Η επίμαχη διάταξη για το επίδομα ενοικίου σε εξωκοινοβουλευτικούς ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2015 και συμπεριλαμβανόταν στο τρίτο Μνημόνιο που ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία.

Μετά τον σάλο, ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να καταργηθεί η σχετική διάταξη που έδινε το δικαίωμα και σε εξωκοινοβουλευτικά μέλη της κυβέρνησης να εισπράττουν το επίδομα ενοικίου, για το οποίο στελέχη της ΝΔ λένε, χωρίς να δίνουν στοιχεία, ότι το λαμβάνουν άλλοι τέσσερις εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί από τους 10.

Με τη διάταξη του 2015 (για την οποία λέγεται ότι πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραμάτισε ο Δημήτρης Μάρδας, τότε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός) επεκτάθηκε παλαιότερη απόφαση που αφορούσε βουλευτές επαρχίας και δόθηκε η δυνατότητα σε όσους δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία στην Αθήνα να λαμβάνουν επίδομα ενοικίου με πλαφόν τα 1.000 ευρώ (ήδη κάνουν χρήση περίπου 110), ενώ δεν ετέθησαν εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγησή του, με αποτέλεσμα να το λαμβάνουν και βουλευτές με μεγάλη ακίνητη περιουσία ή υψηλές καταθέσεις.

Η Ράνια Αντωνοπούλου έλαβε 23.000 ευρώ έως τώρα για τα οποία όπως είπε εκκίνησε τις διαδικασίες επιστροφής τους, ενώ δεν σταμάτησε να λαμβάνει το επίδομα τον Αύγουστο του 2017, αλλά τον Δεκέμβριο του 2017, εισπράττοντας έτσι 4.000 ευρώ. Από στελέχη της αντιπολίτευσης επισημαίνεται ότι η υπόθεση έχει και ποινική διάσταση, καθώς η Αντωνοπούλου διαθέτει και οικία στη Γλυφάδα και ενδεχομένως να διερευνηθεί δικαστικά, όπως αναφέρουν.

Τις πληροφορίες ότι εμπνευστής της επίμαχης τροπολογίας είναι εξωκοινοβουλευτικό στέλεχος και μάλιστα Θεσσαλονικιός, επιβεβαιώνει με δημοσίευμά της η voria.gr

Όπως γράφει, ο φυσικός αυτουργός της εν λόγω διάταξης την έφερε αιφνιδιαστικά και περίπου εν κρυπτώ, ως υπουργική τροπολογία στο ογκώδες κείμενο του τρίτου μνημονίου προκειμένου να ψηφιστεί μαζί με τα εκατοντάδες υπόλοιπα άρθρα.

Ελάχιστοι, την περίοδο εκείνη, αντελήφθηκαν την ύπαρξη της επίμαχης διάταξης καθώς είχαν άλλες σκοτούρες. Εξ’ ου και υπερψηφίστηκε απ’ όλους όσοι ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο, με εξαίρεση τους τότε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι στη συνέχεια αποχώρησαν από το κόμμα, καθώς και από τους βουλευτές του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής οι οποίοι καταψήφισαν συνολικά το τρίτο μνημόνιο.

Ο εν λόγω Θεσσαλονικός φέρεται να αναζητούσε τρόπους προκειμένου να του καταβάλλονται και τα αεροπορικά εισιτήρια για την εβδομαδιαία άνοδό του στη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται το σπίτι και η οικογένεια του.

Η διάταξη

Η διάταξη συμπεριελήφθη στο άρθρο 25, κεφάλαιο Δ’, στη σελίδα 49 του ν. 4336/2015 ο οποίος ψηφίστηκε στις 14 Αυγούστου και όχι στις 14 Απριλίου όπως εσφαλμένως αναφέρει στο σημερινό πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα «Αυγή». Προέβλεπε δε το εξής:

Άρθρο 25

Χορήγηση δαπανών διαμονής

Η καταβολή που προβλέπεται στην 6701/27.12.1994

(Α΄ 234) απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, όπως εκάστοτε τροποποιείται και ισχύει, εφαρμόζεται και για τα μέλη της Κυβέρνησης και τους Υφυπουργούς που δεν έχουν τη βουλευτική ιδιότητα. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών δύναται να ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης.

Η σχετική δαπάνη βαρύνει τις πιστώσεις του οικείου Υπουργείου. Η ως άνω διάταξη ισχύει από 1.2.2015.

Η αναδρομικότητα της ισχύος του επίμαχου άρθρου έχει να κάνει και με τα προσωπικά κίνητρα του εμπνευστή της διάταξης ο οποίος με τον τρόπο αυτόν εξασφάλισε αναδρομικά το επίδομα των 1.000 ευρώ από τον πρώτο κιόλας μήνα που συμπεριελήφθη αναπάντεχα από τον Αλέξη Τσίπρα στο κυβερνητικό σχήμα. Στη συνέχεια έπαψε να λαμβάνει το επίδομα καθώς, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, έγινε μέλος του Κοινοβουλίου.