιμ και τη φυλάκιση στην Τουρκία δύο τσέχων πολιτών που κατηγορούνται ότι πολέμησαν στη Συρία στο πλευρό της YPG.

Ο Μίροσλαβ Φάρκας και η Μαρκέτα Βσελισόβα καταδικάσθηκαν πέρυσι σε κάθειρξη έξι ετών και τριών μηνών. Ορισμένα μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει πως μπορεί να απελευθερώνονταν σε αντάλλαγμα για την έκδοση του Μούσλιμ.

Ο τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση: «Αποφασίζει ένα τσεχικό δικαστήριο, δεν γνωρίζω αυτή την υπόθεση», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων έπειτα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία θα καταδιώκει των Σάλεχ παντού

Η Τουρκία θα καταδιώκει «όπου πηγαίνει» τον πρώην ηγέτη του κόμματος PYD των Κούρδων της Συρίας, Σάλεχ Μούσλιμ, μετά την απελευθέρωσή του από τσεχικό δικαστήριο, όπως δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Μούσλιμ τέθηκε υπό κράτηση στην Πράγα το Σάββατο βάσει αιτήματος της Interpol που εκδόθηκε από την Τουρκία και στο οποίο χαρακτηρίζεται «αρχηγός τρομοκρατικής οργάνωσης». Ο κούρδος αξιωματούχος χαρακτήρισε ψευδείς τις κατηγορίες εις βάρος του.

Τσεχικό δικαστήριο αποφάσισε νωρίτερα την απελευθέρωσή του παρά την έκκληση της Άγκυρας να προφυλακιστεί για όσο διάστημα εκκρεμεί το αίτημά της για την έκδοσή του.

Ο Μούσλιμ, ο οποίος υποσχέθηκε στο τσεχικό δικαστήριο να παραμείνει εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο εκκρεμούν περαιτέρω δικαστικές διαδικασίες, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν έχει αποφασίσει που θα μεταβεί μετά. Πρόσθεσε, δε, ότι έχει άδεια παραμονής στη Φινλανδία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από