Ένα παιδί σκοτώθηκε από τους βομβαρδισμούς στην ανατολική Γκούτα, τον ανταρτοκρατούμενο θύλακα κοντά στη Δαμασκό, μερικές ώρες μετά την έναρξη μιας ανθρωπιστικής εκεχειρίας την οποία κήρυξε η Μόσχα, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Πρόκειται για τον πρώτο άμαχο που σκοτώνεται μετά την έναρξη εφαρμογής της εκεχειρίας», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, ο οποίος διευκρίνισε πως το παιδί σκοτώθηκε στην περιοχή Τζισρίν, όπου «ερρίφθησαν τουλάχιστον τέσσερα πυρά πυροβολικού» τραυματίζοντας άλλους επτά αμάχους.

Από την πλευρά του, ο ρωσικός στρατός κατηγόρησε σήμερα τους αντάρτες στην ανατολική Γκούτα ότι βομβάρδισαν οικοδομικά τετράγωνα στη Δαμασκό περισσότερες από 20 φορές στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Επικαλούμενο τον ρωσικό στρατό, το RIA μετέδωσε πως ο συριακός στρατός δεν απάντησε στον βομβαρδισμό και πως οι αντάρτες κρατούν αμάχους ως ομήρους στην ανατολική Γκούτα.

Η απομάκρυνση των αμάχων από τη Γκούτα εξαρτάται από τους αντάρτες, δηλώνει το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο δήλωσε πως η επιχείρηση για τη δημιουργία ενός διαδρόμου απομάκρυνσης αμάχων τον οποίο η Ρωσία βοήθησε να ανοίξει στην ανατολική Γκούτα της Συρίας θα εξαρτηθεί από τις δυνάμεις των ανταρτών τους οποίους κατηγόρησε ότι κρατούν αμάχους ως ομήρους εκεί και ότι υπονομεύουν τη διαδρομή διαφυγής.

Η Ρωσία, που υποστηρίζει τη συριακή κυβέρνηση, έδωσε εντολή για εκεχειρία καθημερινά από τις 9.00 π.μ. έως τις 2.00 μ.μ. και για τη δημιουργία ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου» προκειμένου οι άμαχοι να εγκαταλείψουν την περιοχή, τελευταίο μεγάλο προπύργιο των ανταρτών κοντά στη Δαμασκό.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους πως η Ρωσία λυπάται για την κατάσταση όπως εξελίσσεται στη Γκούτα και είπε πως η Μόσχα θα συνεχίσει να εργάζεται προκειμένου να βοηθήσει τους αμάχους να εγκαταλείψουν την περιοχή παρά τις «προκλήσεις», όπως τις αποκάλεσε, από τους αντάρτες.

Η Βρετανία εξετάζει το ενδεχόμενο συμμετοχής στις στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον της συριακής κυβέρνησης

Στο μεταξύ, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως η Βρετανία θα εξετάσει το ενδεχόμενο συμμετοχής της στα στρατιωτικά πλήγματα που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ εναντίον της συριακής κυβέρνησης, αν αποδειχθεί ότι χρησιμοποιούνται χημικά όπλα εναντίον αμάχων.

Ο Τζόνσον εξέφρασε την ελπίδα ότι η Βρετανία και άλλες δυτικές χώρες δεν θα δεχθούν ενδεχόμενη χημική επίθεση, εκφράζοντας υποστήριξη για περιορισμένα πλήγματα αν υπάρξουν «αναμφισβήτητες αποδείξεις» για εμπλοκή της συριακής κυβέρνησης.

«Αν γνωρίζουμε τι έχει συμβεί, και μπορούμε να το αποδείξουμε, και αν υπάρχει πρόταση για δράση όπου το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να είναι χρήσιμο, τότε νομίζω ότι θα έπρεπε να το εξετάσουμε σοβαρά», δήλωσε ο Τζόνσον στο ραδιόφωνο του BBC.

Ο Τζόνσον είπε πως υποστηρίζει την απόφαση των ΗΠΑ να εκτοξεύσουν πυραύλους κρουζ εναντίον της συριακής κυβέρνησης πέρυσι μετά τον θάνατο σχεδόν 100 ανθρώπων, περιλαμβανομένων παιδιών, σε επίθεση με αέριο στην ανταρτοκρατούμενη πόλη Χαν Σεϊχούν. Ο ΟΗΕ κατηγόρησε τη συριακή κυβέρνηση ότι ήταν υπεύθυνη για μια επίθεση πέρυσι με αέριο σαρίν.

«Αυτό που πρέπει να ρωτήσουμε τους εαυτούς μας ως χώρα και αυτό που εμείς στη Δύση πρέπει να ρωτήσουμε τους εαυτούς μας είναι, μπορούμε να επιτρέψουμε τη χρήση χημικών όπλων, τη χρήση αυτών των παράνομων όπλων να συνεχίζεται χωρίς μομφή, χωρίς έλεγχο, χωρίς τιμωρία», είπε ο Τζόνσον.

Προειδοποίησε ωστόσο πως δεν υπάρχει μεγάλη διεθνής υποστήριξη για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του συριακού καθεστώτος.

«Οι άνθρωποι που μας ακούνε και (ακούνε) αυτό το πρόγραμμα στην ανατολική Γούτα δεν μπορούν να αντιληφθούν πως η Δύση πρόκειται να επέμβει για να αλλάξει δραματικά τη φορά των πραγμάτων προς όφελός τους», είπε.

Η συριακή κυβέρνηση έχει αρνηθεί επανειλημμένα ότι χρησιμοποίησε χημικά όπλα και υποστήριξε πως στοχεύει μόνο ένοπλους αντάρτες και μαχητές.