Με ένα «μπόνους» εισαγωγής κατά 8% των φετινών τελειοφοίτων των Επαγγελματικών Λυκείων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ενώ για τους υπόλοιπα ΑΕΙ της χώρας το αντίστοιχο ποσοστό είναι 5%) ψηφίστηκε χθες κατά πλειοψηφία στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ίδρυσή του. Υπερψήφισε επί της αρχής η ΝΔ, αν και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει συμπεριλάβει διατάξεις χωρίς όραμα και ουσιαστικό σχέδιο για τη σοβαρή ενίσχυση της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου επανέλαβε χθες τις γενικές γραμμές της πολιτικής του για την αναδιάρθρωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, αναφέροντας ότι η «η ίδρυση των Ανωτάτων Ιδρυμάτων δεν πρέπει πλέον να συνδέεται μόνο με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας».

O πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος  Μητσοτάκης δήλωσε ότι το νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση, γιατί αναγνωρίζει ότι πολλά τμήματα ΤΕΙ είναι ήδη πανεπιστημιακά στην Αθήνα και τον Πειραιά, ωστόσο πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια αποσπασματική νομοθετική πρωτοβουλία που δεν εντάσσεται σε κανένα πλαίσιο εκσυγχρονισμού της δημόσιας εκπαίδευσης και σύνδεσής της με την αγορά εργασίας.  «Είναι μια χαμένη ευκαιρία που θυσιάζεται στον βωμό του λαϊκισμού» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μητσοτάκης.

Οι αλλαγές.Ο υπουργός Παιδείας κατέθεσε χθες πλήθος τροπολογιών και νομοτεχνικών αλλαγών στο νομοσχέδιο, μεταξύ των οποίων:

n Θα συνεξετάζεται από φέτος στα Λύκεια στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις μαζί με την Αντιγόνη και ο Επιτάφιος του Θουκυδίδη που «επέστρεψε» στη διδακτέα ύλη. Επιπλέον θεσμοθετείται και επίσημα στις απολυτήριες εξετάσεις η κοινή τρίωρη εξέταση Νεοελληνικής Γλώσσας και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας.

n Στη διάταξη για τις μετεγγραφές των φοιτητών ορίζεται ότι εάν συντρέχει απόλυτη οικονομική δυσχέρεια, τα αδέλφια μπορούν από κοινού, να μετεγγραφούν σε αντίστοιχο Τμήμα: α) της Περιφερειακής Ενότητας όπου διαμένουν οι γονείς τους μόνιμα ή έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας, β) σε οποιαδήποτε άλλη Περιφερειακή Ενότητα, πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης και γ) στην Περιφερειακή Ενότητα Αθήνας ή Θεσσαλονίκης, αν δεν υπάρχουν θέσεις αλλού.

n Η εφαρμογή της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης από τα 4 έτη στα νήπια θα εφαρμοστεί πλήρως σε ορίζοντα τριετίας από σήμερα.

n Ο νέος πρόεδρος του αρμόδιου για τις φοιτητικές εστίες Ιδρύματος (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) αναβαθμίζεται οικονομικά και θα λαμβάνει μισθό διευθύνοντος συμβούλου (θέση που έχει καταργηθεί).