Ο τραυματισμός του προπονητή του Ολυμπιακού, Οσκαρ Γκαρσία, από ρολό χαρτιού ταμειακής μηχανής που πέταξε οπαδός του ΠΑΟΚ δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Οσο και αν ορισμένοι θέλουν να διαμορφώσουν σκηνικό εικονικής πραγματικότητας, η αλήθεια είναι μία. Και είναι μια αλήθεια την οποία είδε όλη η χώρα. Ο τεχνικός των πρωταθλητών Ελλάδας χτυπήθηκε από το αντικείμενο που πέταξε οπαδός της ομάδας της Θεσσαλονίκης και από τη στιγμή που υπήρξε τραυματισμός δεν ήταν δυνατόν να διεξαχθεί το παιχνίδι. Ξεκάθαρα πράγματα για όσους είδαν αυτά που έγιναν και δεν εθελοτυφλούν.

Δεν χωρά αμφιβολία ότι ο ΠΑΟΚ βρίσκεται σε δύσκολη θέση μετά τα όσα συνέβησαν στην Τούμπα. Θα πρέπει λοιπόν να σημειωθούν όσα προβλέπει ο πειθαρχικός κώδικας (άρθρο 15 παρ. 3). Αφαίρεση τριών βαθμών, το ματς κατακυρώνεται στον Ολυμπιακό, τιμωρία έδρας δύο-τρεις αγωνιστικές και πρόστιμο. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι ο ΠΑΟΚ μπορεί να κληθεί σε απολογία για δύο κατηγορίες, καθώς η έκθεση της Αστυνομίας είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για την ομάδα της Θεσσαλονίκης. Διότι περιγράφονται λεπτομερώς ο τραυματισμός του Οσκαρ Γκαρσία και τα επεισόδια που προκάλεσαν οπαδοί του ΠΑΟΚ, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών αστυνομικών.

Τα επεισόδια έγιναν στον περιβάλλοντα χώρο της Τούμπας, ακριβώς έξω από τα αποδυτήρια του γηπέδου και γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι υπάρχει βιαιοπραγία κατά φυσικών προσώπων, τραυματισμός τριών αστυνομικών και εκτεταμένη φθορά ιδιοκτησίας. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να κληθεί σε απολογία και με βάση το άρθρο 14 παρ. 4β. Θυμίζουμε πως ο ΠΑΟΚ είχε τιμωρηθεί το 2016 με δύο διαφορετικά άρθρα με αφαίρεση έξι βαθμών, οι οποίοι έγιναν -5 μετά την εκδίκαση της έφεσης. Η τιμωρία είχε επιβληθεί στην ομάδα της Θεσσαλονίκης για την εισβολή οπαδών της στο παιχνίδι Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα, στις 2 Μαρτίου 2016.

Συνελήφθη ο οπαδός

Χρήζει ιδιαίτερης μνείας ότι η Αστυνομία συνέλαβε τον οπαδό που πέταξε το αντικείμενο. Οι αστυνομικές Αρχές ανακοίνωσαν χθες ότι πρόκειται για έναν 27χρονο που έχει απασχολήσει και στο παρελθόν την Αστυνομία, καθώς έχει συλληφθεί τρεις φορές για περιστατικά που συνδέονται με αθλητική βία. Μάλιστα έχει συλληφθεί στο παρελθόν και για ρίψη φωτοβολίδων ευθείας βολής.

Ο 27χρονος οπαδός του ΠΑΟΚ παραπέμφθηκε να δικαστεί στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης. Νωρίτερα ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών, Χρήστος Καραγιάννης, είχε ασκήσει εναντίον του δίωξη για κατοχή και ρίψη αντικειμένου, όπως επίσης για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Το θέμα βέβαια είναι πώς μπήκε στο γήπεδο ο συγκεκριμένος οπαδός όταν έχει συλληφθεί στο παρελθόν τρεις φορές, η μία εξ αυτών όταν ήταν ανήλικος.

Σήμα κινδύνου

Ενα στοιχείο που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο αφορά την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ενωση Αστυνομικών Θεσσαλονίκης για τα σοβαρά επεισόδια: «Χθες, άλλη μια αθλητική εκδήλωση κατέληξε σε οδομαχίες μεταξύ αστυνομικών και χούλιγκαν έξω από το γήπεδο και τραυματισμούς συναδέλφων μας. Το φαινόμενο της αθλητικής βίας είναι πολυσύνθετο και όσο οι κυβερνώντες αδιαφορούν, αυτό θα διαιωνίζεται. Πλέον, τα επεισόδια αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και η ένταση κλιμακώνεται όχι μόνο σε μεγάλα ντέρμπι αλλά και σε αγώνες μικρότερου αθλητικού ενδιαφέροντος, όπως αγώνες μεταξύ παιδιών και ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Οσο η ατιμωρησία βασιλεύει στα ελληνικά γήπεδα, η συχνότητα των συμπλοκών θα αυξάνεται (…) Εως πότε ο υγιής αθλητισμός θα αποτελεί πολυτέλεια στη χώρα μας; Εως πότε οι αθλητικοί αγώνες θα διεξάγονται με τη συνδρομή της Αστυνομίας και του ΕΚΑΒ; Με απαίτηση της κοινωνίας, πρέπει να οριστεί ένα νέο και σύγχρονο νομικό πλαίσιο για την εξυγίανση των ελληνικών γηπέδων, το οποίο θα εφαρμόζεται απαρέγκλιτα και χωρίς αναστολές των ποινών για όσους βιαιοπραγούν στα γήπεδα (…) Η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης εύχεται περαστικά στους συναδέλφους που τραυματίστηκαν και γρήγορη ανάρρωση», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.