«Τώρα περιμένουμε και την απόφαση του SPD» είπε η Aνγκελα Μέρκελ κλείνοντας το έκτακτο συνέδριο του κόμματός της που ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία (μόνον 27 κατά επί 975 παρόντων συνέδρων) την κυβερνητική συμφωνία. Δεν ήταν συνέδριο ρουτίνας, η Μέρκελ χρειάστηκε να κάνει αυτοκριτική για τις δραματικές απώλειες οχτώ ποσοστιαίων μονάδων στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου και 1,4 εκατ. ψηφοφόρους που μεταπήδησαν στο ακροδεξιό AfD. Η επανεκλογή της ως καγκελαρίου μιας «σταθερής» κυβέρνησης με τους Σοσιαλδημοκράτες είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να συμβεί για την ίδια και το CDU, με έξι κόμματα στη νέα βουλή, και την αποτυχία της «Τζαμάικας» που κατά τη Μέρκελ, για τους «τακτικισμούς» και την «αυταρέσκεια» των Φιλελευθέρων, δεν θα περάσει στις ένδοξες σελίδες της πολιτικής ιστορίας της χώρας.

Η Μέρκελ τράβηξε σαφή διαχωριστική γραμμή με την Ακροδεξιά, εξήγγειλε μηδενική ανοχή στον αντισημιτισμό, υποσχέθηκε γρήγορο Ιντερνετ και στην τελευταία επαρχία της Γερμανίας μέχρι το 2015, υπερασπίστηκε την κυβερνητική συμφωνία για την Ευρώπη. «Είναι η μόνη εγγύηση ότι θα διασφαλιστούν τα γερμανικά συμφέροντα και οι αξίες» στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο, είπε η Μέρκελ. «Η Ευρώπη είναι σε πολλά αδύναμη και πολύ αργή» διαπίστωσε η καγκελάριος, χρειάζεται ώθηση στην οικονομία, ενίσχυση της καινοτομίας, σημαντικό δε πρόβλημα είναι η ανεργία των νέων. «Χαρακτήρα επείγοντος έχουν οι απαντήσεις που πρέπει να δοθούν για τη σταθερότητα του ευρώ και την υπερχρέωση των χωρών» είπε η Μέρκελ. Απαιτείται ενίσχυση της συνεργασίας, μεταξύ άλλων, στους τομείς της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας. Προτεραιότητα για τη Μέρκελ έχουν επίσης η κοινή ψηφιακή αγορά και η ανάπτυξη μιας κοινής κεφαλαιαγοράς.

Η καγκελάριος ευχαρίστησε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε από τους συνέδρους, γιατί σφράγισε τα τελευταία χρόνια τη δημοσιονομική πολιτική της Γερμανίας και της Ευρώπης. Ηταν και για την ίδια «επώδυνο» να παραδώσει το υπουργείο Οικονομικών στους Σοσιαλδημοκράτες. Αλλά ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φόλκερ Κάουντερ υποσχέθηκε ότι θα παρακολουθεί άγρυπνα τον νέο υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς. «Θα φροντίσουμε ώστε η κυβέρνηση συνασπισμού να μην υλοποιήσει πρωτίστως τις επιδιώξεις του SPD» διαβεβαίωσε ο Κάουντερ, «θα αποδείξουμε ότι η δημοσιονομική πολιτική είναι υπόθεση της βουλής και όχι ενός σοσιαλδημοκράτη υπουργού Οικονομικών». Οι βουλευτές της Χριστιανικής Eνωσης, συμπλήρωσε, «δεν θα επιτρέψουν εκτροχιασμούς».

Το νέο πρόσωπο του CDU

Κέρδισε τις εντυπώσεις η Καρενμπάουερ

Η Ανεγκρέτ Κραμπ – Καρενμπάουερ με μία ιδιαίτερα μαχητική εμφάνιση ενθουσίασε τους συνέδρους που την ανέδειξαν νέα γενική γραμματέα του CDU με 785 ψήφους υπέρ και 9 κατά, ποσοστό 98,8%. Υποσχέθηκε ότι θα κρατήσει το CDU στο Κέντρο, διαφυλάσσοντας την κληρονομιά της Ανγκελα Μέρκελ, που έδειχνε ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την αποδοχή της επιλογής της. Ταυτόχρονα όμως θα τονίσει και το προφίλ της Χριστιανοδημοκρατίας, όπως ζητούν επίμονα οι «νέοι συντηρητικοί» του CDU περί τον Γενς Σπαν. Αυτό θα αποτυπωθεί στο νέο πρόγραμμα του κόμματος που θα διαμορφωθεί μέχρι το 2020-21, είπε η Καρενμπάουερ, ώστε να αποτελέσει τη βάση του εκλογικού προγράμματος για την επόμενη αναμέτρηση.

Η Ανεγκρέτ Κραμπ – Καρενμπάουερ έχει πίσω της μία επιτυχημένη πορεία ως πρωθυπουργός του Σάαρ από το 2011, κέρδισε και τις τελευταίες τοπικές εκλογές πέρυσι κόντρα στο SPD και την Αριστερά του Οσκαρ Λαφοντέν. Με τη χθεσινή πανηγυρική εκλογή της πήρε προνομιακή θέση στην κούρσα διαδοχής της καγκελαρίου Μέρκελ. Η 55χρονη ΑΚΚ θα είναι το κεντρικό πρόσωπο της Χριστιανοδημοκρατίας για τα επόμενα χρόνια. Μαζί της θα τα βρουν δύσκολα και οι Σοσιαλδημοκράτες, όταν θα αποφασίσουν να ασχοληθούν ξανά με το πολιτικό Κέντρο.