Οι Αγώνες της Ειρήνης και της Φιλίας, όπως είχαν ονομαστεί οι 23οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες της Πιονγκτσάνγκ, ολοκληρώθηκαν μέσα σε μια πανδαισία ήχων και χρωμάτων.

Νότια και Βόρεια Κορέα παρέλασαν με ξεχωριστή σημαία στην τελετή λήξης, αλλά το στιγμιότυπο που έμεινε στην Ιστορία και έδειξε και τη δύναμη του αθλητισμού ήταν η κοινή παρέλαση (υπό μία ενιαία σημαία) των δύο χωρών στην τελετή έναρξης. Ενα αισιόδοξο μήνυμα που όλοι εύχονται να έχει και συνέχεια.

Από ελληνικής πλευράς ήταν αξιοπρεπέστατη η παρουσία των αθλητών και αθλητριών μας. Ξεχώρισαν η 44η θέση μεταξύ 78 αθλητριών στον τελικό του σλάλομ γυναικών της σημαιοφόρου μας στην τελετή έναρξης Σοφίας Ράλλη και η 46η θέση μεταξύ 110 αθλητών στον τελικό του γιγαντιαίου σλάλομ ανδρών του σημαιοφόρου μας στην τελετή λήξης Γιάννη Αντωνίου, ενώ την αποστολή συμπλήρωναν ο Απόστολος Αγγελής και η Μαρία Ντάνου.

Ομως είχαμε και ελληνικής απόχρωσης μετάλλιο, το ασημένιο που κατέκτησαν η Κρητικοπούλα (αλλά με γαλλική υπηκοότητα) Γκαμπριέλα Παπαδάκη με τον παρτενέρ της Γκιγιόμ Σιζερόν, που ήταν σαφώς από τα πρόσωπα των αγώνων, καθώς παρουσίασαν το τελειότερο πρόγραμμα στην ιστορία των αγώνων στο ελεύθερο, αλλά το ατύχημα της Γκαμπριέλα (άνοιξε το φόρεμά της στο σύντομο πρόγραμμα) τους στοίχισε το σίγουρο χρυσό. Η ελληνικής καταγωγής πρωταθλήτρια ήταν και η σημαιοφόρος της Γαλλίας στην τελετή λήξης.

Τα πρόσωπα των αγώνων ήταν βασικά γυναίκες και ξεχώρισαν δύο, μια «μπαρουτοκαπνισμένη» Νορβηγίδα και μια νεαρή Τσέχα που έχει το μέλλον μπροστά της.

Στο Ολυμπιακό Στάδιο της Πιονγκτσάνγκ, στο περιθώριο της τελετής λήξης έγιναν και οι δύο τελευταίες απονομές μεταλλίων.

Η αθλήτρια που παρέλαβε το τελευταίο χρυσό μετάλλιο των αγώνων, η Νορβηγίδα Μάριτ Μπιόργκεν, έγραψε Ιστορία σε αυτούς τους αγώνες. Στις 21 Μαρτίου κλείνει τα 38 της χρόνια και με τα πέντε μετάλλια που κατέκτησε στην Πιονγκτσάνγκ (αν κατέβαινε ως… χώρα, θα ξεπερνούσε 16 κράτη και θα ήταν πάνω από τη μέση της κατάταξης!) έφτασε τα 15 στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς, απλησίαστο ρεκόρ, ξεπερνώντας τα 13 που είχε ο συμπατριώτης της Ολε Εϊναρ Μπιορντάλεν. Και οι δύο έχουν από 8 χρυσά μετάλλια!

Η Τσέχα Εστερ Λεντέτσκα, στα 22 της, έγινε η πρώτη αθλήτρια στην ιστορία Θερινών και Χειμερινών Ολυμπιακών που κατακτά μετάλλιο στην ίδια διοργάνωση σε δύο διαφορετικά αγωνίσματα (να μην είναι περεμφερή δηλαδή). Πήρε χρυσό τόσο στο σούπερ G όσο και στον τελικό του σνόουμπορντ. Μόνο πέντε άντρες (μεταξύ των οποίων και ο Ελληνας Σωτήρης Βερσής) έχουν καταφέρει κάτι ανάλογο σε θερινούς αγώνες, κανένας όμως με δύο χρυσά.

Ο Σον Ουάιτ ή αλλιώς «ιπτάμενη ντομάτα», λόγω του χρώματος των μαλλιών του, πήρε το τρίτο του χρυσό μετάλλιο στο σνόουμπορντ halfpipe (χιονοσανίδα μισού σωλήνα) και έγινε ο πρώτος αθλητής στο αγώνισμα με τρία χρυσά (2006, 2010, 2018), ενώ η συμπατριώτισσά του Κλόε Κιμ πήρε το χρυσό στον αντίστοιχο αγώνα των γυναικών και έγινε η νεότερη αθλήτρια (17) που ανεβαίνει στο βάθρο.

Η Νορβηγία με 39 μετάλλια βγήκε πρώτη δύναμη (14-14-11), ενώ οι ρώσοι αθλητές πήραν 17 μετάλλια (2-6-9), με κορυφαίο το χρυσό στο χόκεϊ, το οποίο άλλωστε λατρεύουν.