Η ΕΕ ανησυχεί ιδιαίτερα για τον πιθανό κίνδυνο πολιτικής παράλυσης στην Ιταλία την επαύριο των βουλευτικών εκλογών της 4ης Μαρτίου και τάσσεται υπέρ του ενδεχομένου μίας συμφωνίας για τον σχηματισμό «Μεγάλης Συμμαχίας» ανάμεσα στις φιλο-ευρωπαϊκές παρατάξεις της χώρας, προκειμένου να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ συνοψίζει το γενικότερο συναίσθημα των Ευρωπαίων απέναντι στις ιταλικές εκλογές: «θα επιθυμούσα μετά τις 4 Μαρτίου η Ιταλία να είναι σε θέση να διαθέτει μία κυβέρνηση που θα μπορεί να κυβερνά» χάρις σε μία στέρεα κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Κατά τη άτυπη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, την παρελθούσα Παρασκευή, οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ιταλίας απέφυγαν οποιοδήποτε σχόλιο για τις εκλογές. Όμως, στα παρασκήνια, πολλοί τάσσονταν υπέρ της πιθανότητας να σχηματισθεί μία κυβερνητική συμμαχία μεταξύ του κόμματος Forza Italia του 81 ετών Σίλβιο Μπερλουσκόνι και του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, σε περίπτωση που εκλογικά κανένας από τους δύο σχηματισμούς δεν έχει εξασφαλίσει κυβερνητική πλειοψηφία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έχει συναντηθεί πλείστες φορές με τον ίδιον τον Ρέντσι, ο οποίος άλλωστε είχε υποστηρίξει ένθερμα και την προεκλογική εκστρατεία του Γάλλου ηγέτη και έχει υιοθετήσει άτυπα και το σύνθημά του «En marche».

Από την πλευρά του, ο Μπερλουσκόνι -που μολονότι δεν μπορεί να εκλεγεί λόγω καταδίκης του για φοροδιαφυγή, αλλά κινεί τα νήματα «εν είδει βασιλέως»- προωθείται από τα πιο προβεβλημένα μέλη του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο εντάσσεται η Forza Italia, εξηγούν στο AFP πηγές προσκείμενες στον πανευρωπαϊκό σχηματισμό αυτόν.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η κεντροδεξιά συμμαχία, στην οποία συμμετέχει ο Μπερλουσκόνι μαζύ με την ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά και το νεοφασιστικό κόμμα Fratteli d’ Italia (Αδέλφια της Ιταλίας), συγκεντρώνει το 17-38% των ψήφων (με το 17-18% να πιστώνεται στην Forza Italia) , ενώ το PD συγκεντρώνει το 22%. Βέβαια όλο το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας των μεγάλων κομμάτων πέφτει στην προσπάθεια να ανακόψουν την άνοδο του (και ευρωσκεπτικιστικού) Κινήματος των 5 Αστέρων, του πρώην κωμικού Μπέπε Γκρίλο, το οποίο σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις συγκεντρώνει το 28% και η διείσδυσή του στην ιταλική πολιτική ζωή ανησυχεί και τους Ευρωπαίους.

Ωστόσο, ορισμένοι κύκλοι στις Βρυξέλλες δείχνουν σκεπτικισμό για την επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος. «Έχω την αίσθηση ότι κανείς δεν πρόκειται να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία. Υπάρχει ένας απτός κίνδυνος να μπλοκάρει το σύστημα», τονίζει ένας από τους σκεπτικιστές στο ίδιο πρακτορείο.

Τη γνώμη αυτή απηχεί κι εν μέρει ο ίδιος ο Γιούνκερ, τονίζοντας πως «θα πρέπει να προετοιμασθούμε και για το χειρότερο σενάριο».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν υπογραμμίζει τη μεγάλη του ανησυχία για τις διάφορες πολιτικές αβεβαιότητες που συγκυριακά βαραίνουν πάνω από την Ευρώπη, αναφερόμενος «στο εσωτερικό δημοψήφισμα στους γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες για την έγκριση της κυβερνητικής συμφωνίας με τοπυς Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ», επίσης στις 4 Μαρτίου, αλλά και τον «πολλαπλασιασμό κυβερνήσεων μειοψηφίας» στην ΕΕ.

«Εάν συνδυάσουμε όλες τούτες τις αβεβαιότητες θα μπορούσε να υπάρξει κάποια ισχυρή αντίδραση από τις χρηματοοικονομικές αγορές μέσα στη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου», προειδοποίησε ο Γιούνκερ, ο οποίος διαβεβαιώνει ωστόσο πως δεν θέλει να επηρεάσει την ετυμηγορία του ιταλικού λαού.

Το μήνυμα-παρέμβαση ωστόσο του Γιούνκερ δεν εξέπληξε τους Ιταλούς: «δεν αντιλαμβάνομαι τον σάλο για τις δηλώσεις του Γιούνκερ. Στο κάτω κάτω αυτό δεν λένε όλοι;» αναρωτήθηκε η Ιταλίδα συμπρόεδρος των ευρωπαίων Πρασίνων Μόνικα Φρασόνι.