Θέλω να ξεκινήσω με δυο διορθώσεις του χθεσινού μου κειμένου. Χθες έγραψα ότι ο ΠΑΟΚ έχει κερδίσει στα χαρτιά ένα ματς στο μπάσκετ με αντίπαλο τον Αρη που διακόπηκε γιατί ο διαιτητής Αναστόπουλος χτυπήθηκε από το ίδιο αντικείμενο με το οποίο χτυπήθηκε την Κυριακή στην Τούμπα ο προπονητής του Ολυμπιακού Οσκαρ Γκαρσία. Δεν είναι ακριβές. Το ματς διακόπηκε, αλλά ο ΠΑΟΚ έκανε ένσταση και πέτυχε την επανάληψη του αγώνα, τον οποίο μάλιστα έχασε. Η ιστορία βέβαια δεν έχει παρά ελάχιστη σχέση με όσα έγιναν στην Τούμπα την Κυριακή –για την ακρίβεια, αυτό το προηγούμενο δικαιολογεί τη διακοπή που υπήρξε την Κυριακή και είναι ως εκ τούτου ένα άσχημο προηγούμενο για τον ΠΑΟΚ. Από εκεί κι έπειτα οι πειθαρχικοί κανονισμοί του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ είναι διαφορετικοί: άλλα ισχύουν για το ένα άθλημα και άλλα για το άλλο. Στο μπάσκετ η διακοπή αξιολογείται, στο ποδόσφαιρο για τη διακοπή από συγκεκριμένα άρθρα προβλέπεται συγκεκριμένη τιμωρία. Το πράγμα είναι απλούστερο.

Μίχελς

Εμαθα επίσης από φίλους που εμπιστεύομαι στη Θεσσαλονίκη ότι αυτός που έσπρωξε και έβρισε τον Σάββα Θεοδωρίδη δεν ήταν ο Μάκης Γκαγκάτσης, αλλά ο Λούμπος Μίχελς: μολονότι οι παρόντες παράγοντες του Ολυμπιακού ισχυρίζονται ότι και η συμπεριφορά του Μάκη δεν ήταν η καλύτερη, δέχομαι τις πηγές μου και θεωρώ τον νεαρό Γκαγκάτση αθώο, μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Κυρίως αποδέχομαι την αθωότητα γιατί δεν έχουν πέσει κεραυνοί να τον κάψουν. Διότι αν ένας Γκαγκάτσης έβριζε τον Ολυμπιακό και χειρονομούσε εναντίον του Σάββα Θεοδωρίδη, πραγματικά θα άνοιγαν οι ουρανοί! Κι αν δεν καταλαβαίνει ο καλός και ήρεμος συνήθως Μάκης τι εννοώ δεν έχει παρά να ρωτήσει τον πατέρα του, που υπήρξε δικηγόρος και αδρά αμειβόμενος από τον Ολυμπιακό για χρόνια.

Δρώμενα

Πάμε τώρα στα καινούργια. Εχει πραγματικά ενδιαφέρον για τα δρώμενα του ελληνικού ποδοσφαίρου ότι το δυσάρεστο περιστατικό αυτής της διακοπής έβγαλε στο φως ένα σωρό άλλες ιστορίες χειρότερες. Μάθαμε, για παράδειγμα, ότι στην Τούμπα ο γιατρός του αγώνα κυκλοφορεί με φόρμες του ΠΑΟΚ σαν να είναι φροντιστής της ομάδας π.χ. Σύμφωνα με τον ΚΑΠ την ευθύνη της παρουσίας ενός γιατρού στο γήπεδο την έχει η γηπεδούχος ομάδα (!) –υποθέτω ότι η επιλογή του γιατρού από τον ΠΑΟΚ γίνεται με βάση το πόσο οπαδός της ομάδας είναι! Μπορεί όμως ένας «οπαδός-γιατρός» να κάνει μια σοβαρή εκτίμηση για την κατάσταση κάποιου αντιπάλου που έχει χτυπηθεί; Δύσκολο να το πιστέψει κανείς! Επιπλέον ο Ολυμπιακός καταγγέλλει ότι ο γιατρός αυτός είναι υπάλληλος του ΠΑΟΚ από το 2004, πράγμα που ρητώς απαγορεύεται από τον ΚΑΠ: μάλιστα αν ισχύει κάτι τέτοιο, μια ομάδα τιμωρείται με ήττα και αφαίρεση βαθμών. Εξωφρενικό είναι και το γεγονός ότι από τις πόρτες της Τούμπας πέρασε ένα μηχανάκι (!) και βρέθηκε στις εξέδρες: αν αυτό συνέβη, είναι γιατί δεν λειτουργεί δυστυχώς κανένα σύστημα ασφαλείας.

Φωτοβολίδες

Η εξωφρενικότερη όμως από όλες τις ιστορίες, που χθες είδαν το φως, είναι αυτή του τύπου που πέταξε το αντικείμενο σημαδεύοντας τον προπονητή του Ολυμπιακού. Ο κύριος αυτός, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ήταν γνωστός στις αστυνομικές Αρχές αφού τις έχει απασχολήσει ξανά: είχε συλληφθεί στο πρόσφατο παρελθόν γιατί πετούσε φωτοβολίδες με στιλό –και μάλιστα σε εκτός έδρας αγώνα του ΠΑΟΚ. Τον εντόπισε το κλειστό κύκλωμα καμερών, τον συνέλαβε η Αστυνομία, κρατήθηκε για ώρες στην Αστυνομική Διεύθυνση Αθλητικής Βίας στη Θεσσαλονίκη και ο εισαγγελέας τού άσκησε δίωξη για κατοχή και ρίψη αντικειμένου με σκοπό την πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Φαίνεται ότι ο εισαγγελέας τη γνωμάτευση του υπεύθυνου επικοινωνίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Κυριάκου Κυριάκου δεν την έλαβε στα υπόψη του: εκτός κι αν είχε κι αυτός ψευδαισθήσεις και είναι μέρος ενός σχεδίου με κατασκευασμένες αφορμές, όπως αυτό που αποκάλυψε ο Κυριάκος.

Ψυχίατρος

Πέρα πάντως από αυτό, προκαλεί κατάπληξη πως ο συγκεκριμένος βρέθηκε στο κεντρικότερο σημείο του γηπέδου και κάθησε ακριβώς πίσω από τον πάγκο του Ολυμπιακού, όταν έχει τέτοιο παρελθόν. Για να είμαι ειλικρινής, από όλα όσα έγιναν στην Τούμπα αυτό χρήζει μεγαλύτερης έρευνας. Μόνο που πρέπει να την κάνει ψυχίατρος. Οχι η Αστυνομία…