Χιλιάδες Ρουμάνοι αψήφησαν το κρύο και το χιόνι στο Βουκουρέστι και άλλες πόλεις της χώρας για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς (DNA) Λάουρα Κοντρούτα Κόβεσι, την αποπομπή της οποίας επιδιώκει η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση.

«Κοντρούτα, μην το ξεχνάς, είμαστε στο πλευρό σου» και «Δικαιοσύνη, όχι Διαφθορά», φώναζαν οι διαδηλωτές, περί τις 3.000 σύμφωνα με το πρακτορείο Agerpres, που συγκεντρώθηκαν μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης στο Βουκουρέστι.

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν επίσης στις πόλεις Τιμισοάρα, Κλουζ, Σίμπιου και Μπρασόβ.

«Η DNA πρέπει να συνεχίσει να κάνει τη δουλειά της, αντίθετα ο υπουργός Δικαιοσύνης πρέπει να φύγει», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) διαδηλωτής στο Βουκουρέστι.

Ο υπουργός Τουντόρελ Τόαντερ ξεκίνησε την Πέμπτη «διαδικασία ανάκλησης» της Λάουρα Κοντρούτα Κόβεσι, κατηγορώντας την ότι «παραβίασε» το Σύνταγμα και «έβλαψε την εικόνα της χώρας» στο εξωτερικό.

Πρωτοφανές κύμα διαμαρτυρίας

Σύμφωνα με τον νόμο, η ευθύνη για την αποπομπή της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς ανήκει στην αρμοδιότητα του προέδρου, του κεντροδεξιού Κλάους Γιοχάνις, ο οποίος βρίσκεται σε διαμάχη με την κυβέρνηση.

Η δικαστικός, 44 ετών, είναι μία από τις δημοφιλέστερες προσωπικότητες της χώρας και έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια μέρους της πολιτικής τάξης εξαιτίας της πληθώρας των ερευνών που διεξάγονται από την υπηρεσία της κατά τοπικών αιρετών παραγόντων και βουλευτών.

Περισσότεροι από 87.000 πολίτες έχουν υπογράψει αίτημα στο Διαδίκτυο προς τον πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις να μην προχωρήσει στην αποπομπή της.

«Σας προσκαλούμε να ταχθείτε με την πλευρά της δικαιοσύνης και όχι με την πλευρά εκείνων που αισθάνονται απειλούμενοι από τον αγώνα κατά της διαφθοράς», αναφέρεται στο κείμενο.

Από την επιστροφή τους στην εξουσία τον Δεκέμβριο του 2016, οι σοσιαλδημοκράτες, των οποίων πολλοί βουλευτές ερευνώνται από τη δικαιοσύνη, έχουν προσπαθήσει να αμβλύνουν τη νομοθεσία κατά της διαφθοράς, προκαλώντας πρωτοφανές, από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1989, κύμα διαμαρτυρίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από